Gatufotograf

Hur ska man komponera en bild?

En bild ska komponeras i kameran sägs det. Och inte efteråt genom beskärning i bildprogrammet.

Jag brukar ställa mig bredbent så här med kameran, kikar på skärmen och tar bilden. Finns tid upprepas förfarandet. 

Eller så tittar jag på skärmen utan att vinkla den. Så här.

Spanar in intressanta människor och situationer. Försöker komma så nära som möjligt. Sätter figuren eller figurerna mitt i bilden. Fotograferar. Sen är det klart.

Som regel blir beskärning hyfsad på en gång - Men visst behövs den justerad i efterhand. Ibland.

Porträtten är tagna i stadsbibliotekets hiss i Eskilstuna.

Inlagt 2022-05-04 07:59 | Läst 699 ggr. | Permalink
Inte fasiken komponerade kompositionsmästaren Henri Cartier-Bresson sin mest kända bild direkt i kameran … Han siktade rakt framåt och beskar i efterhand, precis som du gör.

Kort sagt: Tillfället styr metodvalet.
Svar från Nisse Larsson 2022-05-04 10:46
Tack Magnus för fin kommentar. Gatufoto förutsätter improvisation i alla lägen. Vilket gör det hela intressant. Hälsar NL
Det gäller att hålla tungan rätt i mun, som Janne Schaffer ;)
HaD/Gunte
Svar från Nisse Larsson 2022-05-04 11:17
Tackar för påpekandet. Använder ofta med tungan när jag jobbar. Hälsar NL
Det där med "beskäringstabu" är väl ändå förlegat numera. Det hade sina rötter i småbildsfilmernas kornighet och begränsade upplösning: man förlorade massor av kvalitet genom att inte utnyttja hela ytan. Dagens bättre diggisar tål en hel del beskäring utan att det märks på en rimligt stor utskrift, och det är en stor förenkling av arbetsgången.

Leica (som ingalunda är gubbiga...) har dragit konsekvensen av detta; deras Q2 är en fullformatare med ett fast (och svinbra) 28 mm objektiv på en sensor med hög upplösning. Och ett par fasta beskäringar med sökarramar för 35, 50 och 75 mm utsnitt. Man slipper byta glugg, man slippper en ljussvag eller jättestor zoom, och man ser precis vad man gör.

Och det sistnämnda är ju viktigt; man ska ju inte knäppa först och sen leta en bild framför datorn, utan man ska veta redan vid exponeringen vad man faktiskt är ute efter! Men hur man uppnår detta, med gluggbyte eller val av beskäring, där har man en nyvunnen valfrihet som det givetvis är helt OK att utnyttja när nu tekniken äntligen tillåter det!

Men dina bilder är kul! Glimten i ögat...
Svar från Nisse Larsson 2022-05-04 11:35
Tack för en bra kommentar. Fuji x100v är ju bara en fattigmansleica. Med en APS-C kamera får man väl hantera bildresultatet lite varsamt. Undvika att ta bort för mycket
Den perfekt beskurna bilden blir gärna lite tråkig för mig. Bättre att behålla bilden som den spontant blev från början har jag lärt mig. Hälsar NL
Benganbus 2022-05-04 15:47
X100 är ingen fattigmansleica tycker jag, det e den kamera Leica borde tillverkat, bla. för att locka in ungt blod i Leicanörderiet! ;) Sedan kunde dom ha M 10, 11 osv kvar för den äldre generationen! :) Jag brukar titta på Leicas tidiga kompaktkameror, och något så Leicaolikt som dom är det är svårt att hitta!
Som sagt, Fuji X100-utseendet är den kamera Leica borde ha tillverkat som instegsleica, för X100 är mycket lik en M Leica, så den borde ha kunnat säljas bra med en röd plupp och en Summicron 23 mm!
Men så går det när inte haspen är på! ;)
/B
Svar från Nisse Larsson 2022-05-04 16:33
Hej Bengt. Jag är definitivt en Fuji x100 fan. Glad att den saknar röd fläck på framsidan och inte heter Leica. Då hade den vart ruskigt dyr. För så är Leicas filosofi. Hälsar NL
Anders F. Eriksson 2022-05-07 16:01
Q2 är min drömkamera. Den skulle fungera till 99% av allt jag gillar att fotografera, men jag har dessvärre inte råd med den just nu.
Jag citerar Per Öfverbeck:" man ska ju inte knäppa först och sen leta en bild framför datorn, utan man ska veta redan vid exponeringen vad man faktiskt är ute efter!" Det är en bra inställning därför att den tar fasta att en bild är språk och har följaktligen något att berätta. Och sen är det fotografen som väljer i grammatiken, formen, uttrycken hur det ska bli.
Det där att det ska göras på ett visst sätt, själva fotograferandet, påminner mycket om folkloristisk konst, där "regelverket", de bestämda formprinciperna tar överhand. Det kan bli bra men cementerar ofta uttrycket, det blir så att säga ytterligare ett hinder att nå fram.
Svar från Nisse Larsson 2022-05-05 06:37
Hej. Alla aspekter på foto är väl intressanta att beskriva. Kanske termen "folkloristisk konst" också kan omfatta gatufoto. Hälsar NL
froderberg 2022-05-06 12:29
Eller så går man på instinkt och höjer kameran när man anar att det ska hända något intressant. Då ökar chansen att fånga det avgörande ögonblicket. Metoden har visat sig framgångsrik för många.
mombasa 2022-05-06 15:56
Det vi kallar instinkt i såna här situationer är nog inget annat än en mental förberedelse över vad som eventuellt kan dyka upp. Och där ingår nog en tanke, om än kanske inte så tydligt definierad om vad man förväntar sig av sina exponeringar. Den här förmågan går som bekant att öva upp.
/Gunnar S