Vimmel och vardag Mingle and monday
Litteraturpriset (lucka 10)
Fick inte blogglitterärapriset i år heller trots att jag försöker hålla en nobel nivå. Jag får titta på tv för att vara med på festen. Antingen är det bilderna som drar ner när texten drar upp, eller texten som drar ner när bilderna drar upp. Ryktet säger att någon blivit påkommen med byxorna nere. Svenska Avdelningen är delvis stängd för reparation har jag förstått och med runt hundra läsare av min blogg är det inte säkert att någon Svensk Avdelningsledamot tillhör denna illustra krets. (Tack till alla er som läser, tittar och kanske kommenterar. Ni andra har missat något).
Klimatförändringar har nog eroderat delar av Svenska Avdelningen. Inget konstigt med det. Det som göms i snö kommer fram i tö.
/MA
Fotografisk gröt till tomten (lucka 9)
Här på västkusten, mellanvästkusten, mellanvästern (!) är det sällan snö i december. Oftast kommer nederbörden som horisontellt regn. Först i mitten av januari och någon vecka i februari blir det kallt. -15 grader Celsius i 2 veckor kan det bli ibland. Sedan är vintern över, oftast. Där landet höjer sig mot småländska höglandet så där 10-15 -20 km inåt land blir det förstås vitt tidigare. Men på kustlandet skapar det myckna regnandet vattensamlingar lite varstans. Fryser det till så blir varje pöl en spontan skridskobana, men än så länge är det frostfritt.
Det är sällan som det blir snöglopp i december men det händer. Svårt att fånga snöglopp med de där vita flingorna. Det blir lätt grå gröt i stället, men ingen gröt som tomten kan äta.
/MA
Djur i Budapest (lucka 8)
Fick tillfälle till en kvällspromenad i höstmörkret i Budapest häromsistens. Områdena ner mot Donau är ju turistmagneter och särskilt anblicken av de upplysta fasaderna på kvällarna. En promenad över Kedjebron (Széchenyi Lánchíd), en nitat hängbrokonstruktion kunde inte motstås. Förmodligen är den lika många gånger fotograferad som det finns nitar i bron, om inte flera gånger.
Bron har en tilltalande utformning med pyloner som påminner om triumfbågar. Den är 170 år gammal och överlevt två världskrig, nästan. Den sprängdes förstås av retirerande tyskar 1945 men blev reparerad efteråt. Kanske bra för underhållet. Spaltkorrosion mellan klämda plåtar är ofta ett bekymmer. Hur det är här vet jag inte men översyner krävs säkert.
Det finns en skröna om skulptören till lejonen som vaktar bron på båda sidor. De har ingen skulpterad tunga påstod någon när skulpturerna installerats vilket ledde till att skulptören slängde sig i Donau.
Tragiskt om det nu är sant. Kanske var han simkunnig för han dog 25 år efter att lejonen placerades på brofästena.
/MA
Julstädning ingår ju i konceptet. (lucka 7)
Mattvätt har jag provat i våra tvättmaskiner genom åren och det har alltid inneburit att centrifugeringen inte längre fungerar efter tvätten. Jo någon gång har det nog fungerat och jag brukar inte lägga in någon matta i maskinen förrän den är minst sådär 10 år och redan går för "halvmaskin". Så sången på sista versen är ändå en svanesång.
Skönt då att kunna låna en riktig mattvättmaskin som dessutom gör det färdigt på knappa 35 minuter. Frugan brukar skura mattorna på terrassen på somrarna. Ett riktigt konditionspass.
Med maskinhjälp kan man läsa en bok när maskinen går.
/MA
Varmluftsugn är inte bra till pepparkaksbak (lucka 6)
Pepparkaksbak är min lott i familjen. Har ärvt ett recept från min mormorsmor från Varaslätten. Charlotta Andersson, Laggaregården, född i mitten på 1800-talet. Varmluftsugnar var inte populära(!) då och tur var väl det. Skulle tro att luftbälgar användes för att få fart på brasan i ugnen. Det var nog det närmaste varmluftsugn man kom.
De blir helt enkelt inte jämnt gräddade. Kanterna gräddas först med följden att de centrala, (innersta?), delarna inte blir gräddade förrän kanterna nästan är svarta.
Nåväl, degen är utmärkt. Undrar om det finns ett samband mellan det och magknip. Blindtarmen har jag redan tagit!
/MA
PS Fotat med Iphone 8. Törs inte mjöla ner systemkameran. DS