- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Premiär för Gatufotopodden

Hur mycket jag än älskar gatufoto så måste fokus ligga på annat ibland. Så har det varit för mig under ett halvår, ungefär. Ett bokprojekt, en hektisk jobbperiod och uppe på det flytt och bostadsköp har varit prio. Ja, sedan jul- och nyårshelgerna också. Men nu börjar jag sakta landa igen och suget efter att grotta in mig i gatufotograferandet är tillbaka.  

För drygt ett år sedan nämnde jag här i bloggen att jag tänkte starta en podcast. Det blev aldrig av den gången eftersom jag inte riktigt hade tänkt klart kring innehåll och upplägg. Men nu har jag gjort det vilket innebär att jag precis har startat "Gatufotopodden". Som namnet antyder kommer fokus huvudsakligen att vara just gatufoto, även om angränsande ämnen såklart också kan dyka upp.

Min plan är att i ett första skede göra tio avsnitt som ska komma ut med två veckors mellanrum. I vissa avsnitt blir det snack med intressanta fotografer som ägnar sig åt denna ädla konst. I andra avsnitt  kör jag själv och tar då upp sådant som jag tycker är intressant och värt att prata om. Det lär bli nördigt om gatufoto, men jag hoppas att mixen ska bli bra för er som är intresserade. 

Här under kan ni höra avsnitt 000. Det är alltså inte det riktiga första avsnittet, utan ett inför-avsnitt där jag kort berättar om vad som är på gång. Om ni har tankar, synpunkter och idéer kring innehållet så får ni gärna höra av er till mig. Gatufotopodden finns på iTunes och den har även en egen blogg på Tumblr. Jag kommer såklart också att lägga upp alla avsnitten här på Fotosidan och det "riktiga" första avsnittet dyker upp onsdagen den 27 januari.

LYSSNA PÅ FÖRSTA AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2X1dkcY

Tillägg 1: I podden nämner jag "urban geometry". Här ett exempel på en sådan bild.

Tillägg 2: Här är en artikel i bloggen "The Phoblographer" om just urban geometry.

UPPDATERING: Här kan du lyssna på avsnitt 001 där jag intervjuar fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Inlagt 2016-01-22 09:47 | Läst 7568 ggr. | Permalink
Urban geometri photography var ett nytt uttryck för mig. Men när jag tänker på det, så har den typen av bilder blivit väldigt populära på sistone. Intressanta tankar, Joakim! Trevlig podd, ser framemot fler avsnitt. Gör du trumvirveln själv eller är det en app som åstadkommer trumljudet? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-23 11:39
Tack Johan - härligt att podden uppskattas. Jodå, jag köpte ett trumset och spelade in virveln här hemma ;-) Nej, ärligt talat - den har jag hämtat på nätet :-)
Kul att lyssna på lite gatufotonörderi! Passar mig ganska bra! ;-)
Lite synd att du inte gör video, så att du kan illustrera vad du menar med bilder, men det skulle förstås ta mer tid.
Jag håller inte riktigt med vad du säger i dagens podd. Tycker att det perfekta gatufotot innehåller både ett makalöst inrtressant mänskligt innehåll, en fantastisk komp OCH gärna ett spännande ljus som grädde på moset. Men eftersom vi inte hittar perfektionen särdeles ofta så kan jag vara rätt nöjd om man prickat in åtminstone en av tre komponenter. Och kan man få med två...då börjar det likna något. Alternativt att man skulle kunna söka åtminstone något litet vad gäller alla tre.
/Niklas
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-23 11:44
Tack Niklas!

Jag har vridit och vänt på detta med video och podd fram och tillbaka och kommit fram till att en podd kan du ha med dig och lyssna på överallt, exempelvis när du åker till jobbet utan att liksom behöva vara klistrad till en skärm. Dessutom är det som du skriver mindre slit med en podd. Men jag funderar på att lägga upp avsnitten även på YouTube och då går det ju att lägga till bilder. Plus att jag kan lägga till bildspel och länkar till bilder i anslutning till podden. Så det finns helt klart utvecklingsmöjligheter :-)

Hursomhelst, kul att du inte håller med - det är bra :-)
"Urban geometry" var ett intressant uttryck. Det lite tråkiga med genren är väl att många sådana bilder är upprepningsbara, till skillnad från "äkta" gatufoto -om uttrycket tillåts :)
Det verkar som att soundcloud kräver att man registrerar sig för att kunna kommentera där, så jag nöjer mig med att skriva här.

Kul projekt du startat i alla fall! Jag ska hålla öronen öppna.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-23 11:50
Tack för det Kai!

Ligger nog mycket i det du skriver. Den sortens bilder är ganska "lätta" att upprepa - på gott och ont.

Roligt att du vill fortsätta lyssna!
Intressant :) Men kanske än mer intressant om du pratar om saker som inspirerar dig och som du tycker är bra, än att du pratar om sådant som du irriterar dig på. Att hitta sådant som man irriterar sig på är ju inte så svårt, svårare då att lyfta det riktigt bra och hitta det där lilla som lyfter än mer.

Sedan, att ge dig på att definiera gatufoto känns för mig lönlöst, definitionerna är ju lika många som det finns fotografer, är det ens meningsfullt att definiera gatufoto längre? Finns det en definition som alla kan skriva under på? Nej, troligen inte. Men du kan ju alltid bevisa att jag har fel. :D

Ser fram emot nästa avsnitt!
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-25 16:23
Det ena behöver inte utesluta det andra, så det kommer definitivt även att handla om sådant som inspirerar framöver. Men jag tänker som du märkte också ta upp sådant som jag tycker är dåligt. Tror lite gnäll kan vara bra ibland. Utan kritik - ingen utveckling.

För övrigt jättekul med ditt engagemang, precis vad jag är ute efter :-) Tack för kommentaren Mattias! :-)
Det här kommer att bli en trevlig podd med mycket snack hoppas jag!!
”Urban geometry” är ju en bra förklaring på bilder med fin harmoni i komponering och och människor i bild.
Personligen så försöker jag att inte ta bilder bakifrån som i exemplet, jag vill möta människan i den mån som det går.
Ser fram emot nästa inslag!
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-26 16:57
Bakifrån kan funka i vissa lägen, men oftast inte - tycker jag också. Roligt att du vill fortsätta lyssna och tack för kommentaren.
Intressant Joakim. Ser fram emot nästa avsnitt..Jag tror också att en kombination händelse, dokumentation komposition smak beskärning självklart kan vara idealet om man får ihop det. Men det omvända,?? Att enbart kolla, rikta upp, komposition, diagonaler, gyllne snitt, snygga skuggor, , djupskärpa, ej djupskärpa lagom djupskärpa rörelseskärpa frysning, små beskärningar hit och dit,Osv. och sen när kommentarerna om tekniken hur det borde se ut eller hur efterarbetet borde göras blir så dominerande att budskapet vad man egentligen vill berätta i bild blir totalt bortglömt och oväsentligt,då är det inte bra .Jag jämför faktiskt det lite med teknikfreakar som har en hel fotoaffär hemma för att nå just deras önskemål,utom förmågan att nå det intressanta och det, viktigaste, nämligen händelsen. typ vad vill jag berätta med bilden?. Det här tycker jag verkligen likt Göran, att det blir uppfriskande Jag skulle vilja säga äntligen! . Jag ska med glädje i klottret rekommendera din podd i, min poo.l Intryck Avtryck Ögonblick, om någon råkat har missat det här lilla viktiga avsnitt. Tack Joakim.
/ Bengt.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-26 16:57
Tack för det Bengt och tack för att du hjälper till att sprida podden.
Det här ska bli spännande att höra mer av! Vi har inte alltid samma uppfattningar om gatufoto, men jag håller om att det där med "urban geometry" ofta blir lite lättköpt och trist.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-26 16:56
Du får lyssna Anders, kanske kommer du hålla med om mer än vad du tror :-)
Anders F. Eriksson 2016-01-26 16:57
Risken finns :)
Kul om du tar upp detta med tjejer inom gatufoto. Jag anser att det finns gott om duktiga tjejer inom gatufoto. På våra gatufotoresor, i gruppen Street photographers roadtrip", brukar ett tjugotal tjejer åka med. Den ena bättre än den andra. Vi brukar åka till olika huvudstäder i Europa ett stort gäng två gånger om året och senast det begav sig var i Amsterdam. Vi var 53 pers och ungefär hälften var damer :) Häng med vettja...
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-27 10:49
Låter intressant Claes! Tipsa gärna om några som sticker ut så kanske jag kan få med dom i podden. Skicka ett mejl via fotosidans i så fall.

Var finns info om era resor?
Jag lämnade gatufotogruppen för länge sedan pga alla tirader om vad som var äkta gatufoto eller ej. Gav detta första avsnitt en chans ändå. Börjar ju bra, men sen... Vad ÄR det med s.k. gatufotografer och ert behov av att definiera, utesluta och kategorisera?! Hur trevligt och spännande det än låter från början måste avsnitt 000 ändå mynna ut i en dos irritation över en bildstil som tydligen har mage att kalla sig gatufoto, fast det ju egentligen är något så simpelt som "urban geometry", dvs en tydligen lågtstående, mycket simpel konstform än den allt överglänsande äkta gatufotografin. Hoppas att du lyckas hålla denna urtrista diskussion stången och fylla podden med allt spännande som gatufoto kan vara. Lycka till!
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-27 20:13
Hej Mats!

Om du blev inbjuden till att spela fotboll och i det läget dök upp på planen och började vifta med en hockeyklubba så skulle säkert de andra spelarna bli sura, speciellt dom som älskar fotboll. Samma sak är det med gatufoto. Därför kan jag säga som du, fast tvärtom. Varför är det så viktigt för vissa som inte ens orkar sätta sig in i gatufoto och i den tradition som finns att tvinga sig in i genren? Respektlöst mot alla som älskar gatufoto och som har ansträngt sig för att förstå, tycker jag.

Sedan är det ju så att vi som håller på med foto befinner oss på olika steg i utvecklingen. Att vissa typer av bilder faktiskt är simplare än andra är därför inget konstigt i min värld. Därför kan det såklart också bli ointressant med bilder som befinner sig på en nivå som man själv har passerat. Det är helt logiskt.

Sedan vill jag poängtera att jag aldrig har hävdat (och gör det inte i podden heller) att andra genrer eller typer av bilder skulle vara underlägsna gatufoto. Så den tolkningen gör du helt själv. Däremot har jag en åsikt om vad jag personligen tycker är bra respektive dåligt, vilket jag tar mig rätten till.

Hursomhelst, tack för din kommentar och kul att du lyssnade.
marregurra 2016-01-27 22:20
Tack för svar, Joakim! För att fortsätta sportliknelsen: fotboll har ju ett väldigt tydligt regelverk, till skillnad från gatufoto där domarna ständigt bråkar om vad som är rätt och fel. Så hockeyklubban kan säkert vara ok för vissa men inte andra. Jag har nog i grunden en helt annan inställning till foto än du. Ser inte foto som idrott med olika konkurrerande grenar, vars regler och former inte får beblandas, utan som en konstform där skönheten ligger i betraktarens öga. Sen kan man diskutera utifrån hur man upplever bilder, vilket ju förstås är väldigt olika och därför spännande. Är väl därför jag har svårt för revirpinkandet inom gatufoto.

Visst befinner man sig på olika steg i sin utveckling, men det jag regerade på var att du i podden gav uttryck för att de som pysslar med urban geometry, gör det för att det är "enklare" än gatufoto, vilket jag tolkar som nedvärderande.

Självklart har du och vi alla rätt att tycka bilder är bra eker dåliga, men personligen vill jag inte väga in om bilden verkligen får kallas gatufoto (eller någon annan fotogenre) i den bedömningen.

/Mats
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-28 10:05
I grunden tror jag att det handlar om intresse och vad man som fotograf går igång på, Mats. Själv kan jag utan problem titta på andra genrer och tycka att bilderna är intressanta, inspirerande och bra. Fotar själv ganska brett, både professionellt och som hobby. Men det jag brinner för är gatufoto vilket därför blir mitt huvudsakliga fokus.

Och där ligger nog kärna. I alla fall är det så för mig. För om jag blir medlem i en gatufotogrupp eller söker efter gatufoto på nätet så det det exakt det jag vill se. Gatufoto. Inte en salig blandning av lite allt möjligt. Ungefär som om jag går in på en Italiensk restaurang så gör jag inte det för att jag är sugen på hamburgare.

Det låter ju såklart bra att det viktiga är bilden och att allt är konst, och så vidare. Men för att en specifik konstform ska kunna utvecklas och bli intressant behövs ramar. Annars blir det allt och inget. Och jag tycker att den som vill ägna sig åt gatufoto nog ska vara ödmjuk i början och först sätta sig in i traditionen och vad som definierar genren. Alla är heller inte lika bra och allt är inte lika intressant. Det är lite känsligt att säga så i Sverige där alla ska få vara med och leka för att ingen ska bli ledsen, men likaväl är det så.

Men vi har som du själv påpekar olika syn på saken.
marregurra 2016-01-28 12:49
Väldigt olika syn, som sagt ;-) Problemet är väl att det faktiskt inte finns någon definition som alla köper, vilket gör att diskussionen kring gatufoto kantrar mot definitionen istället för innehållet. Hoppas i alla fall att podden i huvudsak behandlar allt kul som gatufoto kan innebära och kommer definitivt att lyssna./Mats
Anders F. Eriksson 2016-01-28 13:59
Det finns få idrotter (eller för all del fotogenrer) som fortfarande utövas på samma sätt som de gjordes på 1930-talet, men när det gäller gatufoto har det för en del blivit viktigt att göra det. Jag förstår inte riktigt varför, och varför förnyelse skulle vara av ondo i just denna typ av fotografering när det inte är det annars.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-01-28 14:39
Har nog aldrig sett eller hört någon som vill att gatufoto ska vara samma nu som det var på 30-talet. Det handlar inte om att vara emot utveckling/förnyelse och kanske är just den slutsatsen det allra största missförståndet i den här diskussionen. Det handlar om att hålla fast vid kärnan, det som i grund och botten definierar genren. Ungefär som att fotoboll har utvecklats, men det handlar fortfarande om att två lag utan hjälpmedel försöker få en boll i motståndarlagets målbur. Utveckling är en sak, men det blandas ofta ihop med förändring. Och att förändra något innebär inte per automatik att det blir bättre.
marregurra 2016-01-28 15:03
Fast visst tycker många att gatufoto ska definieras av stilen som fotografer som Cartier-Bresson företrädde, t.ex. (vilket väl är ganska konservativt)? Annars uppfattar jag nog inte det som att gatufoto generellt är emot utveckling. Däremot verkar det inte ens finnas någon konsensus om det du kallar kärnan. Men det kanske är en missuppfattning?
Anders F. Eriksson 2016-01-29 15:27
Det är väl det som är "problemet" - att det finns många definitioner av kärnan och alla tycker förstås att just deras definition är den rätta :)
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-01 15:08
Nej, det finns inte så många olika definitioner av kärnan, menar jag. Den är ganska given.
Hej Joakim!!!! Har lyssnat på Gatufotopodden, mycket intressant, äntligen någon som förstår vad gatufotografering är för någonting, jag har saknat detta länge. Jag själv är en mycket, eller kanske rättare sagt var en mycket entusiastisk gatufotograf, numera är jag pensionär och har tagit upp mitt gamla yrke igen. Du kan se några utav mina gamla bilder på min hemsida, www.capitanphoto.se dessa bilder har legat i mitt bildarkiv i snart 40 år, tog fram dom digitaliserade dom för ett tag sedan, kvalitet är tyvärr inte den bästa, jag har tagit dom på Kodak Chrome 64, med en Leica M4 90 resp 35 mm objektiv, och repat av mod med ett Leica 45 2,8 och i RAW format, och det blev överraskande ganska bra, skulle vara intressant och höra vad du tycker om dom, hittade ingen E-mail adress till dig,så jag försöker få kontakt med dig på detta viset. Jag kommer noga att följa gatufotopoodden det är ett mycket intressant ämne, i denna vår värld av naturfotografer. Hör av dig, du nå mig på [email protected]

MBH // Håkan
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-02 18:24
Hej Håkan! Spontant såg jag flera fina och intressanta bilder på din sida. Ska titta närmre på dom senare. Kul att du uppskattade podden och tack för din kommentar..