Vimmel och vardag Mingle and monday
Med ett macroobjektiv behöver man inte resa långt.
Man kan kan gör en microresa där man står eller en macroresa i sin omedelbara närhet. Gjorde en sådan nationaldagen till ära, en macroresa alltså. En lummig å-passage väckte lite uppmärksamhet när en skogsduva hördes bland trädkronorna. De har inte så bra med häckningsmöjligheter då gamla hålträd ofta gallras bort. El-stängslet som omgav intilliggande betesmark gav mig en kyss när jag tråcklade mig mellan de övre trådarna men det var det värt. Jag blev något piggare eller lite förbannad...
Väl i dunklet svirrade det omkring sländor, blå jungfrusländor i yster dans.
Hannarna lika vackert blå...
medan honorna är mer diskreta och något kamouflerade.
Snappande firrar nådde inte de gäckande sländorna.
Bred trollslända, hane, återvände till samma ställe för att äta upp sin fångst så det var bara att vänta till rätt tillfälle.
Färgsättningen blå-gul!
/MA
...och allt är bara en slump med en gigantisk vätebomb i bakgrunden..
Jag hade tillfället att flanera omkring i det gröna i det varma vädret nu i veckan eller rättare sagt, jag har tagit mig den tiden de senaste två dagarna. Ett besök i fågelmarkerna i södra Hornborga och en långsam transport längs Billingens västra sida med 80 % procent av träden i blom!
Vägen ut till Almeö har utsikt mot Ytterberg och gården Stommen. Almeö är en halvö som sticker ut i sjöns södra del liksom även Ytterberg. Innan restaureringen av Hornborgasjön kunde man ha en kanot där. Att paddla i kanalerna omgiven av en tätt vass var en säregen upplevelse.
Järnbron som den kallas är en bra utsiktsplats om man inte vill ta sig ut ända till Almeö. Det gick faktisk ångbåtstrafik i Hornborgasjön en gång i tiden. Sjön var grund redan då så båten kunde inte lägga till mot torr mark vid Almeö utan så kallade konkare fick bära folk sista biten från båten till torr mark. En nästan otänkbar tanke att de har funnits ångbåtstrafik i sjön men det var ett småskaligare samhälle med ett småskaligt behov av infrastruktur. På östra sidan om sjön fanns en smalspårig järnvägslinje med Varnhem som en stor järnvägsknut.
Stigen ut till Almeö följer den gamla åfåran. Grågäss med gässlingar håller till på starrmaderna och gräsytorna så det är inte störningsfritt även om det är tillåtet.
Även med ett kortare teleobjektiv går det att få en hyfsat bra bild av gulärlorna.
Vinodling utanför knuten! Ja alltså inte vinrankor men väl maskrosor. Det blir ett bra vin av maskrosblommor och vinet får en fantastisk färg.
Billingens västra sluttningar är en säregen fond till sjön.
Morska ladusvalor låter sig inte skrämmas av besökare på Fågeludden. Här är deras domäner, åtminstone när det gäller att sitta på en tråd.
Vinbärsfuks är kanske för stor för en ladusvala. Så surrandet i luften lockar nog mer en svala än färggranna fjärilar.
Fårbete i något som nästan liknar olivlundar.
Det kan knappast vara slumpen. Strålningsvärmen från vätefusionen gör att det blir vår!
Vädret är kanske något mer slumpartat men orkidéerna väntar till rätt tid för blomning.
Toppmurklan, jag tror det är en sådan, står ensam i "blomning" bland orkidéplantor.
/MA
Vårbäckar med gråfilter
Skaffade gråfilter för att få med de fantastiska himlar som uppstår när en kallfront passerar där vi bor vid kusten. När det nu inte passerar några med dramatiska himlar i inlandet och när det finns fototid så föll blicken på bäckar, vårbäckar i Kröklinge hage i Fristad, Borås.
Ljudet syns inte i bild...
Skulle förstås filmat med ljud, det går ju med kamerorna numera men jag har inte använt mig av det. Dumt kanske när man nu har möjligheten men den glöms bort faktiskt. Är inställd på stillbild, mentalt alltså.
Kröklinge hage hyser även en äldre kvarnanläggning.
Inväntar med spänning på sommarens åskväder över havet.
/MA
Anonyma blommor
Har haft ett träd i 25 år på tomten. Sedan det planterades har det blommat och växt. Vad det är för sorts träd har jag vetat hela tiden men vetskapen att det är ett vanligt trädslag har på något sätt lett till att man sett det, men ändå inte. Här är det:
Kan någon gissa vad är för trädslag?
Bokskogen har slagit ut. Kunde kanske ha väntat en vecka för att få den massiva skira grönskan på bild men det är inte alltid som tillfällena dyker upp i rätt tid.
Det här med att undvika en rörig bakgrund i skogen kräver lite planering. Spontanfotografering tar det som det är!
/MA