"Måla med ljus"
Analoga bilder lever fortfarande
Det hör inte till vanligheterna att jag får leverera bilder som jag tagit med film, men ibland händer det! Bilden på Läckö slott som illustrerar detta inlägg är ett sådan bild. Den har tidigare varit med i en Sverigekalender i början av 2000-talet, och nu kom den att användas i en kulturartikel om Magnus Gabriel de la Gardie med rubriken ”Förlorade Sveriges högsta ämbete – blev psalmförfattare”. Om jag inte missminner mig tog jag bilden i slutet av 1990-talet med en Minolta 9xi, 35mm och Kodachrome 64 (kan även ha varit Fujifilm Velvia 50).
Text och foto: Mikael Good
Nakenchock i Göteborgs norra skärgård
I söndags var jag på Öckerö i Göteborgs skärgård tillsammans med familjen och släkten. Mellan sköna havsbad och solande passade jag på att ta några landskapsbilder på den vackra bohuslänska naturen. Men i efterbearbetningen visade det sig att jag fick med betydligt mer på ett par av bilderna än vad jag såg i sökaren.
I början av den här veckan gick jag igenom bilder från semesterveckan i Göteborgs norr skärgård för att leta fram bilder som jag tänkt ha till ett par artiklar. Jag markerade dem och framkallade dem i Adobe Camera Raw. Väl i Photoshop zoomade jag in i en bild för att med hjälp av den smarta lagningspenseln ta bort några ilskna dammkorn som letat sig in på sensorn. Det var då jag upptäckt att det fanns med två kvinnor på bilden som i allra högsta grad var nakna. Jag såg dem inte i fotograferingsögonblicket. Men när jag förstorade upp bilden till 100% i Photoshop syntes de väl.
Som tur var hade jag tidigare under dagen tagit en likvärdig bild på samma motiv och på den bilden har alla personer kläder på sig. Det är förövrigt den bilden som är sist i denna artikeln. Det har hänt tidigare att jag oavsiktligt har fått med nakna människor på bild, och precis som i detta fallet valde jag att slänga bilderna.
Text och foto: Mikael Good
Fullmåne över Huskvarnadalen
Månen är tacksam att fotografera och det finns miljontals ja kanske miljarder bra och mindre bra bilder på månen. Genom åren har jag plikttroget tagit några featurebilder på månen för att ha i bildarkivet. Men jag har inte tagit någon månbild som jag varit nöjd med förrän nu.
Jag har i stort sett alltid med mig en systemkamera så även i tisdags eftermiddag då jag promenerade hem från jobbet. På avstånd hörde jag hur en skränande flock kajor närmade sig, och jag bestämde mig för att plocka fram kameran ur väskan och göra mig redo för att försöka fånga de snabbflygande små gynnarna. Fullmånen hade precis stigit upp över Huskvarnabergen, och jag tänkte att det skulle kunna bli en bra bild om jag fick med både kajor och måne på samma bildruta.
Jag förfokuserade objektivet, ställde in tid och bländare och gjorde mig beredd, sekunden senare kom den stora flocken med kajor flygande, jag följde dem med kameran och tryckte av två bilder när de var på rätt plats vid månen i sökaren. När jag kom hem studerade jag bilderna på datorn, jag var nöjd med bilden som pryder artikeln och framkallade den varsamt i Adobe Camera Raw.
Jag använde en Sony A9 och ett Tamron 28-200mm f/2,8-5,6 DI till bilden på månen och kajorna.
Text och foto: Mikael Good
Den vackraste soluppgången på denna sidan av himlen
Soluppgångar har väl alla fotografer i princip fotograferat sig mätta på, och det är sällan som vi höjer kameran för att fånga dem. Och om vi gör det så måste de vara exceptionella.
Jag har sett en riktigt exceptionell soluppgång och det var på toppen av Sinaiberget på Sinaihalvön i Egypten. Det var med stor sannolikhet på den här platsen som Mose fick ta emot budorden från Gud. Jag brukar inte fotografera soluppgångar eller ta bilder i färg. Men det var helt omöjligt att göra detta foto i svartvitt. Även om bilden är bra så gör den ändå inte soluppgången full rättvisa, då kamerans sensor inte kunde fånga alla färger och toner. Men den gjorde ett gott försök och jag blev nöjd med resultatet.
Den isländska vulkanen Grímsvötn hade utbrott under 2011 och kastade upp mängder av vulkaniskt stoft i atmosfären. När jag var upp på toppen i februari 2012, var det flera minusgrader och det vulkaniskt stoftet förstärkte solens strålar och gjorde den extra vacker. En av de beduinska bergsguiderna som var med uppe på toppen sa:
– Jag har varit uppe på toppen av berget tusentals gånger, men jag har aldrig sett en så vacker soluppgång!
Jag höll med honom och sa att det förmodligen var den vackraste soluppgången som vi får se på denna sidan av himlen.
Text och foto: Mikael Good
Gryningen bröt igenom grådiset
Under flera veckors tid har vi inte haft någon gryning. Men i dag kom den på ett efterlängtat besök och klädde hela Huskvarnadalen i varmt mustigt gryningsljus. Inför skådespelet som utspelade sig mitt framför mina ögon var det nästan så att jag glömde det mörk murriga grådiset som kvävt oss i veckor.
I och med att jag alltid har med mig en kamera kunde jag dokumentera det som hände.Denna gången hade jag med mig min nygamla "kompaktkamera". Jag har varit på jakt efter en kompakt och smidig kamera att alltid ha med mig, en slags digital Olympus XA. Även om den kompakta kameran som jag till sist bestämde mig för att köpa är större än en XA och har utbytbara objektiv så är den en hyfsad kompromiss tills en vettig mindre kamera finns att tillgå. Tids nog kanske jag berättar vad det är för kamera, men jag har tjatas så mycket om kameror på sistone och vill inte göra det på ett tag så ni som är nyfikna får hålla er till tåls.
Bilderna som alla togs med den nygamla kameran är framkallade i Adobe Camera Raw och minimalt bearbetade för att bevara de naturliga färgerna. Inga djur eller insekter kom heller till skada under fotograferingen.
Text och foto: Mikael Good