Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Luciaspår? (13)

Tipp tapp, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp, tipp tipp tapp. Är det spåren efter Lucia och stjärngossarna? Eller är det de första stegen på månen?

Närmare bestämt är det mina första steg på stranden på morgonen. Förmiddagen är nog mera korrekt. Kontemplativt att gå längs stranden till bruset från havet och emellanåt brusa upp över allt skräp som blåser in från havet. Kröka rygg för att plocka upp det och trösta sig med att det är bra morgongymnastik. Påminner mig om Kalle Anka och Jan Långbens campingkuliss i julaftonsmatinén. 

Ett par tomhinkar för avisningsmedel. Text på engelska som varnar för att barn kan falla i hinken!

Badtoffel, storlek 43 tror jag.

Det är inte bara skräpet som ökar. Även de vitkindade gässen ökar i närvaro. Svårare att plocka dock. 

/MA 

Postat 2018-12-13 14:10 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En mink bland hermelinerna (lucka 12)

Serverar en oemotståndlig doft av rutten räka. Något för den sugne jägaren.

Minkuppfödaren söderut drabbas med jämna mellanrum av djurrättshaverister som öppnar portarna till friheten för minkarna.

En del överlever fram till vintern men de flesta svälter ihjäl eller blir påkörda. En del blir förstås infångade och blir så småningom avpälsade(!!) (branschens uttryck). 

Det är överlevarna jag är ute efter.

Utanför stranden så ligger det några kobbar och skär som utgör en alldeles utmärkt plats för fågelhäckningar. Den större kobben hyser runt ett hundratal storskarvsbon på sommarhalvåret och på grannkobben ligger det ofta knölsvanar och förstås gråtrutar och havstrutar. De har kraft nog att hålla minken stången.

Biotopen är också lämplig för tärnor, enkelbeckasin, kärrsnäppa och strandpipare samt inte minst rödbena och gluttsnäppa. Uppräkningen kan bli hur lång som helst, men minken förkortar den.

Snacka om lucka!

På uppdrag av den lokala fågelklubben och några hermeliner finns det inte här!

/MA

Postat 2018-12-12 14:00 | Läst 1466 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tykobrahedagar (lucka 11)

Den 11:e december är en typisk otursdag enligt Tycho Brahe. En av 33 dagar på året. Man skall passa sig särskilt den 17 och 18 mars. Då skall man inte "låta sitt blod", men ta det lugnt, den här kalendern håller bara på till den 24:e december.

Har av det skälet bestämt mig för att inte bada idag, det vill säga igår. NNV 12 m/s och lågtryck. Sannolikt kommer problem med en expanderande badring att uppstå. Den pumpades upp vid 1013 mb och nu är det ca 1000 mb. Sjunker det ännu mer kommer den att expandera och klämma fast mig. Och att gå med en badring (före detta innerslang till skottkärran) tills trycket ökar en bit över 1013 mb för att komma loss kan ge vem som helst eksem. Dessutom tar det plats. Det är nog med de badringar jag redan har.

Svårt med att få bra skärpa i blåsten även med VR-tekniken. Hade behövt upp mot en 1000-del för det skall bli någorlunda. 1/60 del till en 1/125 del blev alldeles för långsamt. Å andra sidan hade en 30 sekundersexponering gett en utsmetat havsyta. 

/MA

Postat 2018-12-11 12:49 | Läst 1269 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Litteraturpriset (lucka 10)

Fick inte blogglitterärapriset i år heller trots att jag försöker hålla en nobel nivå. Jag får titta på tv för att vara med på festen. Antingen är det bilderna som drar ner när texten drar upp, eller texten som drar ner när bilderna drar upp. Ryktet säger att någon blivit påkommen med byxorna nere. Svenska Avdelningen är delvis stängd för reparation har jag förstått och med runt hundra läsare av min blogg är det inte säkert att någon Svensk Avdelningsledamot tillhör denna illustra krets. (Tack till alla er som läser, tittar och kanske kommenterar. Ni andra har missat något).

Klimatförändringar har nog eroderat delar av Svenska Avdelningen. Inget konstigt med det. Det som göms i snö kommer fram i tö.

/MA

Postat 2018-12-10 12:58 | Läst 1728 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotografisk gröt till tomten (lucka 9)

Här på västkusten, mellanvästkusten, mellanvästern (!) är det sällan snö i december. Oftast kommer nederbörden som horisontellt regn. Först i mitten av januari och någon vecka i februari blir det kallt. -15 grader Celsius i 2 veckor kan det bli ibland. Sedan är vintern över, oftast. Där landet höjer sig mot småländska höglandet så där 10-15 -20 km inåt land blir det förstås vitt tidigare. Men på kustlandet skapar det myckna regnandet vattensamlingar lite varstans. Fryser det till så blir varje pöl en spontan skridskobana, men än så länge är det frostfritt.

Det är sällan som det blir snöglopp i december men det händer. Svårt att fånga snöglopp med de där vita flingorna. Det blir lätt grå gröt i stället, men ingen gröt som tomten kan äta.

/MA

  

Postat 2018-12-09 13:03 | Läst 653 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 19 20 21 ... 47 Nästa