Gatufotograf

Vad funderar alla rökare på?

De flesta rökare passar på att kolla av sin mobil. En del stirrar tankfullt ut i gatuvimlet när de tar en paus. Så här i Stockholm på Kungsgatan. Kanske man planerar något för fritiden. Raden av helgdagar vi befinner oss i kräver massor med eftertanke kring matlagningsbestyren.

Det är i varje fall så jag tolkar den här bilden. Matlagningsbestyr i ena halvan av bilden. En stressad dam pressar ur sin nikotindos ur cigaretten under en kort paus. Förbereder i tankarna sin upphandlingslista inför besöket i matbutiken efter jobbet. Vid hemkomsten stundar matchen med grytorna vid spisen.

Själv blev jag bjuden på familjemiddag med hummer och sparris som entre, lagom stekt nötbiff som huvudrätt och som avslutning en panna cotta-tårta. Helt delikat.

Maten kom till bordet utan vare sig planering eller insats från min sida. En förutsättning för att den ska bli lyckad.

Inlagt 2019-05-01 08:55 | Läst 1172 ggr. | Permalink
Kan vara en stund av kontemplation kanske...?
"Syfte med kontemplation är att se in i sig själv, att se det som är gudomligt inom oss och i skapelse runt om oss i form av ett införlivande eller en erfarenhet bortom våra intellektuella möjligheter. Kontemplation är snarare ett tillstånd av att uppleva än att göra"
Kanske....?
/B
Svar från Nisse Larsson 2019-05-01 09:20
Tackar Bengt - det var fint formulerat. Givetvis ska det vara på det här sättet för oss alla ibland.
Paus behöver vi alla ibland , med eller utan cigarett. Och tankarna ja. Dom kan nog rymma mycket dom.....Fin bild som ger funderingar! Hälsningar/ Björn T
Svar från Nisse Larsson 2019-05-01 12:04
Tack för uppskattning - tänka gör vi nog alla ibland åtminstone!
Jo - din tolkning är nog riktig. Eftersom jag tidigare rökte under långa tider känner jag väl till saken. Det handlar om kontemplation, återkoppling, och eftertanke. För rökaren är den mentalhygieniskt lugnande effekten påtaglig. Man pauserar dagen och tänker efter på löpande räkning, så att säga. Nikotin används av hjärnan på samma sätt som signalämnet Serotinin (nikotinet bildar egna receptorer i synapserna, men kopplar även på Serotininreceptorerna).
Sett som psykofarmaka är biverkningsgraden låg. Även personer som är känsliga för rök klarar i regel av att röka i 20 år utan negativa verkningar - andra rökare (en minoritet) klarar att röka i ett långt liv utan påtaglig skada.
Svar från Nisse Larsson 2019-05-01 12:06
Ibland kan man som icke rökare vara lite avundsjuk på rökare som verkar ge sig tid till lite kontemplation över livet.
Många år sedan jag själv rökte nu, men då handlade både om gemenskap (andra rökare) eller att komma ifrån en stund som jag tycker din bild visar så bra. Annars ser jag rökningen som destruktivt missbruk som jag är glad att jag kom ifrån till slut. Numera är jag som många andra före detta rökare väldigt anti mot rökning och blir väldigt irriterad för folk som röker i min närhet :-)
Svar från Nisse Larsson 2019-05-01 12:09
Genom att låta bli och röka har du nog tjänat in till många fina kameror också.
Rökare är förföljda idag, trots att Svenskarna röker minst i Europa. Och aldrig skrivs det om att man faktiskt kan röka med måtta, när jag var ung o stressad rökte jag mer än en ask om dan, idag röker jag tre cigaretter per dag - o dom smakar gott! Bra bild är det, o visst behöver man små stunder av mental avkoppling några ggr per dag. Hils, LO
Svar från Nisse Larsson 2019-05-02 08:36
Det handlar väl om förmyndarstaten Sverige. Skulle väl många säga. Politiker bestämmer vad du ska tycka och göra. Ibland verkar åsikterna om förmynderiet överdrivet. Ibland känner man sig tvingad att det ligger nåt i det.