Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

I Indien har många kvinnor tunga arbeten



En stor orsak till att det inte är så många som dokumenterar arbetare i Sverige är att det är svårt att få tillträde till byggarbetsplatser och industrier i landet, oftast beror det på säkerheten. Men i andra länder är det lättare. När jag nyligen var i Indien fick jag tillträde att dokumentera arbetsplatser som jag inte hade fått vistas på i Sverige.



Säkerhetstänket i Indien skiljer sig radikalt från Sverige. Skydds- och säkerhetsutrustning saknas på de flesta arbetsplatserna. En annan skillnad mot Sverige är att många av dem som jobbat på byggarbetsplatserna som jag besökt är kvinnor. Tunga kroppsarbeten räknas som klassiska mansjobb i Sverige, men i Indien är det inte ovanligt att kvinnor har tunga arbeten. I Sverige tjänar byggnadsarbetare ganska så bra. I Indien är det ett låglöneyrke, och arbetarna tjänar bara ett par tior per dag.



Jag kommer att skriva mer om de arbetsplatserna som jag besökt i ett kommande reportage. Materialet är ganska omfattande, och arbetet med repet kommer att ske på min fritid när jag har tid och lust att jobba med det. När det är klart är det inte omöjligt att det dyker upp i någon tidning.



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-02-19 12:03 | Läst 10314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
När jag var i Indien för några år sedan kunde jag inte låta bli att ta bilder av deras byggnadsställningar som var byggda av bambu och plastremsor, tre-fyra våningar höga. Min kompis, som jobbar med arbetarskydd på Byggnads i Stockholm, tog sig för pannan när jag visade honom bilderna.

Jag gillar dina reportage från Indien och andra ställen, alltid bra bilder och bra text.
//Anders
Svar från Chasid 2020-02-20 08:58
Tack för din uppmuntrande kommentar Anders! Säkerhetstänket är ett helt annat i Indien, jag förstår att din kompis tog sig för pannan! :)
/Mikael