Nisseblogg
Varför kan inte nationaldagen kallas "Svenska Flaggans Dag"?
Svenska Flaggans dag hette det förr. Det var en tydlig markering om vad firandet handlade om och vad flaggan betydde.
Idag firade jag den på Djurgården i Eskilstuna i strålande sol och härlig grönska.
Till saken hör att jag firade Svenska flaggans dag på samma plats för länge sedan. Det var en stor grej när jag gick i folkskolan.
Alla elever i min skola marscherade hit genom stan och viftade glatt med handflaggor under promenaden. Väl framme lyssnade vi till överlärarens tal, sjöng några psalmer och avslutade med "Du gamla..."
Den här ängen på Djurgården tyckte jag då var jättestor.
Firandet av "Svenska Flaggans dag" i skolan regi avslutade med en picnic i gröngräset. Sen fick vi gå hem och vara lediga resten av skoldagen - det var det bästa av allt.
Idag kunde jag fika på Sörmlandsgården vid långbord under de gamla ekarna.
Som sagt - jag tycker nationaldagen borde heta "Svenska Flaggans Dag".
Hur kan skinka kosta 3000 kr/kg?
Den frågan ställde jag mig när jag besökte en butik i Barcelona. Grisarna måste vara dyra i Spanien. Eller kan det vara nåt annat? Ytterligare ett sätt att råna turister kanske? Jag har ju blivit drabbad av ett par rånförsök under besöket i stan.
Avstod skinkan. Det blev lite andra delikatesser som jag handlade från den här damen.
En rätt att testa kunde varit fårhuvud. Betydligt billigare som framgår av prislappen. Personer från Gotland kan gilla den här delikatessen.Där har man mängder med får och förstår att sätta värde på alla delar på de här djuren.
Särskilt hjärnan och ögonen lär vara uppskattade. Motstod frestelsen att pröva.
Hur man tar ett gatuporträtt
Rätt enkelt. Man spanar in en intressant person, går tätt inpå i skydd av folkträngseln och tar en bild så obemärkt som möjligt. Med lite övning blir man sällan upptäckt.
Ett gatuporträtt innehåller alltid en miljöskildring med personer, byggnader och sånt i bakgrunden. Naturligtvis i oskärpa ( man måste hålla skärpdjupet kort). I tävlingar bedömer domarna givetvis den här delen. Sånt som liknar ateljébilder sorteras givetvis bort.
Läste på nätet om nån som skickade ut sin assistent att leta modeller på gatan för fotografering och sen kom fotografen själv och gjorde jobbet. Skulle nog inte kalla det gatufotografering men om man hade en sådan beställning så är det väl OK. Kunden bestämmer.
De här båda välansade damerna är nyligen fotade i Barcelona. Båda hade kraftigt hennafärgat hår och mycket läppstift. De stack ut i folkvimlet med andra ord. Men då man gillar svartvitt så faller sånt här med färg bort.
Vilka tatuerar sig?
Alltfler tatuerar sig. Många tatuerar sig väldigt mycket. Ett mode som kan tyckas galet för den utomstående betraktaren. Numera verkar fler kvinnor än män pryda sig så här.
Den här damen stötte jag på i folkvimlet i Barcelona. "You got me" väste hon vänligt när hon förstod att jag tagit bilden.
Tatuerarbodarna låg tätt i de gotiska kvarteren.
En tatuerare med "offer" tar här en rökpaus utanför en sådan bod. Det kanske återstod flera timmars jobb innan prydnaden på underarmen var färdig. Säkert plågsamt.
Tatueringar är inte min grej så jag avstod från ett besök.
Varning för Barcelona
Under en sväng till Barcelona utsattes jag för två överfall då man försökte stjäla min kamera. Det skedde mitt på dagen i stadens centrum mitt i folklivet.
Vid första tillfället kom en person och försökte helt öppet ta kameran från mig. Efter en lång hård brottningsmatch där vi båda skrek högt åt varandra, stjälpte omkull bord, stolar och blomkrukor så kom poliser och räddade mig. En större folkskara hade då samlats runtom och betrakta intresserat oss båda.
Efter ett par dagar trängde två personer upp mig mot en vägg och började muddra mig. De lyckade ta min plånbok men lämnade tillbaka den då jag skrek, boxade och sparkade häftigt på den som tog plånboken. Kameran lyckades de inte ta.
I sådana här situationer är man ju rädd att förövarna ska vara knivbeväpnade.
Under min promenader kunde jag konstatera att Barcelona präglas av en anmärkningsvärd social misär. Omfattande våld, tiggeri, många utslagna personer, gatuprostitution.
Bilden visar en vanlig företeelse. En person rusade ut från en restaurant och hinns upp av personalen som övermannar honom. Förmodligen hade han stulit något.
Sådana här händelser såg jag vid flera tillfällen. Den här gången råkade jag sitta på en bänk bredvid och tog en bild.
Glad att jag kunde lämna Barcelona oskadd. Och med alla prylar i behåll.
Ett gott råd.
Besök aldrig Barcelona