Gatufotograf

Inte ens kyrkobesökare är fredade från gatufotografering

Så är det! Människor ska självfallet fotograferas överallt. Kyrkan inget undantag. Arkitekturbilder - nåt som alla fotar - finner jag tråkiga. Kyrkorna i Rom är fulla av besökare till skillnad från svenska kyrkor.

När jag återvänder till Rom i mars ska jag gatufota mer på såna här ställen då jag kommer att bo i närheten av Peterskyrkan

 

 

Inlagt 2014-12-16 09:52 | Läst 5614 ggr. | Permalink
Jag är inte religiös, men jag tycker det är rejält respektlöst att plåta (okända) människor i kyrkor vars besök där är i något personligt/religiöst/känslomässigt syfte (dvs inte den sedvanliga Turisten). Exempelvis bilden längst ner med den bedjande äldre mannen... Varför fick han inte ha "sin stund" i fred? Bedrövligt...

/Oscar
Detta är inte ok och respektlöst/bert
Sune Jonsson fotograferade människor vid ett Maranatamöte och det blev fantastiska bilder. Uppträder man värdigt och inte påträngande ser inte jag något fel i att fotografera människor i kyrkan. Ser fram emot dina bilder Nils-Erik.
Bilderna dina är fina och jag tycker jag ser respeketen du har för din medmänniska. I ingen av bilderna känns du närgången eller påflugen. Så olika kan vi tycka och se :) Men det kan visst vara så att visa platser vill man kunna räkna med att vara ifred på. Samtidigt kan jag bara känna ömsinthet inför dina bilder.
Jag har följt Nils-Eriks gatufotande en lång tid och bara sett ömsinta respektfulla bilder så även denna gång. Fina bilder som manar till eftertanke över livet.
"Ömsinta och respektfulla bilder", säger förespråkarna.... I era ögon ja. Men vad anser dom som blir fotograferade och som säkert inte har en aning om detta, än mindre att dom sedan hamnar på nätet i sin privata och känslomässiga stund....? Världen är faktiskt större än vad som ses genom kamerasökaren samt fotografens personliga behov och värderingar.

/Oscar
Annelie Worgard 2014-12-16 12:02
Klart att världen är större än vad som ses genom kamerasökaren.... och det här är Inga lätta eller självklara frågor tycker jag. Vare sig åt ena eller andra hållet. Och nu med alla som fotograferar blir det än mer så att jag själv drar mig för att fotografera andra människor. Nu är jag inte så bra på deth eller så det är ingen förlust för någon :) Samtidigt så kan vi ju inte förbjuda bilder av varandra heller. Det behövs bilder som visar denna djupa sökande del av oss oxå anser jag. Som motvikt mot alla våldsbilder...men visst det är en balansgång...och en sådan fyll av paradoxer. Dock tycker jag inte dessa bilder är respektlösa. Där tycker vi olika Stefan.
Kan ändå inte låta bli att förundras över att å ena sidan går folk bananas och skriker sig hesa över "den personliga integriteten" så fort det föreslås att sätta upp övervakningskameror på offentliga platser (torg, perronger, affärer etc etc) i syfte att stävja diverse olika brott, å andra sidan tycker folk att det är deras "självklara rättighet" att få plåta andra främmande människor i vilka situationer som helst...

Inkonsekvens i sin ädlaste form!

/Oscar
Björn Wångblad[BF] 2014-12-16 13:45
Ja, många fotografer saknar fingertoppskänsla för när det är läge att fotografera och framför allt publicera.
Nån självklar rättighet att fotografera finns givetvis inte varken moraliskt eller juridiskt, i synnerhet inte "i vilka situationer som helst".
Människor i en kyrka, eller tiggare på gatan...
Jag tycker det handlar om uppsåt, eller hur man "beskriver" det med kameran. Jag ser inget utelämnade i Nils-Eriks bilder, eller att någon skulle kunna känna sig illa berörd, om dom skulle få se bilderna. Jag har sett många liknande bilder i olika fotoböcker av kända fotografer under åren.
Själv har jag lite svårt att fota människor i kyrkor om de ser ut att vara i sorg eller inne i sin bön. Händer ibland att jag får med några av misstag, som i en kyrka där jag fick med en kvinna som grät. Ser själv lite illa så jag såg inte förrän jag förstorade upp bilden hur det var, men det går ju att pixla om bilden ändå ska användas för att visa just kyrkan.
Men här tycker jag nog att det är respektfulla bilder. Ser inget direkt utelämnande i dem och tror nog inte att jag skulle ha reagerat om det var jag som upptäckte mig själv på en sådan bild som här. Det brukar vara lite av ett ledord, hur vill jag själv synas.
Tycker det är vackra bilder och du ser inte ut att ha stört dem heller. Bilder som inger lugn.
Fina bilder, N-E!
Härliga bilder Nils- Erik / Bosse
Jag tycker det här är mycket fina bilder och ser inget som helst respektlöst i dem. Kanske så att naturfotografer och gatufotografer inte har riktigt samma syn på saker och ting :)
Riktigt bra bilder Nils-Erik, ser inget stötande i dessa.
//Rolf
Riktigt överallt kanske vi inte ska gatufota, men på offentliga ställen som i stora kyrkor, tycker jag det är OK. Rentav bra eftersom vi ska spegla hela vår samtid utan större censur. Men man ska förstås försöka störa så lite som möjligt. Bland de här bilderna gillar jag nr 2 bäst - härligt ljus i den!
/Niklas
Har inte heller några som helst problem med de hör bilderna. Håller med i att det är respektfulla bilder och ser fram emot fler. Gillar sista bäst, känns tidlös och klassisk!