Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Botten upp!

Är sedan tonåren fågelskådare. En aktivitet som man kan idka varhelst man befinner sig. Dock! Att gå iklädd endast handkikare på Falsterbo nudistbad är däremot mindre lämpligt. I det fallet får man dölja kikaren med ett fikonlöv. Nu är fikonlöv sällsynta i Falsterbo men däremot är de inte helt ovanliga i El Hondo. El Hondo (”djup botten”) som blev El Fondo, (”grund botten”) är ett våtmarksområde med omgivande dadelpalmodlingar och grönsaksodlingar strax söder om Elche/Elx i Spanien. Området dikades ut på artonhundratalet i jakten på odlingsbar mark, men konstbevattning i semi-arida klimat gör jorden saltmättad. Så färskvatten leddes in i området igen och ett våtmarks-område återbildades.  Det finns likheter med Hornborgasjön och andra sjösänkningsprojekt.

I november är högtrycken långvariga och det mesta är torrt. Kanalerna är milslånga. Övergångarna är få. 

Under de första försöken att hitta dit cirklade jag runt området flera gånger med hyrbil. Bra skyltning är en dygd, särskilt för de som inte är bekanta med trakten. En ”A birdwatching guide to Eastern  Spain” angav El Hondo, men naturskyddsområdet kallas nu El Fondo, (se ovan). Är man inte riktigt med på spanskan blir det förvillande. Området har både grävda bassänger och delvis naturliga. Vattennivån regleras kontinuerligt. Vid något tillfälle vred någon på fel ventil och in kom saltvatten i en av bassängerna……, men fågellivet verkar inte ha tagit stor skada. De övriga organismerna drabbades väl mer. Ett besökscenter med information samt informationstavlor med inlagda rutter och gömslen finns vid centret. Gul är en slinga på kanske 500 m, Grön är en slinga på ca 5 km. Blå kräver cykel, den är 16 km enkel väg.

Sedan finns en röd rutt, den för de "odödliga". Den ligger på privat mark och man måste anmäla sig i förväg till områdesvakterna. Ingången är spärrad med bom och en automatisk grind och en bra karta är bra att ha för att hitta dit. Man måste passa tider och låta sig vara inlåst på området från 0830 till 1130, bara på lördagar. Max 40 personer släpps in åt gången.

Det känns lite exklusivt att vandra längs den röda rutten och i november och december är det inte så väl frekventerat.


Vassen är över två meter så det krävs torn för att se något på vattenytorna.

Här dök det upp en blåhake någon sekund. En med roströd strupfläck, alltså en nordisk blåhake.  

Att se och höra "hemlandets" fågelarter i en helt annan miljö är lite omtumlande. Det tar några sekunder innan man inser att man ser en bekant bland två meter hög vass!

I slutet av november! 


Platt landskap med vassa bergsformationer i fonden. 

Grön rutt är spångad i några delar.

Har man tur dyker plötsligt den sällsynta marmoranden upp. Den borde ha flyttat till Nordafrika i november men några dröjde sig kvar.

Om jag hade något fikonlöv för kikaren? Nej, det behövdes inte. Området är inget för badande nudister, mera då för vadande ekoturister.

/MA

 

Postat 2017-12-07 10:15 | Läst 2371 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tång är gödning.

Efter varje storm eller rent av kuling så drar havet upp mängder med tång. Inte på alla stränder men på de som har tångbottnarna utanför. Förr, för sådär drygt 75 år sedan och tidigare var tången åtråvärd som gödning. Billigare än konstgödning och det ingick i varje kustjordbruk att ha en del i allmänningen nere vid stranden. De magra sandjordarna krävde gödning och djurhållningen var inte tillräckligt stor. Man måste också bedriva fiske för att försörja sig. Så efter en storm var det mer eller mindre en kapplöpning ner till stranden för att hämta tång.  För att skapa någon rättvisa så fanns det en överenskommelse om att när fyren släckte för dagtid så var det fritt fram att hämta tången. Bärgad tång kunde läggas upp på en uppläggningsplats och så kunde man köra några vändor med tånglass innan den var slut och så invänta nästa storm.  Numera är det kommunen som hämtar tången eller rättare sagt "städar" stranden från tång så att badgästerna inte skall behöva vada i tången innan fötterna kan blötas. På tal om att vada. Den här kuststräckan från Varberg och neråt till Öresund är en viktig refug för flyttande vadare, (fåglar). Till och med klassad som en av Europas viktigaste. Tångflugorna i den ruttnande tången är en viktig energikälla.

Det kustnära fisket är inte längre någon nödvändighet men däremot har det kustnära betet blivit en nödvändighet för att hålla strandängarna fria från sly. Det finns ett värde i anblicken av öppna vidder nära strandlinjen. Inte bara anblicken utan också ur naturvårdande synpunkt. Biotopen är speciell med det väderutsatta läget och så blir också faunan.

 Någon gödsel är det inte någon brist på längre. Snarare tvärtom med alla läckage till havet som uppstår och göder det på ett annat sätt än rutten tång.

Såg förresten i våras, i en växthusbutik, tångextrakt som såldes för 150 spänn flaskan om jag minns rätt, tror det var 1 liter och som skulle spädas och vara utmärkt som ekologiskt gödningsmedel i trädgården. Har dock provat tångmodellen för att göda trädgården men det sättet är alldeles för tungarbetat. Tången måste plöjas ner och det passar inte i en liten trädgård. Roade mig istället med att gå ut på betesmarken och plocka komockor i en hink. För att blanda in i pallkragsjorden så här på hösten. Gräsmattan får bli ogödslad så slipper man klippa så ofta OCH det läcker inte ut så mycket näring i havet, får man tro.  Kanske skall prova med lite tång också.

PS Har idag sysslat med havsfågelskådning. Ett lika spännande sätt att kolla fågel på varje gång. Medelvind runt 20 m/s. Det strömmade havsulor, lommar, alkor, tretåiga måsar, storlabbar, kustlabbar mm hela dagen. Sist men inte minst 2 stycken klykstjärtade stormsvalor. Hade dock lämnat kameran hemma..... DS

 

/MA  

 

Postat 2017-10-12 22:02 | Läst 2636 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotoexcursion (del 7)

Ja så är det då dags för en ny del. Alltså bilder från ett Ölandsbesök. Minst ett besök om året är min föresats. I år blir det minst två. Det vill säga det kommer fler delar i år. Min yngsta dotter fyller år i oktober så redan nu kan jag säga att det blir minst två besök på Öland. Det var strålande majväder den här gången. Sommarvärme och lite sjöbris gjorde vistelsen behaglig men det är redan uttorkat även där det finns lite jordtäcke. Gräset grånar och himlen är klarblå. Det hårda ljuset från vårsolen bränner ut bilderna när man fotograferar mitt på dagen. Så att vara morgonpigg ger större chans till bra bilder men det är skönt med sovmorgon....

Denna gång låg fokus på södra Öland, (vilket det egentligen alltid gör). Sandby på Ölands östkust blev övernattningskvarter i starten.  Har inte övernattat där förut så det blev en ny upplevelse. Skjutfältet nere vid havet är inte längre i bruk men varningsskyltarna finns kvar även om området är städat. Strandängarna är inte fyllda med obriserade granater utan hyser orkidéer och gullvivor i massor. Sådana här områden är relativt orörda vilket påverkar flora och fauna i positiv bemärkelse.  

Fältsippor och krutbrännare om vartannat. 

I Mittlandsskogen som ligger norr om och i anslutning till Alvaret är det betydligt frodigare.

Stigen från parkeringen genom skogen fram till Ismantorps borg bjuder på en nästan djungelliknande växtlighet. 

Borgen är imponerande och en flygbild hade gjort den mest rättvisa men på gräsrotsnivå kan man få med några nycklar, Johannes nycklar tror jag. Orkidéer är inte alltid lätta att artbestämma. 

Vit skogslilja finns här och där. 

Stättor är tack och lov vanliga. Visserligen är det bra med lite gymnastik när man skall ta sig över eller under ett "eldrivet" taggtrådsstängsel men det sparar både kläder och adrenalin.

De övriga delarna finns här: del 1del 2del 3del 4, del 5del 6

/MA

Postat 2017-05-30 15:23 | Läst 3534 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Havsöringen

4-5 grader i vattnet och efter 1:a april!  Läge för att fånga havsöring inne på grunda vatten. Tre par långkalsonger under vadarbyxorna och några par sockar i kängorna. Minsta längd för att ta upp öringen är 45 cm här på västkusten.

I kvällsljuset hörs vitkindade gäss kackla någon kilometer ut på havet. De är knappt synbara och ligger som ett långt band i solblänket. Några hundra gäss som tagit rast från flytten till Arktis.

Den här kvällen blev det ingen fångst.

/MA

Postat 2017-04-04 23:40 | Läst 2626 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Årstider

Det här skulle kunna vara taget idag men det är det inte. Det enda som avslöjar årstiden vid tagningen är himlen!

Å andra sidan så kommer den tiden också!

/MA

Postat 2017-01-16 18:38 | Läst 3005 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 12 Nästa