Gatufotograf

Stoppa dödslägren äldreboenden

På Stureplan i Stockholm. En ensam välklädd man delar ut flygblad.

Han bär en skylt runt halsen. "Stoppa dödslägren äldreboenden" lyder texten. En teckning på en hand och en injektionsspruta med texten "Morfina". 

Det handlar om att många på äldreboenden fått palliativ vård med morfin utan noggrann undersökning. Något som leder snabbt till döden. Dessa äldre har inte haft Covid 19 utan något annat som hade kunnat behandlas på ett annat sätt.

Många gamla dör i förtid helt i onödan.

Bl.a. geriatrikprofessor Yngve Gustavsson hävdar detta. Det beror enligt honom på en "palliativ vårdfilosofi" som under lång tid funnits inom äldreomsorgen. Sjukvården tänker i samhällsekonomiska termer och vad som är lönt att satsa på.

Inlagt 2021-08-16 07:36 | Läst 1156 ggr. | Permalink
Hej,
Ett mycket allvarligt samhällsproblem som du har upp här.
En trolig felkälla är privatiseringen och kommers med gamla.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Nisse Larsson 2021-08-16 10:08
Hade väntat mig ta andra bilder på Stureplan. Det här är ju en fråga som berör en faktiskt. Hälsar NL
Khalad 2021-08-16 11:58
Läs gärna min kommentar till bloggen!
unoengborg 2021-08-16 15:31
Ser inte riktigt, att privatiseringen skulle vara ett problem. Ett privat företag borde väl vilja hålla liv i kunden så länge som möjligt
Hej. Ganska ruggigt. Kanske bra att det debatteras.Ligger nog mycket nära sanningen.
Bengt H.
Svar från Nisse Larsson 2021-08-16 10:10
Under förra året var det här uppe till debatt rätt mycket. I år verkar det lagts åt sidan. Hälsar NL
Om detta är sant, hur tusan har detta kunnat få fortgå i det tysta utan att någon slagit larm? Naturligtvis skall den som har svåra smärtor på grund av sjukdom tex i livets slutskede också få lindring för dessa smärtor. Men att på vinst och förlust ordinera morfin till en människa som kunnat få behandling på annat sätt är faktiskt rena mordet och vad är det för slags läkare som ger dessa ordinationer. Stoppa privatiseringen av äldreboenden och andra vårdinstanser, vård av människor skall inte ske i vinstintresse, gammal som ung spelar ingen roll. Verkar inte finnas någon kontroll och ytterst är det väl respektive kommun som har till uppgift att kontrollera att det går rätt till och om detta har skett med kommunens goda minne, blir man ta mig "f" mörkrädd eller det blir man ändå...
🤔
Svar från Nisse Larsson 2021-08-16 10:20
Hej. Visst är det angeläget att äldreomsorg bedrivs humant och med god kvalitet. Ansvarslös användning av morfin i plåster och sprutor förekommer tydligen. Det är bra att frågan lyfts fram och utreds. Hälsar NL
Så är det. Jag dokumenterade hur Region Östergötland beordrat vårdcentralen beordra boendet att INTE skicka någon till sjukhus utan sätta in palliativa medel. Och anmälde Regionen och vårdcentralen till IVO. IVO vägrade ta emot anmälan, men det gick med list och envishet. Sen ändrade IVO min anmälan så att den såg ofarlig ut och avskrev den. Jag fick hjälp av Demensförbundets advokat. Då satte IVO ut korrekt rubrik och avskrev ärendet.

Så sent som i november 2020 ringde en doktor på den vårdcentralen runt till anhöriga och försökte få dom att gå med på att på förhand prioritera palliativ behandling. Alltså utan att det fanns någon aktuell situation.

Jag kunde byta vårdcentral, men boendet får inte byta vårdcentral. Dom har kvar sin attityd. Den är vanlig i Sverige. Vi är näst sämst i världen då det gäller aktning för äldre.
Ett viktigt ämne. Det är lätt att hitta Yngve Gustafssons artikel i Läkartidningen "Många äldre dör i onödan utan korrekt bedömning". Han riktar sin kritik i första hand mot Socialstyrelsen. "Socialstyrelsen har sagt att man kan göra medicinska bedömningar av om någon ska ha palliativ vård eller sjukhusvård per telefon".
Vidare "Den 7 april i år (min kommentar: 2020) kom Socialstyrelsens kunskapsstöd - Arbetssätt i kommunal hälso- och sjukvård i samverkan med socialtjänst.Där står det vad gäller utredning och behov av specialiserad vård vid Covid-19 att en medicinsk bedömning görs utifrån en klinisk bedömning men klinisk bedömning behöver inte alltid göras fysiskt."

Han har också synpunkter på kommunerna:
"Kommunernas äldreomsorg har generellt låg medicinsk kompetens, låg bemanning och äldreboendenas lokaler är inte ändamålsenliga för att bedriva barriärvår"

Det finns andra källor om detta också, tex skriver Aftonbladet 24 nov 2020 "Under en period fick äldre med coronasymptom med boenden i Sörmland palliativ vård. Oavsett om patienten hade konstaterad smitta eller inte"
Aftonbladet rapporterar i samma artikel också "IVO, inspektören för vård och omsorg, kritiserar alla Sveriges regioner för brister i vården av äldre på särskilda boenden under pandemin"

Jag ser det som symptomatiskt att många här utgår ifrån att de privata äldreboendena är orsaken när det de facto är Socialstyrelsen (regeringens ansvar) och kommuner och regioner (kommunalt ansvar) som har huvudansvaret. Men jag kan inte säga att jag är direkt förvånad, osakliga påståenden med starkt politiskt riktning är inte direkt ovanliga här .

Sa jag inte det - bra och aktuell bild!!

Hälsningar/ Björn
.
Glömde notera "bra bild"! Högg tag direkt.

Jag tycker att jag känner igen mannen från annat sammanhang, elektrifiering, i så fall som högkvalificerad tekniker och aktiv för att minska fossilberoendet. Nån som vet vem han är?
Man, jag blir beklämd av hur samhällets olika instanser och dess företrädare också privata vårdintressenter behandlar äldre människor. Alla oavsett om man är gammal eller ung så skall man ha rätt åtnjuta en bra vård och omhändertagande vid sjukdom och viktigt rätt vård. Är det inte hög tid för samhället och dess representanter våra politiker oavsett partitillhörighet, att erkänna att 90-talets utförsäljning av den offentliga sektorn och därmed privatisering av vård och omsorg är ett stort misslyckande. Och där vinsterna, kapitalet stoppas ner i enskilda ägares fickor rinner ur landet istället för att nyinvesteras i bättre vård och omsorg...
Vår tids ättestupa
🤔
Khalad 2021-08-16 19:34
Min kommentar föranleddes av påståendena att "privatiseringen" skulle vara orsak till att äldre människor på äldreboenden fick palliativ vård och inte lämplig sjukvård när de hade Covid-19-liknande symptom. Det påståendet stämmer inte, huvudorsaken var socialstyrelsen skriftliga rekommendationer.

Du tar upp en ny diskussion, den tänker jag inte gå in på. Jag vill bara peka på att det finns många undersökningar som visar att den helt övervägande delen av vårdtagarna är mycket nöjda både med svensk sjukvård och svensk äldrevård.. Vad det beror på kan man fundera på I övrigt tror jag betydelsen av de privatiseringar som gjorts är starkt överdrivna. Snabb koll på några siffror som är några år gamla. Andel privata utförare
Sjukvård (all sjukvård) 20 %
Hemtjänst 23 %
Äldreboenden 25 %
/ Björn
Måns H 2021-08-16 21:57
Privatiseringarna var nog bättre i början då det fanns både ideella drivkrafter och folk om helt enkelt ville bestämma själva.

Om samhället haft genomtänkta spelregler och effektiv uppföljning skulle ett inslag av privat drift haft sina fördelar och i bästa fall spridningseffekter.

Nu har jag blivit mer tveksam. Sen "min" vårdcentral togs över av en aggressiv nätläkarkoncern har den spårat ur helt. Jag har bytt, men de äldreboenden som är knutna till den vårdcentralen får inte byta.
En modig man det behövs fler av.