Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Julens klo är väl skinkan? (lucka 15)

Håll grytan kokande är en devis som Frälsningsarmén har till sina insamlingsbössor i jul (varje) , men det är fler som kokar.

Nu är väl smaken precis som skinkan: delad. Här på västkusten är förstås hummer något som kan betraktas som en "klo". Krabbklor och framför allt hummer med klor betingar priser som slår rekord varje höst. 83 000 kr kilot var premiärpriset i höstas. Inhandlat av en fiskhandlare från trakten. Kollade inte vad priset ligger på just nu men runt 800 spänn per kilo skulle jag tro.

Fullmatade krabbtaskor är inte alltid lätt att sortera ut, men klorna innehåller säkert det man är ute efter. Runt 100 spänn per kilo.

Fiskaren bakom koket

> 30 liter vatten, dillfrön nästan en liter, salt nästan två liter och så 20 minuters kokning.

Fram till sista december kan yrkesfiskare ta upp hummer. För fritidsfiskare var det sista november.  Allt var redan sålt. Krabbklorna också. Alternativ till skinkan? Får nog använda nötknäpparen till att knäcka mina nötter.

Vackra djur är det. Missionären och kannibalen?

Skaldjuren tar man med mindre båtar. Det här är en trålare.

Fredagar ligger båtarna i hamn för det är ingen auktion på lördagar. Det är bara "prickebåden" som är ute. Alltså Sjöfartsverkets båt som underhåller prickar och bojar.

Sedan väntar stenbitsrom efter nyår, sedan rödspätta och krabbor igen i mars och så havskräftor förstås. 

/MA 

Postat 2018-12-15 18:21 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nigers delta? (lucka 14)

Tagen med en drönare på 1000 m höjd?  Nog skulle det kunna vara det! På någon sträcka i deltat. Eller? Nytt landskap beror från vilket perspektiv det betraktas. 

 

Nu är det taget av en drönare på 170 cm höjd över havet i Halland. Mja, kanske lite onödigt självförnekande. Lite stake har jag kvar trots allt. 

Har faktiskt sett böljeslagsmärken i sandsten på 1800 meters höjd: Gaustatoppen i Telemarken i Norge. En riktig aha-upplevelse. Stenskravlet på toppen och runt omkring var skivformade bitar. Det fasta berget, (sedimentära bergarter) var skiktat med en stor stupning, (lutade kraftigt), säkert mer än 45 grader. En tillknycklad och lyft gammal havsbotten! 

  

Här satt jag nog på huk ca 50 cm över havet. Blir den här botten tillknycklad och lyft någon gång tro?

I riksdagen verkar ingen bli lyft bara tillknycklad, men botten är väl inte nådd.

/MA

Postat 2018-12-14 17:57 | Läst 1082 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Luciaspår? (13)

Tipp tapp, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp, tipp tipp tapp. Är det spåren efter Lucia och stjärngossarna? Eller är det de första stegen på månen?

Närmare bestämt är det mina första steg på stranden på morgonen. Förmiddagen är nog mera korrekt. Kontemplativt att gå längs stranden till bruset från havet och emellanåt brusa upp över allt skräp som blåser in från havet. Kröka rygg för att plocka upp det och trösta sig med att det är bra morgongymnastik. Påminner mig om Kalle Anka och Jan Långbens campingkuliss i julaftonsmatinén. 

Ett par tomhinkar för avisningsmedel. Text på engelska som varnar för att barn kan falla i hinken!

Badtoffel, storlek 43 tror jag.

Det är inte bara skräpet som ökar. Även de vitkindade gässen ökar i närvaro. Svårare att plocka dock. 

/MA 

Postat 2018-12-13 14:10 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En mink bland hermelinerna (lucka 12)

Serverar en oemotståndlig doft av rutten räka. Något för den sugne jägaren.

Minkuppfödaren söderut drabbas med jämna mellanrum av djurrättshaverister som öppnar portarna till friheten för minkarna.

En del överlever fram till vintern men de flesta svälter ihjäl eller blir påkörda. En del blir förstås infångade och blir så småningom avpälsade(!!) (branschens uttryck). 

Det är överlevarna jag är ute efter.

Utanför stranden så ligger det några kobbar och skär som utgör en alldeles utmärkt plats för fågelhäckningar. Den större kobben hyser runt ett hundratal storskarvsbon på sommarhalvåret och på grannkobben ligger det ofta knölsvanar och förstås gråtrutar och havstrutar. De har kraft nog att hålla minken stången.

Biotopen är också lämplig för tärnor, enkelbeckasin, kärrsnäppa och strandpipare samt inte minst rödbena och gluttsnäppa. Uppräkningen kan bli hur lång som helst, men minken förkortar den.

Snacka om lucka!

På uppdrag av den lokala fågelklubben och några hermeliner finns det inte här!

/MA

Postat 2018-12-12 14:00 | Läst 1449 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tykobrahedagar (lucka 11)

Den 11:e december är en typisk otursdag enligt Tycho Brahe. En av 33 dagar på året. Man skall passa sig särskilt den 17 och 18 mars. Då skall man inte "låta sitt blod", men ta det lugnt, den här kalendern håller bara på till den 24:e december.

Har av det skälet bestämt mig för att inte bada idag, det vill säga igår. NNV 12 m/s och lågtryck. Sannolikt kommer problem med en expanderande badring att uppstå. Den pumpades upp vid 1013 mb och nu är det ca 1000 mb. Sjunker det ännu mer kommer den att expandera och klämma fast mig. Och att gå med en badring (före detta innerslang till skottkärran) tills trycket ökar en bit över 1013 mb för att komma loss kan ge vem som helst eksem. Dessutom tar det plats. Det är nog med de badringar jag redan har.

Svårt med att få bra skärpa i blåsten även med VR-tekniken. Hade behövt upp mot en 1000-del för det skall bli någorlunda. 1/60 del till en 1/125 del blev alldeles för långsamt. Å andra sidan hade en 30 sekundersexponering gett en utsmetat havsyta. 

/MA

Postat 2018-12-11 12:49 | Läst 1267 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa