- Joakim K E Johansson -

Vad gör tiden med våra bilder?

I maj ska jag ha en liten fotoutställning på ett kafé här i stan. Det handlar bara om tolv bilder totalt så det är en blygsam kollektion. Samtidigt är det första gången jag visar upp mina gatufotobilder på det här sättet och man måste ju börja någonstans.

Just nu sitter jag och går igenom vad jag har presterat så här långt efter drygt ett års plåtande. Jag känner mig hyggligt nöjd med resultatet men funderar samtidigt på hur jag kan förbättra mig och vad som saknas för att det ska bli en bra helhet i slutändan.

Jag hittar också material som jag har sorterat bort i processen. Bilderna i det här inlägget är några exempel. De har hamnat i mappen där jag lägger sådant som jag inte tycker håller måttet av olika skäl.

När jag tittar på mina bilder brukar jag ibland tänka på vad de kommer att betyda i framtiden. Ja, rent av när jag är död. Om någon ser de här fotografierna om 50, 75 eller 100 år – vad kommer de att tänka och tycka?

För så är det ju med många bilder som vi tar, de får ett annat värde med tiden. Därför ska man nog vara försiktig med att döma ut foton bara för att de inte funkar inom de ramar man just nu har satt upp för sig själv. 

Av den anledning slänger jag i regel inga bilder. Allt sparas i mitt arkiv. Både när det gäller mina analoga och digitala alster.

Inlagt 2012-03-09 22:36 | Läst 2519 ggr. | Permalink
Det skulle vara trevligt om det gick att spara alla sina bilder i ett moln någonstans, så att någon släkting någon gång i framtiden skulle kunna komma åt och titta på dem oavsett hur dåliga jag tycker de är nu. Jag tyckte det var kul att gå genom farsans gamla negativ och bilder, även om det kanske inte var HCB-klass på dem.

Jag försöker förstås själv se till att mina bilder överlever så länge som möjligt mellan datorbyten och annat, men det är ju inte så säkert att mina efterlevande gör det och det kanske är trist om de någon gång skulle vilja se vad jag tyckte det var kul att fotografera. De negativ och dior jag har ligger i lådor och pärmar, och jag är inte säker på att de har större chans att överleva än mina digitala alster ...

Nu när det mesta vi fotograferar lagras digitalt på ett eller annat sätt (även om det från början var analogt) finns ju faktist möjligheten att det ska kunna finnas kvar i all framtid. Om sedan någon är intresserad av det om hundra år är förstås svårt att veta ...

Jag gillar trappbilden! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:16
Tack för kommentaren Anders :-)

Jag har tänkt precis som du - kommer någon att bry sig i framtiden? Eller också blir man upptäckt som Vivian Maier. Det hade varit något! ;-)
Det sägs att alla bilder blir intresssanta om 20 år. Men alla bilder är inte fantastiska om 20 år.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:17
Nja, kanske inte alla! ;-)
Hallelå Joakim
Gillar den sista bilden, å sen vill jag säga lycka till med utställningen :=))

MVH Roger
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:17
Jag tackar och bugar Roger! :-)
Ja historia är ju något bilder en fruktansvärt bra på att berätta. Mycket minnen och känslor kopplade till 20år gamla bilder, både för fotograf och betraktare. Lycka till med utställningen Joakim!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:18
Tack Andreas :-)
Intressant läsning, och fina bilder (jag tycker att de håller måttet, men visst, sånt är personligt.. de två översta har iaf väldigt fina kompositioner).
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:18
Roligt att du tycker det Johan - jag tackar! :-)
Det där med att bevara sina bilder för eftervärlden, det är ett marigt problem, som vi diskuterar ibland. Analognissarna har ju sin idé klar om detta. Det ska vara silver. Men det räcker ju inte; för att värdet av en bild ska bevaras krävs lite dokumentation kring den också. Själv tror jag att den amatör som vill dess bilder ska leva länge får lov att göra en fotobok med det viktigaste. Digitalformatet ger ju möjlighet att spara hur mycket som helst, och även att förse bilderna med dokumentation, om man orkar. Men vem vill hålla en gammal ärvd hårddisk vid liv? När jag tänker på de miljarder med bilder som numer finns digitalt lagrade så förstår jag inte hur de ska ha någon framtid. Några få, genom ren tur. Jag föredrar att inte tänka alls på saken.

Lycka till med utställningen!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:20
Ligger mycket i det du skriver Ernst Göran. Vem kommer att orka hålla koll på allt. Jag tror också som du att det kan vara vettigt att printa ut sina bästa bilder och/eller regelbundet göra böcker. De bilderna kommer nog ha störst chans att klara sig.