Vimmel och vardag Mingle and monday
Måndag (lucka 17)
Vaknade idag till en värld som måste betraktas som en kokainmissbrukares dröm: vitt puder överallt. Eller den paranoide hypokondrikerns mardröm: mjältbrandssporer överallt.
Världen går över i en svartvit framtoning, så länge det/den nu varar.
Klimatet är ju sådant att vädret ändrar sig.
Ingen mink i fällan idag heller. ”Sockrar” med mera rutten räka.
/MA
Nigers delta? (lucka 14)
Tagen med en drönare på 1000 m höjd? Nog skulle det kunna vara det! På någon sträcka i deltat. Eller? Nytt landskap beror från vilket perspektiv det betraktas.
Nu är det taget av en drönare på 170 cm höjd över havet i Halland. Mja, kanske lite onödigt självförnekande. Lite stake har jag kvar trots allt.
Har faktiskt sett böljeslagsmärken i sandsten på 1800 meters höjd: Gaustatoppen i Telemarken i Norge. En riktig aha-upplevelse. Stenskravlet på toppen och runt omkring var skivformade bitar. Det fasta berget, (sedimentära bergarter) var skiktat med en stor stupning, (lutade kraftigt), säkert mer än 45 grader. En tillknycklad och lyft gammal havsbotten!
Här satt jag nog på huk ca 50 cm över havet. Blir den här botten tillknycklad och lyft någon gång tro?
I riksdagen verkar ingen bli lyft bara tillknycklad, men botten är väl inte nådd.
/MA
Tykobrahedagar (lucka 11)
Den 11:e december är en typisk otursdag enligt Tycho Brahe. En av 33 dagar på året. Man skall passa sig särskilt den 17 och 18 mars. Då skall man inte "låta sitt blod", men ta det lugnt, den här kalendern håller bara på till den 24:e december.
Har av det skälet bestämt mig för att inte bada idag, det vill säga igår. NNV 12 m/s och lågtryck. Sannolikt kommer problem med en expanderande badring att uppstå. Den pumpades upp vid 1013 mb och nu är det ca 1000 mb. Sjunker det ännu mer kommer den att expandera och klämma fast mig. Och att gå med en badring (före detta innerslang till skottkärran) tills trycket ökar en bit över 1013 mb för att komma loss kan ge vem som helst eksem. Dessutom tar det plats. Det är nog med de badringar jag redan har.
Svårt med att få bra skärpa i blåsten även med VR-tekniken. Hade behövt upp mot en 1000-del för det skall bli någorlunda. 1/60 del till en 1/125 del blev alldeles för långsamt. Å andra sidan hade en 30 sekundersexponering gett en utsmetat havsyta.
/MA
Apropå torkan
Läste en artikel i lokalblaskan om nödåren 1867-1869. 1867 var kylan långvarig och 1868 blev torkan svår. Hungersnöd blev resultatet. Särskilt i Västernorrland. Under åren 1867-1869 dog 27 000 fler än vad som var normalt. Förra sommaren var den kallaste på 150 år. 1862-års sommar var kallare. Och nu den torraste sommaren sedan 250 år. Kan inte låta bli att dra paralleller med hur man dimensionerar byggnader. Vindtrycket för 50-årsvinden (statistiskt) dimensioneras det för, liksom 50-årssnön. 100-årslasten av snö och vind är inte så mycket större men den finns där någonstans under åren liksom 1000-årsvinden...... Är den här sommaren 250-årssommaren? Eller, eftersom vi inte har mätt så länge, 1000-årssommaren?
Det finns nog fog för att mänsklig påverkan av vädret är en realitet. Vulkanutbrott påverkar vädret. Den som lever får se hur klimatet egentligen ändrar sig. Kanske har vi om 50 år ett bättre underlag.
Minns sommaren 1959. En varm och torr sommar. En getingsommar. Alla pratade om den, sommaren alltså. Familjen hyrde ett sommartorp i Häggum, på Billingens sydsluttning. Grusvägen som ringlade sig mellan gårdarna upp mot barrskogsplatån brände nästan fotsulorna när man letade efter smultron i vägkanten.
Mor experimenterade med att göra svartvinbärsvin i mjölkflaskor. Flaskorna stod i fönstren och jäste med en bomullstuss nedstucken i flaskmynningen. Getingarna ansamlades runt flaskorna på fönsterbrädena. Att inte bli stucken var nästan ogörligt inomhus. Brorsan hanterade getingarna mer eller mindre som husdjur medan jag fick sticken. Han fick nog också något stick då och då men låtsades inget om. Vistades jag ute i den uppvuxna trädgården fick jag också stick. Var det inte getingar som stack, så var det humlor som brände mig. Gallskrikande rusade jag inomhus och försökte gömma mig undan sol och getingstick, men föga hjälpte det.
Mor flyttade undan flaskorna och far och mor monterade rullgardiner i fönstren så att solen delvis avskärmades och flaskorna med getingar kunde vara på rullgardinens utsida.
Det var 7039 bränder det året läste jag någonstans.
/MA
Säl(l)samt möte
blir det när levande varelser spolas upp på stranden. Tång av diverse arter, plast av diverse sorter, snäckskal av diverse arter, musselskal av diverse arter, blåmusselskal dock inte så vanligt längre,ägg från hajar av diverse arter, inte så vanligt längre, ägg från rocka, inte så vanligt längre, kvarlevor av svampdjur, träemballage av olika former, mjölkförpackningar från Asien, någon fender, döda sjöfåglar, döda tumlare, skelett av fiskar, krabbskal, pimpsten, stenkolsbitar, koks och vad som helst egentligen, kan ligga på stranden efter en dag med lite pålandsvind.
Stenblocket har inte havet spolat upp. Troligen är det någon inlandsis som lagt av det här.
Är det sol ligger det ju en och annan solbadare på stranden. En del är spolformade andra är som en knotig torr gren, spretande mot himlen och ner i sanden, gömda bakom solglasögon och ibland även av en halmhatt. Mammor med småttingar och färggranna plastleksaker, far- eller morföräldrar med något nummer för stor skinnkostym i många veck, andra med utspända hudkostymer utan spänst men med ett naturligt fall. Jordens dragningskraft kommer ingen undan.
Med Iphone 8
Härom veckan fick jag sällskap på stranden av en säl som såg ut att ha summit upp på stranden.
Eftersom jag blev lite överraskad frågade jag den helt sonika vad den gjorde här, men insåg direkt att den hade lika stor rätt som jag att vara på stranden. Jag fick inget svar heller. Så jag gick i och badade som vanligt.
När jag kom upp hade den somnat. Förmodligen en tonåring som bara inte "orkade" simma hela dagen.
/MA