"Måla med ljus"
En religiös helgardering i en omvälvande tid
I takt med att den kristna tron började spridas på allvar över Skandinavien i mitten av 800-talet övergav allt fler den gamla hedniska asatron, de lät döpa sig och började tillbe Hvítakristr (Jesus). För en del var det ett steg i tro, för andra handlade det om en möjlighet till mer pengar och makt.
Några av de första kristna i Skandinavien hade kämpat i Danelagskungens Guthrums här mot Alfred den store av Wessex vid slaget vid Edington 878. Mot alla odds förlorade Guthrum slaget och han förstod att Hvítakristr var större än Oden och de andra asagudarna. Gutrum kapitulerade inför korset, avsade sig sin hedniska tro och lät döpa sig. Många av kämparna i hans vikingahär hade värvats från Danmark, Västergötland och de södra delarna av Norge, några av dem följde kungens exempel och lät döpa sig till Hvítakristr efter slaget.
De besegrade vikingakämparna tog med sig sin nyfunna tro till sina byar och samhällen, och sakta men säkert började kristendomen att breda ut sig i Skandinavien. Men det var inte förrän den förste kristne kungen i Danmark Harald Blåtand förklarade landet kristet år 960 som kristendomen fick ett rejält genomslag i Skandinavien. I Västergötland byggdes den första kända kyrkan i Varnhem i slutet av 900-talet. När Olof Skötkonung som var kung över Mälardalen och Västergötland blev kristen och döptes vid Husaby källa 1008 blev Sverige också ett kristet land, och asatron förlorade sitt grepp över landet.
Gravstenen på bilden nedan som finns vid Åsle kyrka i Västergötland restes antagligen i slutet av 900-talet. För säkerhets skull har både ett kristet kors och en Torshammare ristats in på den. Gravstenen kan betecknas som en religiös helgardering över en person som begravdes under en omvälvande tid i Skandinaviens historia.
Som kuriosa i sammanhanget vill jag nämna att Kung Harald Blåtand även har fått ge namn åt den trådlösa kommunikationsstandarden Bluetooth (blåtand). Logotypen för Bluetooth består av Harald Blåtands initialer runorna; ᚼ("H") och ᛒ("B").
Text och foto: Mikael Good
Covid-19: De flesta följer de allmänna råden
Det är ont om bilar på parkeringen på Datorgatan i Huskvarna och jag är helt själv på redaktionen som brukar vara full av liv och rörelse. De flesta av mina arbetskamrater följer de allmnäna råden och sitter hemma och jobbar. I och med att jag hade covid-19 i våras valde jag ändå att gå till jobbet där jag har lite bättre förutsättningar att göra mitt arbete än vad jag har hemma. Även hos de flesta grannarna såsom Region Jönköpings län IT-centrum har personalen valt att arbeta hemma. I vanliga fall möter jag alltid någon i trapphuset eller vid hissen men nu är det nästintill tomt i byggnaden.
Jag förstår att folk är oroliga, och det ska man vara, covid-19 är inget att leka med. De allra flesta som smittas får lättare eller inga symptom, men man kan aldrig vara riktigt säker på hur man själv drabbas. Och för den som har underliggande sjukdomar kan det vara vist att sätta sig i karantän. Även om jag inte blev speciellt sjuk, lider jag fortfarande av sviter från covid-19. Framförallt är det andningen som är tyngre än normalt, och vissa dagar tryter orken helt när jag anstränger mig. Folk i min närhet som har varit allvarligt sjuka vittnar om svårare symptom, och några av dem har varit sjukskrivna i månader på grund av följdsjukdomar som de fått i efterdyningarna av covid-19.
Här kan du ta del av Folkhälsomyndighetens lokala allmäna råd för Covid-19: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/lokala-allmanna-rad/
Text och foto: Mikael Good
Vilka var sjöfolken?
Jag lovade tidigare i år att skriva en artikel om sjöfolken. Men det är ett ämne som kräver en rejäl djupdykning i arkiven, tyvärr är källorna få och därför måste jag ge utrymme för egna antaganden och klä texten i många förmodligen, kanske och eventuellt. Jag har redan gjort en hel del faktasökning, men kommer att fortsätta ett tag till innan det är dags att skriva ihop alla textfragmenten till en artikel.
Text och foto: Mikael Good
Mina bilder har visats 30 miljoner gånger
Det har aldrig tagits så många bilder som nu. Men trots det blir andelen bilder som vi visar upp för andra allt mindre. För att motverka detta bestämde jag mig för att skapa ett foto(konst)-projekt där jag under ett år laddade upp de flesta bilderna som jag tog på Google Maps,
I min vildaste fantasi hade jag inte trott att bilderna skulle få över 30 miljoner visningar på ett år. Även om jag inte har någon statistik gällande antalet unika besökare, uppskattar jag utifrån min yrkeserfarenhet att det troligen rör sig om 15-20 miljoner unika besök. Det är ett ganska bra resultat med tanke på att det i de flesta fallen rör sig om rena avbildningar och inte bilder med högre konstnärliga kvaliteter.
Det finns dokumentärfoton, arkitekturfoton, konsertbilder, nyhetsbilder, naturbilder och gatufoton bland bilderna som jag laddat upp. Men jag har undvikit att lägga upp bilder på människor, och i de fallen jag gjort det har jag oftast valt att sudda deras ansikten. Merparten av bilderna kommer från Huskvarna och Jönköping, och en del från resor inom som utom landet. Tanken är att bilderna ska bli ett litet tidsdokument över 2017 och 2018.
Även om 30 miljoner visningar är mycket. Finns det dem som har nått ännu fler. Den person som haft flest visningar på Google Maps har drygt 1 miljard visningar. Han har förvisso gått in för det och rest runt till olika turistmål runt om i världen och laddat upp bilder som genererat många visningar. Bilder från Esplanadbron i Huskvarna är inte lika attraktiva för tittaren som Golden Gate bron, och Wembley stadium i full matchskrud smäller lite högre än en grådisig oktobermatch på Vapenvallen.
I princip har jag jobbat efter Dogma 07 pricincipen. Jag har gjort ytterst lite handpåläggning på bilderna i ACR och CC. Det finns en del sneda vinklar och horisonter samt en del färgfel i bilderna. Livet är inte perfekt och därför valde jag att även lägga upp bilder som har en del fel och brister.
Jag kommer att fortsätta att ladda upp en och annan bild på Google Maps. Men projektet i sig är avslutat. Nu kommer jag att rikta in mig på andra projekt. Jag har bland annat en hel del bilder och anteckningar från reportageresor till Bulgarien, Serbien och Rumänien, som behöver gås igenom och bearbetas.
Mina bilder hittar du på Google Maps. Söker du på exempelvis Huskvarna eller Jönköping kommer mina bilder snart att dyka upp.
Text och foto: Mikael Good
Ratade bilder har fått nytt liv
Vi som älskar att fotografera tar mängder av bilder, men det är bara ett fåtal av dem som vi delar med oss av. De flesta av bilderna som ligger orörda på hårddiskar eller i moln gås oftast igenom och rensas bort under gråkalla höst eller vinterdagar.
Som motvikt till detta ville jag starta ett fotoprojekt som går ut på att jag delar med mig av i princip alla bilder som jag tagit, även bilder som jag själv inte är riktigt nöjd med. Bilderna är inte dåliga eller misslyckade, de är oftast välkomponerade avbildningar som säkerligen skulle kunna komma till användning i rätt sammanhang. Tidigare har jag levererat en hel del liknande bilder till almanacksförlag, företag och kommuner. Men nu ligger de allt som oftast orörda och oredigerade på mina backupdiskar.
Först hade jag tänkt att skapa ett nytt Flickr-konto för projektet. Flickr var tidigare en bra plattform för bildvisning men intresset för plattformen har sjunkit de senaste åren. När jag fick höra talas om Google Maps och Google Local Guide visste jag att jag hittat rätt och där valde jag att ladda upp mina bilder.
När jag började att ladda upp bilder i början av augusti, var tanken var att jag skulle nått mitt mål på runt 1 miljon visningar runt sommaren 2018. Men intresset för mina bilder har varit enormt och redan i början av november passerades miljongränsen. Den mest visade bilden har nått 123 000 visningar och den minst visade har bara 1 visning. Men snittet ligger på drygt 100 visningar per bild.
Målet med att få spridning för mina ratade bilder från många olika genres har blivit uppfyllt med råge. Även om jag har nått målet kommer jag att fortsätta att ladda upp bilder på Google Maps fast i ett lugnare tempo. Det nya målet är att dela med mig av 20 000 bilder och nå 3 miljoner visningar och komma upp Local Guide nivå 10 innan nästa år är tillända. Men med tanke på att mina bilder nådde 250 000 visningar förra veckan kan det målet vara lite lågt satt! Men framförallt är det kul att mina ratade bilder har fått ett nytt liv utanför backupdiskarna och att de får vara till glädje för andra.
Text och foto: Mikael Good