Vimmel och vardag Mingle and monday
Djur i Budapest (lucka 8)
Fick tillfälle till en kvällspromenad i höstmörkret i Budapest häromsistens. Områdena ner mot Donau är ju turistmagneter och särskilt anblicken av de upplysta fasaderna på kvällarna. En promenad över Kedjebron (Széchenyi Lánchíd), en nitat hängbrokonstruktion kunde inte motstås. Förmodligen är den lika många gånger fotograferad som det finns nitar i bron, om inte flera gånger.
Bron har en tilltalande utformning med pyloner som påminner om triumfbågar. Den är 170 år gammal och överlevt två världskrig, nästan. Den sprängdes förstås av retirerande tyskar 1945 men blev reparerad efteråt. Kanske bra för underhållet. Spaltkorrosion mellan klämda plåtar är ofta ett bekymmer. Hur det är här vet jag inte men översyner krävs säkert.
Det finns en skröna om skulptören till lejonen som vaktar bron på båda sidor. De har ingen skulpterad tunga påstod någon när skulpturerna installerats vilket ledde till att skulptören slängde sig i Donau.
Tragiskt om det nu är sant. Kanske var han simkunnig för han dog 25 år efter att lejonen placerades på brofästena.
/MA
Ingen turistfälla
Luton i Bedfordshire, norr om London, kan knappast betraktas som en turistfälla. Fällan är nog av ett helt annat slag, om det nu är en fälla och allting har sin tjusning på något sätt. Läget är inte så dumt. Det finns en internationell flygplats som byggs ut intensivt och järnvägslinjer från St. Pancras, centralt i London, och norrut. Smidigt om man inte vill ha logi mitt i smeten så att säga. Ett stadslandskap bestående av tre sammanvuxna städer med ca 270 000+ invånare.
Några hotellnätter gav mig tillfälle till att använda kameran. Gatufotokursen som gick i London, och som jag deltog i, inspirerade i största allmänhet. Allt blev intressant att rikta kameran mot.
Till och med ett regnigt centrum som inte syns genom rutan utan bara skymtar.
Efter lite uppehåll blir det mer än bara siluetter.
Lars Tunbjörk skulle ha hittat intressanta motiv och miljöer här om avsikten var att skildra den brittiska människan i 60-tals och 70-tals arkitektur och stadsmiljö.
Finns det någon engelsk motsvarighet till Lars Tunbjörk? Är det Martin Parr? Kanske mer ironi i bilder av Martin Parr?
Morgonljuset tränger in genom fönstret och vi vaknar till liv.
Nu gäller det att ta sig ner till frukosten och inta den.
/MA
Typiskt....
när det finns hopp finns det ingen snö
och när det är snö länge tryter hoppet.
Nu blir nog den här anläggningen ett byggnadsvårdsminne. 1934 stod den färdig och efter 1986 har den inte varit bruk. Golfströmmen har ju saktat in de senaste 1600 åren vilket kommer att ge upphov till extremare vintrar. Den som lever på hoppet får se hur extremt det kan bli.
Man får hålla koll på läget.
/MA
Urbana skuggor och reflektioner!
Som den uppmärksamme läsaren säkert lagt på minnet gillar jag att strosa omkring i Västra hamnen i Malmö när jag är där. Se här om det mot all förmodan kan ha missats.
Kockums gamla byggnader ersätts med andra och en del renoveras och vårsolen bleker ut!
Allt andas ju inte nostalgi eller nytänkande. En del är bara skuggor av det nya.
Medan en del verkligen är nytt nu.
Nedbrytningsmekanismerna har flyttat ut till det som står näst itur att brytas ner eller är det vandalerna som bara flyttat ut?
/MA
Mammons tempel och bildtrender
Besökte Hyllie och Malmö i helgen. Inte för Emporias (Mammons tempel) skull eller Prideparadens skull eller det vackra vädrets skull utan för att se vinnarbilderna i Malmö fotomaraton 2017. Om jag vann något? Nej, har inte läst boken och har nog en traditionell bildtolkning, men ícke förty är det en rolig övning att deltaga OCH man får till sig något av bildtrenderna just nu. "Svartvitt rules", kan man nog säga! Samt att kanske inte göra den mest uppenbara tolkningen, (då blir det många med samma motiv). Lite politiskt korrekt tror jag också det skall vara. Serien, (12 bilder med 12 teman: Malmö fotomaraton, hårt/mjukt, abstraktion, fast, något att prata om, modet, skruvat, tron, lätt, sanning, solnedgång, det är tanken som räknas) på första plats var alla svartvita bilder. I serien på andra plats fanns det en bild i färg och i den serien som kom på tredjeplats var alla bilder i färg. Etappsegrarna hade lite mer spridda gracer; fem av tolv bilder var svartvita. På Malmö fotomaratons hemsida kommer alla serier att läggas upp har de lovat. Ett alltigenom trevligt och väl genomfört arrangemang.
Vinnande serien.
Andra pris
och tredje.
Samt
etappvinnare.
Mammons tempel då? Lådor på lågkant, högkant och mycket glas. Att vandra omkring i det relativt koncentrerade området gav faktisk lite internationell känsla.
Emporiaentrén från stationstorget med blicken riktad uppåt.
Entrén från parkeringssidan.
och lite grand mitt i området.
Alla bilder är tagna med mobilfånen och med något filter.
/MA