Vimmel och vardag Mingle and monday
Sent, men bättre sent än aldrig...
skulle nog kung Bores belackare kommenterat det lokala vädret på den fläck där jag för det mesta vistas. Bara lite lätt vitt puder någon frostig dag men plusgrader under hela vintern fram till för några veckor sedan. Efter två veckors minusgrader så började isen lägga sig mellan stenarna i havsstranden och vips ändras landskapet och blir nästintill svartvitt. Det är uppemot +6-7 Co på dagen så den kommer inte att vara så länge, senvintern alltså.
Ingen har lagt sin badrock över bänken ännu i år.
Svinbonden har byggt upp lagret i tankarna och nu skall det ut på åkrarna. Sånglärkorna flyttar sig till grannåkern och fortsätter att kivas om revir.
Nej det här är ingen "fejkad" nyhet. Våren tycks vara på väg!
/MA
Pssst.....var i Pest.
Buda låg på andra sidan ån, floden, är kanske mera adekvat. Mer snö där när vi landade än det var när vi åkte från Halland. Lite dragigt nere vid Donaustranden. Tog inte med någon DSLR då det är lite strängare fotoregler här, men det verkar som om turistfotograferandet inte påverkas alls. Gatufoto kan knappast idkas här om man skall följa deras regler om att den avbildade först skall godkänna att man trycker på avtryckaren. Det blir svårt att ta miljöbilder. Mobilen fick vara mitt bildverktyg den här gången. Nu verkade det som att ingen egentligen brydde sig. I saluhallen var det flera besökare som tog miljöbilder och då kan man bara inte undvika att få med någon i folkvimlet. Kanske var det turister som inte kände till reglerna.
Kiosk intill Corvin mozi, biografbyggnad intill hotellet. Eladó betyder till salu.
Kollektivtrafiken är ett smidigt maskineri och det är dessutom gratis för pensionärer från EU. Sympatiskt! Överhuvudtaget verkar man ha en vänlig och respektfull attityd till folk med rynkor och grått hår. Turismen är nog viktigare än åldern.
En av utgångarna från den centrala saluhallen.
I någon broschyr fanns det ett erbjudande om att vara med en professionell fotograf som kunde delge sina kunskaper och visa på platser där man kunde fotografera de vackra vyerna. Så hur tillämpas regeln?
I centrala Pest fanns många små kaféer med centraleuropeisk miljö.
En vrålfika gjorde snålblåsten uthärdlig när den drog längs gatorna i de gamla kvarteren.
I en port på järnvägsstationen dök det upp en gubbe samtidigt som jag tryckte av. Han vände på klacken och gick ut och kom tillbaka direkt. Uppenbarligen så ville han vara modell för någon sekund, men vetskapen om regeln skapar osäkerhet. Tänk så lätt det är att ifrågasätta ett intresse!
De är tillbaka!
Sparvarna alltså. Tror inte att de är frekventa läsare av fotobloggar men på något sätt har budskapet från förra bloggen nått fram.
Bilden tagen genom köksfönstret, ej nyputsat vid tillfället, men efter min autofokusjustering.
Gråsparvarna kom på 11:e plats av de 30 vanligaste arterna vid fågelmatningarna. Länk till Vinterfågelräkningen här.
/MA
Isbrytare?
Det har nu gått fyra dagar, tre nätter och 17 timmar sedan gråsparvarna övergav min matning. Jag undrar vad som är på tok. Grannen har heller inga på sin matning. Någon enstaka fegis, (mes alltså), dyker upp i häckarna runt omkring men annars lugnt och sparvhöken har lyst med sin frånvaro sista veckan. Så om det finns någon sparv där ute som mot all förmodan läser detta inlägg så vill jag bara be om ursäkt för det jag skrev i inlägget den 18:e januari. Jag kanske gav ett alltför snålt intryck, antar jag. Hela huset är fullt med frön, (busfröna har lämnat sedan länge och en ny generation busfrön är på ingång vad det lider, men jag menar fågelfrön). Ja, fullt och fullt.....jag kan åka och köpa mera om det tar slut. Jag kan nog förhandla mig till rabatt en gång till. Gick en kurs för så där 15-20 år sedan i förhandlingsteknik och den har jag inte glömt, i alla fall inte allt. I förhållande till inlägget den 18:e januari så gör jag alltså en pudel, (märk att det inte är en fågelhund).
Bilderna är tagna före fokusjusteringen.
/MA
Fågelfröautomatsoperatör.
Nya Kartago
Funderade idag på att fotografera av himlen och skriva ut bilden. Den skulle kunna fungera som ett gråkort.
Förresten, apropå kända citat:"För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras". Ett citat som funnits med i västerländska kulturen i mer än 2000 år. Det är från 150 år före år noll sägs det. Den konservative romerska politikern Cato sägs ha avslutat alla sina tal i senaten med de orden. Så blev det. Likheten med att bygga upp motivation för nutida krig är slående. Men de gav sig inte så lätt. De flyttade till spanska sydöstkusten. Cartagena blev det nya Karthago. När vi är i närheten kan vi inte låta bli att känna dragning dit och då svänger vi av. Resan ner från Torrevieja gjordes mestadels på N332 som går genom små byar och samhällen. En rondell per mil skulle jag tro. Lite tröttsamt, men man får se hur det ser ut vid sidan om allfartsvägen som är AP7
Vi passerade San Javier som har en flygplats där formationsflygar- och akrobatflygargruppen Patrulla Águila är stationerad med sina C-101 Aviojet. (De vann världscupen 2010). Naturligtvis stod en C-101 Aviojet på piedestal intill vägen, och när vi i Cartagena svängde in på parkeringen bakom det tekniska universitet stod där också en C-101 Aviojet på piedestal. Vi möttes av en uniformerad man som gjorde honnör. Jag svarade naturligtvis också med honnör. Kommer man i en bättre begagnad Opel så gör man. (Ur ögonvrån till höger såg jag en grupp uniformerade män med mycket epåletter och med medaljer på vänster bröst komma gående. Kanske var honnören avsedd för dem.) En P-plats fanns ledig och en man med en liten axelväska pekade på den. Han ville ha 1€. Det fick han.
Förra gången vi var i Cartagena så tittade vi på de gamla delarna. (Länk här till det inlägget). Denna gång blev det det nya, intill marinan och det polytekniska universitet, (tittade in i entrén och kände igen miljön), samt inte minst det marinarkeologiska museet.
Gratis inträde för pensionärer och ungdomar. Många amforor från havets botten och elefantbetar med inskriptioner i montrarna. Intressant att se hur den historiska utvecklingen skett i denna delen av världen.
Östersjön har många vrak och Medelhavet har minst lika många. Byggnaden ligger delvis under mark, för att likna ett skeppsvrak kanske.
Efter en bananasplit på marinans kafé kände vi oss mogna för att ta oss ut till La Manga men först en rolig passage från sjönivå upp till P-plats nivå.
Havsviken eller nästintill insjön Mar Menor som ut mot havet begränsas av en sandrevel ca 20 km lång och runt 200 m bred var öde nästan. Sandreveln som är bebyggd hela vägen med hotell och bostäder för ca 10 000 personer var även den i stort sett öde. Att leta upp ett öppet mathak var inte lätt.
Undrar om Medelhavet också stiger när övriga hav kommer att stiga med någon meter på grund av klimatförändringen?
/MA