Vimmel och vardag Mingle and monday
Fotoexcursion (del 2)
Södra udden, det vill säga Ölands södra udde, är ett välbesökt ställe, både av traditionella turister och av naturturister, dock inte av naturister. Turister som turister, kanske besökare snarare, det är nog bättre, så inbegriper det också fåglarna.
Även det som är "fasta inventarier", en tuva med trift, kan väcka uppmärksamhet. Nästan som vilken presskonferens som helst. Lite sol och intresset ökar.
Lite lätt nordlig vind böjer ett par vejdeplantor.
Vejde, en växt som kan användas till textilfärgning. Jäsning av bladen ger en blå färg. En växt som använts till färgning sedan järnåldern. Det sägs att vejde gav karolinerna och den svenska flaggan dess blå färg. Karolinerna fick nog också sin blå färg av de stränga vintrarna. Kanske hade en del av våra vattendrag varit friskare om man fortsatt att använt organiska färgämnen men det hade nog inte bevarat vår försvarsförmåga. Till det verkar det vara en annan sorts blå färg...
Fyrfläckig trollslända kalasande på något fångat kryp. Sitter på ett strå i våtmarken i Södra Lunden.
Morsning/MA
Fotoexcursion (del 1)
Vad är mera inspirerande än att nyttja fotoprylarna i en miljö som är annorlunda än vardagsmiljön? För att bättre utnyttja fototillfällena krävs lite förberedelser. Floran behöver läsas på. Fågelboken är välanvänd och välkänd men kikaren behöver putsas! Sälar på Ölands södra udde kräver teleobjektiv.
300 mm med en APS-sensor ger lite möjligheter att urskilja vad som är stenar i vattenbrynet och vad som är sälar. De endemiska växtarterna, alltså växter som bara finns där på Alvaret är flera. När man väl blir medveten ökar respekten och det blir att gå på tå. Ölandssolvända är en sådan endemisk art. Vid första påseendet liknar den mest blodrot men vid närmare betraktelse upptäcker den vakne observatören att de risartade stjälkarna är tecken på något annat.
Nere till vänster i bild syns masklav. Den finns på flera platser på klotet så den är inte endemisk. Det märkliga är att den inte producerar några sexuella eller asexuella enheter. Den har inga spridningsenheter alls. Den är helt steril. Ändå finns den på både södra och norra halvklotet, i alpina miljöer, med en bred lucka emellan. Sker förökningen vegetativt genom att fåglar spritt delar av laven till andra platser eller har den funnits på ett sammanhängande område på superkontingenten Pangea, alltså i "jordens barndom"? Än finns det gåtor som inte är lösta! Ja, sedan finns det ju orkidéer förstås......Orkidéer är inte alltid lätta att artbestämma, särskilt släktet nycklar.
Johannesnycklar är vanliga där det finns lite jordmån.
Krutbrännare är i alla fall lätta att känna igen.
Morsning/MA
Att mota Olle i grind....
"Att mota Olle i grind" är ju att hindra något i tid så att det inte går för långt. Olle handlar inte alls om Olof utan om tjuren, som inte skulle in i hagen hur lätt som helst. Han kunde ju gå för långt.....
Ett exempel, i vårtider, när grinden inte räckt till.
Störtande linjer...............ja vadå?
Arkitektur, husbyggnad eller bara formgiven teknik? Den byggda miljön påverkar oss. Att vistas i den innebär också att utsättas för den, som bullret. Svårt att utestänga.
Inte alltid så medvetet dock, kanske mer efter möjligheter och lust egentligen.
Nödvändiga ekonomiska hänsyn, serieproduktion. Häftiga bostadsskulpturer! Upprepas miljonprogrammets misstag? Har man lärt sig något?
Störtande linjer, ja, vadå? Inget annat än förstärkta perspektiv. Inte behövs det tilt-shift-objektiv.
Morsning/MA
Gröna rum
Ett besök i den halländska bokskogen fick mig att associera till "Gröna rum". Gröna rum var ett svenskt TV-program som gick för sådär 10-20 år sedan. Det handlade om trädgårdar och odling. Bokskogarna är faktiskt också en form av odlingar, medvetna planteringar till stor del. Ambitionerna att fånga rumskänslan i en bild är en utmaning. Är aldrig förberedd, försökte med ett 70-300 mm i 70 mm läget denna gång.
Morsning/MA