Vimmel och vardag Mingle and monday
Att lösa kexord
Är inte som att lösa korsord. Det är inte det lättaste att hitta rätt ord direkt ur paketet. Risken är ju att några bokstäver hamnar direkt i gapet, men det är ett bra sätt att introducera bokstavskunskap.
Finns det inga sifferkex?
/MA
Tog en promenad
Inget konstigt med det. Brukar ta åtminstone en, på sådär 6000-8000 steg, varje dag, (när jag hinner). Ibland blir det senare på dagen ibland något tidigare och allt är ju relativt så vad som är tidigt eller sent kan ju egentligen kvitta. Tidigt om det är fågelskådning som är huvudtemat, något senare om det handlar om att röra lite på påkarna och skåda samtidigt. Tar inte alltid med mig kameran, men understundom så händer det. Tänkte ta med den varje gång en vecka framöver för att se vad jag fastnar för och vad som gör att jag trycker på avtryckaren. Kan det kallas processfoto? Igår blev det så här:
Det hann inte mer än gå en dag innan kameran ”glömdes”, men än är dagen inte slut. Har fått ett persikoträd i present och nu blommar det! Läge för lite makrofotografering av de blivande frukterna! Kan nog fota gropen som blivit grävd. En rejäl en. Den skall fyllas med godsaker som persikoträd gillar, gödsel mest, uppblandad med planteringsjord och sand.
/MA
Fixat första fixen!
På väg till normalisering? Regionen kom igång så småningom med vaccineringen och det flöt på smärtfritt. Skulle nog ha dokumenterat kön med 65-plussare utrustade med munskydd men stormbyarna och regnet fick vinna denna gången. Kanske kan det bli läge vid nummer 2.
Efter sticket så stack vi vidare mot Båstad. Gjorde sticket att man piggnade till och fick lite behov av att se mer av den annalkande våren söderut? Och se: Solen kom fram! Väl i Båstad blev det att styra kosan vidare ut på Bjärehalvön. Nog är det grönare här än hemma! Undrar om det är grönare på andra sidan åsen, mot södersidan alltså? Men först en fika på rastplatsen vid italienska vägen. Utsikten norrut över Laholmsbukten är väl värd en blåsig och kall stund med ändalykten på en fuktig sittplanka. Kaffet värmer ju och skulle man ha inkontinensbesvär så märks det inte. Det är lika blött överallt på sittplankorna.
Eftersom man inte börjat ta betalt på parkeringen vid Hovs hallar och inte heller har någon pensionärsrabatt på P-avgiften kan man ju lika gärna ta en sväng förbi där också. Får följa upp grönheten på södersidan vid ett senare tillfälle. (Någon typ av grönhetsindex borde tas fram).
Kunde konstatera att det såg likadant ut som vid förra besöket. Möjligtvis något mindre sten, men med största sannolikhet är det bara en villfarelse.
Ja, inget tvivel om saken: Lika stenigt som vanligt!
Förberedelserna för midsommarfirandet har börjat. Potatisen har redan kommit i jorden. Hoppas att man inte glömmer sillen, jag menar dillen. Sillen är redan planterat i kyldiskarna såg jag i början på förra året. I år har jag inte kontrollerat hur det ser ut. Har inte tordats!
/MA i väntan på andra fixen
Gränstrakter
Det verkar som om gamla gränstrakter förblir gränstrakter under överskådlig tid. De geografiska förutsättningarna på land är egentligen lika svåra nu som då. Som alltid. Att ta sig fram landvägen i obanad terräng är mödosamt. Nu också. Något lättare med en smal grussträng och en ottomotor, men det är glest mellan bosättningarna och ändå bara fyra - fem mil från kusten.
Luftledningar har fungerat men med den ökande risken för extremväder är det bäst att ta det säkra före det osäkra och gräva ner kablarna. Man måste ha "kräm" till bosättningarna annars stannar all kommunikation av. Små nätverk av solpaneler kunde kanske vara ett alternativ, men kablar går det åt i alla fall, och tekniken är inte på plats än.
Kreosotstolpar brinner bra och med rökgasrening kan det vara ett tillskott i energiproduktionen. Dock inget att hugga upp och ta in i stugan.
Bättre med veden från ett vanligt kalhygge. Om det blir något över från det som skall till sågverken. Några frötallar är sparade liksom torrakor och högstubbar. De skall inte gå till ved. Tre högstubbar per hektar? Kanske certifierat skogsbruk enligt FSC eller PEFC?
Här och var syns rester av ett generationsskifte,
och ställvis där skiftet blivit försenat, alldeles för sent, eller går det att rädda?
Och tröst finns! Om inte i kyrkan så på ICA
eller på nästa derby, när fotbollsplanen torkat upp.
Om nu inte fotbollen ger kryddan i tillvaron så finns det andra möjligheter och flåset kan man få upp på flera sätt!
/MA
Sibirisk knölsvärta eller amerikansk sjöorre?
Det kan låta som kulinariska rätter på en obskyr gourmetrestaurang, men det är det inte. Utan det är två rara fågelarter som dyker upp då och då i vår svenska fågelfauna. Larmindex 2 i Club300:as lista. Gjorde ett ryck för att om möjligt få syn på dessa i tisdags. Det blev en dipp. Sjöorrar och svärtor 600-700 meter ut i Laholmsbukten med sjöbris som rörde upp havsytan gjorde det tålamodsprövande att ”tråla” med tuben. Tror att mitt tålamod inte längre är vad det varit, särskilt som fikat låg i trunken och väntade.
Nå, nu blev det en härlig utevistelse ändå. Vårluft, blommande hassel och Laholmsbukten med Bjärehalvön i fonden är en väl så god anblick som en sjöorre med gul knöl på näbben eller en svärta med en mörk knöl på näbben. Jo den har en snygg vit markering bakom ögat också.
Och naturligtvis blev det en tur ut till Hovs hallar. Ni vet där Sjunde inseglets scen med den schackspelande riddaren och Döden togs. Relevant idag med vår nutida pest.
Ett trettiotal tranor kom sträckande norrut på hög höjd och tranropen annonserade bättre tider eller snarare vårtider. Ur bilradion hördes direktsändningen från Folkhälsomyndighetens presskonferens. Halland ligger illa till.
/MA