Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Darjeeling Himalayan Railway – bildreportage



Ett måste för Indienresenären är att åka tåg på världens vackraste järnväg som slingrar sig fram mellan de indiska städerna Siliguri och Darjeeling, eller att ge sig ut på roadtrip med bil utmed världens vackraste väg som bitvis går parallellt med järnvägen.






För ett par veckor sedan publicerade jag en artikel med rubriken ”Världens vackraste väg”, där jag skrev om och visade några bilder från min road-trip mellan de indiska städerna Siliguri och Darjeeling. Egentligen hade min familj och jag som besökte släktingar i Indien över julen, planerat att åka ånglok på Darjeeling Himalayan Railway som ringlar sig fram mellan de båda städerna. Men då vi nästkommande dag behövde åka vidare till en ort som inte låg utmed järnvägen bestämde vi oss för att ta det näst bästa alternativet – bilen.






Det går bara ett tåg mellan Siliguri och Darjeeling per dag och jag hade hoppats på att få möta det gamla ångloket utmed vägen. Men tyvärr var det inne för genomsyn den dagen som vi åkte, så vi mötte det inte utmed vägen vilket jag hade hoppats på. Men när vi väl kommit fram till Darjeeling såg vi två av ångloken, det ena höll på att testköras efter service. Att stanna på den vältrafikerade gatan var uteslutet. Därför vevade jag snabbt ned rutan och hann ta ett par bilder.









Det fanns även ett antal nyare diesellok som används för transporter och persontrafik mellan Darjeeling och Kurseong. Ångloken går främst mellan Siliguri och Darjeeling och är främst till för turisttrafik. Det går bara ett tåg mellan städerna per dag, och avgångstiden är 8.00 på morgonen. Tåget tar 6 timmar och 32 minuter på sig att åka den 80 km långa sträckan. Men utsikten är magnifik och Darjeeling Himalayan Railway lever upp till sitt rykte som världens vackraste järnväg.








De små loken ser ut som leksakståg som fraktar runt turister i en nöjespark. Men trots sin höga ålder är de urstarka. I sakta mak tuffar de upp för de drygt 2000 höjdmeterna som skiljer Siliguri och Darjeeling åt. Järnvägen är gammal. Engelsmännen började bygget av järnvägen år 1878 och sträckan mellan Siliguri och Darjeeling var klar den 4 juli 1881.  År 1999 utsågs järnvägen till ett världsarv av UNESCO.








Järnvägen byggdes för att förenkla transporterna av te till och från tedistrikten. Runt Darjeeling finns ett 80-tal anrika teplantager och staden är känd för sitt svarta te, sin nattmarknad och att den näst belägna järnvägsstationen i Indien ligger i staden. Den högst belägna finns i samhället Ghum sex kilometer söder om Darjeeling. Säkerhetstänket skiljer sig en hel del från Sverige. Järnvägen går rakt genom städer och samhällen, och på sina håll är det är bara några decimeter tillgodo till de närmaste byggnaderna. Det är vanligt att folk går på spåren, men tågen går inte speciellt fort och det finns gott om tid att flytta sig när de kommer.






Denna gången fick jag dokumentera järnvägen så gott det gick från bilen. Som tur var inte hastigheten så hög och jag satt oftast på rätt sida och kunde snabbt veva ned fönstret och ta bilder. Jag kommer att återvända till Indien flera gånger och någon av dessa gånger ska jag passa på att ta en tur med Darjeeling Himalayan Railway, även om det innebär att jag får gå upp i svinottan för att krångla mig igenom den indiska trafiken och hinna till stationen innan den morgontidiga avgången.







Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-10-30 17:27 | Läst 5788 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, både bilder och text. Har aldrig varit i Indien och måste erkänna att jag inte heller känner mig särskilt lockad av de tättbefolkade mellersta och södra delarna. Men de norra delarna som du beskriver här verkar väldigt spännande.
Svar från Chasid 2020-10-31 11:22
Tack för din kommentar Lars! Jag har varit i Dehli och i de nordöstra delarna, och personligen föredrar jag de mindre tätbefolkade, men ändå välbefolkade delarna.
/Mikael
Förstår bara inte hur du får till såna där superläckra svartvita bilder ... skaffa dig en youtubekanal och visa mig, steg för steg!
Svar från Chasid 2020-10-31 11:26
Tack för din kommentar Ragnar! Det är inte så komplicerat, jag tycker itne om att tillbringa allt för många timmar med bildbehandling och kör mycket med script. Youtube är inte riktigt min kakbit, men jag kanske ska skriva en artikel om mitt tillvägagångssätt och har med ett antal skärvdumpar.
/Mikael
Hej där! Jättefina bilder med suverän kvalitet i alla aspekter!

Jag vet inte om du ibland ser på TV, men svt Kunskapskanalen har nyligen haft ett antal olika program / dokumentärer om tåg och olika järnvägar globalt, och undrar om dom kanske har haft med nåt om ”väldens vackraste järnväg” mellan Darjeeling och Siliguri?

Vore intressant - jag saknar ändå lite färgen i dina fina svartvita bilder och även rörliga sådana (filmer). Kan tänka mig att resa dit någon gång!
mvh
/B
Svar från Chasid 2020-10-31 11:32
Tack för din kommentar Börje! Jag såg en dokumentär om järnvägen på BBC i början av 2000-talet. Och tänkte att den måste jag se och uppleva någongång. I december är det väldigt disigt och det är svårt att se den vackra naturen, men tiden för en resa är som bäst i oktober-, november då luften är klar och man kan se milsvida. Även om jag är utbildad filmare, föredrar jag att jobba med stillbild, då det i mitt tycker är ett bättre format, men jag tänker som en filmare när jag gör bildreportage.
/MIkael
Mycket fint och intressant bildreportage som gör sig utmärkt i svartvitt och att det är mycket människor framgår på nästan varje bild.
Ha det gott/Stig
Svar från Chasid 2020-10-31 11:34
Tack för din kommentar Stig! I Indien finns det människor i princip överallt, men jag tycker om människor, och tycker att det är tråkigt att röra mig i folktomma miljöer.
/MIkael