Gatufotograf

Unga och vackra men bolmar som attan!

Det är mest tjejjer som röker. Det slås man av under en fotopromenad. Det visar också statistiken. Ändå bemödar dom sig av att vara vackra och åtminstone se sunda ut - på ytan.

Här är en bild som jag just lagt ut i gatufotopoolen. Den visar njutningen av ett riktigt halsbloss. Bilden är nyligen tagen i Berlin.

 

Igår fotade i Stockholm jag den här kvinnan som satt utanför sin arbetsplats som jag antar och blossade.

Jag tog flera bilder medan hon tankfullt rökte. Vet inte vilken av de två bildern som är bäst - eller om ens någon blev riktigt bra. Men den sista visar lite mer av miljöns sunkiga geometri i alla fall. Där rökare dväljes.

 

 

Rökarna dyker ofta upp i mörka hål och fula miljöer för att utöva sin sysselsättning. Som bilden visar. Kanske man borde fota mer dessa skepnader i gatumiljön. Hitills har jag undvikit motivet. Men det kunde bli ett intressant område att uforska.

Det har ju redan blivit några bilder - till att börja med.

Inlagt 2012-10-24 17:09 | Läst 5201 ggr. | Permalink
"Rökarna dyker ofta upp i mörka hål och fula miljöer".
Vilken kärleksfull och förstående inställning du har till dessa människor.
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 17:51
Hoppas kunna bevisa det med lite bilder i framtiden. Men i Stockholm är det faktiskt ofta på det viset. Tycks det mig i alla fall. - Nilserik
Som rökare blir jag förbannad på ditt uttryckssätt. Ickerökare har ett särskilt sätt att så split och ovänskap i befolkningen. Att uppmana till nya konflikter och ny ovänskap. Vill ni ta ansvar för konsekvenserna? Knappast.
Det är inte ovanligt att jag blir trakasserad på offentlig plats av "rättskaffens" ickerökare. Jag går alltid till kraftfullt motangrepp, så att dessa självgoda pösmunkar inser att det inte är helt ofarligt att trakassera - ens en förkättrad rökare.
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 19:21
Jag är gammal nog för att under otaliga år blivit trakasserad av vedevärdiga rökare som terroriserat mig under timslånga sammanträden och i alla andra sammanhang med att röka obarmhärtigt och flitigt. Har någon i omgivningen så mycket som hostat har de skrattat hånfullt och tänt ytterligare en pipa eller cigarett. Framför allt har det varit översittfasoner hos dumdryga chefer och andra hänsynslösa översittare. Har jag utvecklat någon slags lungdefekt beror det på att det passiva rökandet jag påtvingats. Sent omsider har det blivit något slags hyfs i medvetandet om rökningens skadeeffekter. - Nilserik
Verkar som att fotografer också dyker upp i mörka hål och fula miljöer för att utöva sin sysselsättning
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 19:24
Absolut de bästa ställen för gatufotografering. Så har det alltid varit och kommer att förbli. - Nilserik
Att rökare fördrivs till mörka prång och sunkiga miljöer är en resultat av de med dina uttalade åsikter. Personer som ser ner på de som röker.
Det finns mycket olika saker mankan älska att hata. Människor som är överviktiga, de som röker, hundar, människor som missbrukar, sådana som inte är födda i Sverige i tredje generationen, Folk med annan hudfärg. Mindre intelligenta. Listan kan göras mycket lång.
De människor som jag ser ner på är de som har en förutfattad mening och inte kan inte kan ta till sig fakta.
Rökare är idag i Sverige diskriminerade. De skall hålla sig till mörka krypin men samtidigt vill staten gärna ha in tobaksskatten och det är inte förbjudet att röka offentligt. Det finns inga belägg för att även om man känner lukten av rök så skulle det vara skadligt. Lika lite som att man blir hundbiten bara för man ser en hund.
Så gå du gärna vidare med ditt projekt. Kanske träffar du en och annan rökare på vägen och inser att de är lika smarta och bildade som du och dessutom i många fall trevliga. Det kanske kan ändra din som det nu verkar något inskränkta attityd.
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 20:39
Eftersom jag blivit utsatt för rökares trakasserier under många år så är jag av uppfattningen att de endast ska skada sig själva. Inte andra. Är det för mycket begärt. Det var inte för så värst länge sen man fick vända i dörren vid nästan varje restuarant för den tunga tobaksrökens skull. Men då mådde du bra förstår jag. - Nilserik
Med all respekt, vi rökare (är själv en av dem) har mycket att stå till svars för, och jag för min del tycker verkligen att man ska ta hänsyn till de som besväras av rök och ta sin "sysselsättning" dit det inte stör. Samtidigt måste jag också säga att en del icke-rökare är så infernaliskt osympatiska och intoleranta att jag helst skulle vilja knuffa ned dem i ett mörkt hål.

Jag förstår att ditt syfte var att provocera och att ge igen för gammal ost (döma av ditt svar till syntax). Kan vi förvänta oss att du i ditt nästa inlägg kommer att ondgöra dig över vitlöksmaffian ("oh nej, pastillerna jag äter luktar INTE") eller varför inte den delen av befolkningen som använder så mycket parfym och rakvatten att rappningen på väggarna lossnar?
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 20:43
Allt miljöfarligt utsläpp bör givetvis begränsas. Har du möjligtvis missat att rökningen är destruktivt både för rökaren och även för andra som blir påtvingade rökningen. - Nilserik
avslutad121105 2012-10-24 21:12
Vet du vad, Nils-Erik? Jag tror egentligen inte att rökningen generellt är vad som besvärar dig, inte heller dess hälsokonsekvenser. Döma att dina svar på komentarerna börjar det bli mer och mer uppenbart att du helt enkelt inte tål rökarna. Men det är okej: faktum är att jag börjar tycka alltmer illa om både dig och dina dumdryga svar.
Mats Alm har skrivit en jättebra kommentar. Den skall du ta till dig Nils-Erik.
Hör du Nils-Erik till den sällsynta människotypen som är utan laster?
Svar från Nisse Larsson 2012-10-24 21:07
Mina svar på kommentarerna handlar bara om att om någon vill utöva en last av något slag så besvära inte någon annan med dess konsekvenser. Är det för mycket begärt kanske. - Nilserik
Ser du nu Nils-Erik? Du bidrar till att polarisera medborgarna, att hetsa den ena mot den andra, att åstadkomma ovänskap och splittring. Det är inget projekt som vinner mitt stöd - och det verkar inte heller vinna stöd i kommentarerna till ditt blogginlägg.
Som icke rökare har du mitt stöd, kanske inte i ditt fotoprojekt - för jag vill helst slippa se bilder på rökare. Det räcker med att man har dom överallt, på gator o torg, vänthallar, perronger, nu för tiden utanför restauranger så man måste sitta inomhus mm och t o m i motionsspåret måste man stå ut med rökstanken från promenerande rökare. Konstigt att dom inte springer och röker när dom är ute på elljusspåret?? Dessutom så sprider dom gladeligen bevis på sitt destruktiva beteende överallt, fimpar på alla möjliga och omöjliga ställent!! Hur mänga gånger t ex har man inte varit på en fin strand och fått rensa sandytan först innan man lägger ner sitt badlakan?? Det är väl tämligen bevisat att passiv rökning är skadligt även om rökare inte tror på det!! Tycker att det vore en bra ide om rökarna skulle kunna börja snusa i stället för att få i sig sitt nikotin, det påverkar inte omgivningen som rökning gör, möjligtvis skulle jag reta mig på dom också om dom lämnade bevis på sitt beteende efter sig i form av snusbussar eller snusportionspåsar eller vad det nu heter.
syntax 2012-10-25 09:29
Basen för hela hetsen mot rökarna tycks vara snacket om den indirekta rökningens vådlighet. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta - såtillvida koncentrationen inte närmar sig direktrökningen nivåer. Folk får sin uppfattning från massmedia - som om det skulle vara några sanningsvittnen. nästan ingen läser själv de rapporter som det hänvisas till.
För att vara övertydlig: De mig en rapport om den indirekta rökningens skadlighet - och jag skall utföra ett vetenskapligt lustmord på den.
Och sedan Kjell: Jag tycker att det är trist att ha sådana som du på gator och torg, vänthallar och perronger. Du till och med har mage att klaga på att rökarna röker utanför restauranger så att du får sitta inomhus, när det är du och dina gelikar som har kört ut dom! Hur långt skall du driva ditt gnölande?
beetle 2012-10-25 11:04
När det gäller rökare kan jag driva mitt gnölande långt. Tycker du att det är okay att man nu som icke rökare ej kan sitta utomhus på restaurang under sommarhalvåret?? Tycker att man kan införa rökfria gator som jag såg i ett blogginlägg här på FS. Jag ogillar inte rökare, jag ogillar deras totala brist på hänsyn när det gäller deras rökbeteende och deras förmåga att skräpa ner!! Vet inte t ex om den vetenskapliga tidningen Lancet ingår i din massmediala värld, du borde kolla upp artiklar där kanske angående passiv rökning.
avslutad121105 2012-10-25 11:37
För mig framstår det som ett mysterium att du överhuvudtaget kan känna röken av tobak över den bittra stanken av intolerans...
syntax 2012-10-25 11:49
Hej vad det går! Just det som jag påpekade i mina inlägg ovan. Ickerökarnas mobbningsbeteende leder till split och stridigheter. Dom somnar väl ändå med knäppta händer och lugnt sinnelag - i sin totala självrättfärdighet. Ändamålen helgar medlen, det är fascismens grundprincip och fula tryne.
beetle 2012-10-25 14:26
Vem är det som mobbar vem? och lite väl starka uttryck? vem är det som kategoriserar vem? rökare verkar inte kunna ta någon som helst kritik - dom bara bolmar på!
syntax 2012-10-25 15:18
När ansvarsfördelningen skall fastställas har det nog en stor betydelse vem som börjar - och det är alltid ickerökarna. Om mobbning skall föreligga, så vill det till att någon börjar mobba.
man tvingas till kraftfulla motattacker därför att mobbarna kör med principen: "mera, mera - aldrig nog", för att kunna fortsätta mobbningen.
Häckla inte rökarna - de är ju som vi andra - fast inte så länge!
beetle: som du uttrycker dig är du den absolut siste som borde gnälla över "starka uttryck". Enligt din utsago tvingas du stå ut med oss överallt, på gator och torg etc. Är DET vad du kallar kritik? Att tvingas böja på ryggen på badstranden för att plocka upp en fimp, är DET kritik?
Du får ursäkta, men ditt sätt att kategorisera en del av befolkningen för snarare tankarna till 30-talets Tyskland. Jag struntar högaktningsfull i om du anser det starkt eller inte, men det var du som valde att förlägga ditt inledande svar i rännstenen.
beetle 2012-10-25 16:27
Förstår överhuvudtaget inte hur du kan dra paralleller till 30-talets Tyskland?? Ett väldigt enkelt sätt att avfärda kritik för någon som har en annan åsikt.Tycker snarare det är du i sådana fall som står för tankar från 30-talet. Verkar som rökare har ett väldigt komplex för sitt rökande och därigenom kan använda sig av vilka motargument som helst. En sista gång till: jag kan mycket väl stå ut med rökare men inte deras brist på hänsyn rörande deras rökbeteende och nedskräpande (och det är inte bara en fimp på badstranden)!
avslutad121105 2012-10-25 17:25
En titt i närmaste historiebok torde få t o m dig att inse parallellerna, men det är klart: finns inte viljan så finns inte viljan. Lättare att blunda och köra på med gnällracet.
För ett knappt dygn sedan ville du inte ens se en rökare på bild och gud förbjude att du tvingas stå ut med dem på gator och torg. Nu plötsligt kan du mycket väl stå ut med dem. Blir inte kappvändandet i vinden väldigt tröttsamt?

Jag tror inte vi kommer mycket längre i diskussionen. Jag får acceptera att jag är en snuskig badstrandsmarodör och restaurangbesudlare i dina ögon. Vad jag anser om dina åsikter och sättet att uttrycka dem behöver knappast rekapituleras. Tack för mig.
syntax 2012-10-25 18:46
Fascism kommer från latinets begrepp för spöknippe - alltså att utöva tvång för att förmå andra till underkastelse. Det är just det som ickerökarnas hets går ut på, att steg för steg tvinga bort rökarna, att bröstledes genom psykiskt våld få igenom sin agenda. Den utbredda mobbningskampanjen mot rökare är alltså klart fascistisk till sin karaktär. Jag finner jämförelsen med 1930-talets Europa helt adekvat. Det föreligger en gradskillnad, men ingen artskillnad.
beetle 2012-10-25 18:49
Har inte vänt på någon kappa! Förtydligade bara att det är rökarnas beteende i form av deras rökande (och nedskräpande) jag inte gillar, inte personen bakom - har du svårt att skilja på det??