Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Den smala vägen.........

När man färdas i den södra delen av Sverige kan man inte undgå att se spår av banvallar här och där. Oftast kan man i landskapet se en linje eller en buskallé som letar sig genom landskapet och som rätt som det är upplöses i ingenting. Före detta järnvägsknutar med lokstall och en stationsbyggnad eller en träbyggnad med lastkaj där godset lossades och lastades kan kännas igen om man tittar noga. Rester av en kortlivad småskalig infrastruktur som band ihop landsändar och människor och som satte fart på ekonomi och höjde välståndet.  Smalspår, alltså spår med en spårvidd mindre än 1435 mm finns det inte så mycket kvar utom Roslagsbanan som är igång och så några museibanor förstås. Dagens biltrafikforskning försöker bygga automatiska system med bilkonvojer, biltåg, för att optimera och säkra transporter och säkerhet. Att återvinna det gamla småskaliga nätet av banvallar och bygga nya smalspår är kanske en utopi....

 men det finns moderna rälsbussar på smalspår.

Mellan Cartagena och ut till badorten Los Nietos vid Mar Menor går rälsbussar på smalspår. Inte så många resande dock sent dagen före nyårsafton.

Badorten är inte så befolkad så här års.

/MA

Postat 2015-02-07 10:13 | Läst 3640 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En duo på Ocean

Kattegatt är en liten ocean. Intill denna ocean ligger en restaurang vid namn Ocean! Årets premiäröppning med musikuppträdande hölls igår. Min yngste var med. För några år sedan ja sådär 5-6 år sedan fick min yngste en "lär dig självkurs" i gitarrspelning i julklapp. Undan för undan så har det här växt. I lördagskväll hade han och hans spelkamrat en första spelning, nja kanske inte den allra första men den första som annonserats ut och fått lite lokal uppmärksamhet både i lokalpressen och lokalradion. Fyra egna låtar skulle de prestera utöver fyra andra låtar. Veckorna innan har bestått av mycket träning och låtskrivande.

 I de övre tonåren är sängbäddning inte något som står högt på "att göra listan".

Överraskningen var stor när de på hemväg från skolan upptäckte att de var affischnamn. Ja, en viss stolthet fanns nog med också och lite nervositet. När vi, de närmaste, skulle boka bord visade det sig att det var fullbokat. Nervositeten steg ytterligare någon grad och inte bara hos de som skulle uppträda.

Sittplatser fick vi till slut och det blev ett bra framträdande!

/MA

Postat 2015-02-01 16:31 | Läst 2201 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Cartagena, en verklig förlaga till datorspelet Civilization?

Jag hade under fjolårets sista vecka möjligheten att besöka Cartagena på Costa Calida, Spanien.  Kan bara inte låta bli att försöka återge några fragment av stadens historia.

Staden har en lång historia med många spännande inslag.Från århundrandena före Kristi födelse till våra dagar. Jakten på råvarutillgångar som metaller ledde till expeditionsresor som Medelhavets östliga samhällen företog. Strandhugg på Medelhavets kuster upptäckte den halvö som sedermera blev Cartagena. Från allra första början runt 230 f. Kr. kallades platsen Qart Hadash som betyder den nya staden på feniciska. I maktkampen mellan Rom och Karthago om herraväldet i östra och mellersta medelhavet förlorade så småningom fenicierna. Fenicierna trängdes successivt västerut och började kolonisera Iberiska halvön. I sista Puniska kriget förstördes Karthago ca 150 f. Kr. Fenicierna eller punerna som romarna kallade dem drevs ännu mera västerut och romarna gav fenicernas västliga utpost namnet Carthago Nova. 

Nu skulle man kunna tro att detta är den romerska arenan eller delar därav, men icke! Det är resterna av en tjurfäktningsarena, på östra sidan om Castillo Concepción.  

Det här är resterna av den romerska amfiteatern, också den delvis raserad. Den ligger på västra sidan om Castillo Concepción.

Kolonner med utsirade kapitäl förstås. Castillo Concepción är en medeltida morisk befästning belägen på en av de fem kullar som omgav och skyddade den ursprungliga staden. Arenor på båda sidor men från olika tidsepoker!

Den forna grunda saltsjön norr om halvön är dränerad och bebyggd sedan länge.

En dubbelväggig stadsmur, Puniska muren, omgärdade den ursprungliga bebyggelsen och ett museum var byggd över en välbevarad del av muren. Muren innehöll stall och andra utrymmen i fredstid.  

Vissa utrymmen användes i fredstid och i krigstid och all tid därefter!

Det var besöket på museet som gav mig associationen till datorspelet Civilization. Ett spel där man kan bygga en civilisation efter ett ganska förutsett mönster.

I modern tid har dock staden delvis förfallit och i vissa delar övergivits. Gamla förfallna byggnader och fasader står kvar i den centrala delen av staden. Tanken är väl att behålla 1700-tals- och 1800-tals-fasaderna när en viss ekonomisk uppgång kommer.

      En blandning av skönt förfall och nuet.

 De två nedersta våningarna är reparerade, ombyggda medan de övriga bara är rester av den gamla fasaden som nu blivit kuliss.

/MA

Postat 2015-01-26 22:41 | Läst 3543 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I väntan på Orientexpressen...

eller har den redan gått?

/MA

Postat 2014-12-20 22:44 | Läst 2304 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förort i småort

Gjorde ett besök i en mindre tätorts utkanter och blev något häpen över att storstadens förortskänsla infann sig. 

Inte så mycket sönderslaget och inte så skräpigt.

Stramt och utan krusiduller, kanske lite hårt och lite okänsligt med funktionen i högsta prioritet.

Bakom de höga kulisserna bryter en sprudlande familjeglädje fram. Det lackar mot jul.

En ljuspunkt och tillika en samlingspunkt där förevändningen är lite sugenhet på något att äta.....En fullt beboelig förort!

/MA

Postat 2014-12-10 23:20 | Läst 3454 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 37 38 39 ... 40 Nästa