Vimmel och vardag Mingle and monday
Sjöfartsmuseet i Helsingör
Det forna varvet i Helsingör hyser numera ett sjöfartsmuseum. Torrdockan bryggas över med gångtunnlar och gångstråk och själva museet ligger under jord. I anslutningen till dockans ena sidan ligger en restaurang. Verkstadslokalerna är numera plats för fria aktiviteter och även där finns en restaurang med utsikt mot det forna hamnområdet och Kronoborgs slott. Annorlunda lösningar med vinklar som inte alltid är räta och golv som inte alltid är horisontella. Dessutom har man pensionärsrabatt på inträdet vilket visar på gott omdöme! Har ett tidigt minne från en sjösättning i Helsingör sommaren 1957 eller kanske -58. Mycket folk hade samlats på kajen och det fanns trappor ner mot vattnet. Jag placerade mig i en sådan där trappa trots protester från mina föräldrar. Sedan kom svallvågen! Mera tur än skicklighet att jag inte drogs med ut i hamnbassängen. Blöt halvvägs upp till knäna blev jag men jag såg bra.
Nere i torrdockan med stöden till stapelbädden blir det en spännande miljö med gångbryggor och lokaler.
Den här trappan är inte den som jag stod i då i slutet av femtiotalet. Den här leder ner till torrdockans botten där det finns en restaurang och några andra lokaler i sidoväggarna.
De gamla verkstadslokalerna har nu blivit kulturvarvet.
/MA
Nytt boende på kända sätt?
Mönster som kommer igen! Tycker mig ha sett detta från 40- 50-, och 60-talets bostadsbyggande bortsett från den mer sofistikerade balkongbarriären med en vassare färg! Det stora är nog balkongytan som säkert är 3 gånger större än för 50 år sedan tack vare prefabricering och avancerade fästdon.
Bra att de boende blandas upp i alla fall. Kategoriboende lär inte vara bra sägs det!
/MA
Skärvan
The Shard, Skärvan på svenska. En ståtlig skärva på 309 m som står strax intill Themsens södra strand intill London Bridge. Att bygga den har krävt mer än änkans sista skärv! Runt 20 brittiska pund eller skärvor om man så vill, kostar det att ta sig upp på utsiktsplanet och spana ut över stan. Nu var vädret mulet så ljuset var begränsat för fotografering. Vid nästa besök är det nog bättre väder.
Så det får bli vyer nerifrån.
87 våningar över mark. Kontor, restauranger och hotell förstås men trots imponerande siffror drog en fikastund.
Helt andra former möttes man av från andra sidan kaféfönstret. Spel mellan manligt och kvinnligt? En medveten uppmjukning av hårda glasytor? Troligen inte medvetet men påtagligt. Fasaden till P-huset hade verkligen mjuka former.
Efter fikastunden hade mörkret inträtt och arbetstiden led mot sitt slut.
Alla från Skärvan åker inte hem via Liverpool Station men några gör nog det!
/MA
Tartu, Sveriges andra universitetsstad.
Om man nu inte räknar in Greifswald, (1456) men Greifswald var inte en svensk ort när universitetet grundades. Tartu eller Dorpat som orten hette som stad i det svenska Livland, fick ett universitet 1632. För några år sedan hade jag tillfälle att besöka Estland och staden Tartu. En stadsbebyggelse i många skepnader och tidsepoker.
Det som gjorde mest intryck var de många träbyggnader som fanns kvar, mer eller mindre hela stadsdelar.
Inte alltid så välunderhållna men restaureringsarbeten pågick på flera ställen och några var färdiga.
Snickarglädje!
Medan andra inte kommit igång!
Tidiga morgnar där liksom här!
/MA