I huvudet

på en digital analognörd

Bevara 127-filmen!

eller

Inget nytt under solen...

För en tid sedan såg jag en kamera-annons på Tradera.

Beskrivningen var lite knapphändig, men det verkade vara en Vest Pocket Kodak.

Jag vann auktionen, men bilderna hade inte gett en bra uppfattning om storleken och Vest Pocket fanns i ganska många varianter genom åren. Den här visade sig vara en No1 Pocket Kodak (6 x 9) istället. Skicket var dock fint, och priset bra, så det var ingen skada skedd (jo, jag skall ladda den så snart som möjligt!). Under tiden hade jag dock blivit nyfiken på Vest Pocket efter att ha läst en del på nätet.

Strax efteråt såg jag en annan annons. Den här gången var det en VPK.

Jag vann den gången också. 

Vest Pocket Kodak tillverkades mellan 1912 och 1926. Totalt i 1.8 miljoner exemplar!
Min är sannolikt från 1914.

VPK'n var pga storleken och enkelheten populär också bland soldaterna i skyttegravarna under 1:a världskriget. Fotoförbud rådde, men det brydde sig, som tur var för oss, inte alla om.

De fanns i ett otal varianter vad gäller linser, slutare & bländare. Bl a med en Zeiss Tessar!
De vanligaste tiderna var 1/50, 1/25, B & T.
Min, som är av den enkla standardmodellen med en akromatisk menisk-lins (dvs två hopkittade linser), har bländare angivna med 1, 2, 3 & 4, vilket motsvarar 11, 16, 22 & 32.

Den har fix-fokus, men är fokuserad bara någon meter bort. Bländarna är därför, förutom 1, 2, 3 & 4, även kompletterade  med avstånd:

  1. Near view. Portrait
  2. Average view
  3. Distant view
  4. Clouds. Marine

Innovativt, så det förslår...

Samtidigt som man fokuserade med skärpedjupet, så bedömdes väl de olika motivtyperna samtidigt ha ljusförhållanden som passade någorlunda.

Menisk-linsen kan, rätt använd, fungera som en fattigmans-anastigmat. Det blir då naturligt att lägga slutare och bländare framför linsen. Det betyder i VPK:ns fall att bländarlamellerna sitter lite utsatt exponerade för smuts. Se bilden ovan. Det du ser i hålet är en lätt rostig slutare. Kodaks "Ball bearing shutter" har dock rykte om sig att vara väldigt tålig. Min verkar i alla fall ge rätt tider. Vi får väl se när jag har framkallat första rullen.


Aahhh... Det var nog ett tag sedan sist. :-)

Den laddas ungefär som en gammal gäng-Leica. Hörde du det, Bengan? :-)

Den vill ha 127-film. Filmen, som ser ut som en förminskad 120, ger i VPK:n 8 st 4 x 6 cm. Den togs fram just för VPK, men har senare använts i bl a Rolleiflex Baby. Då som 12 st 4 x 4.

Fr o m 1915 gjordes VPK i "Autographic"-version. Den hade då en liten lucka på bakstycket och kunde laddas med "A127"-film. Den hade ett tunnare skyddspapper, och med ett speciellt skrivstift kunde man rista in en anteckning i papperet genom den, efter exponering, öppnade luckan. Höll man den sen en liten stund mot ljuset, blev anteckningen exponerad i filmen mellan två rutor! Databakstycket är bara en modern komplicerad variant på en gammal idé.

Kodak slutade tillverka 127-film 1995, men den görs fortfarande av t ex Efke i Kroatien.
På Photax hemsida fanns den, men inte i prislistan. En koll per telefon bekräftade misstanken. Photax har slutat med svartvit 127. De skulle visst sluta med Efke helt och hållet. Möjligen med undantag för den infraröda. De säljer dock Kodak Portra neg färg.

Skam den som ger sig. Nu hade vi blivit fler intressenter. En Baby Tengor och en Rollei Baby gapade efter film.
I Tyskland finns några firmor på webben som säljer bl a Efke. Den jag hittade med vettigaste fraktkostnaden (~14€) var macodirect.de  Jag beställde tio rullar sv/v 127 plus lite annan film. Den kom på några få dagar. Dock med UPS, som levererar hem under dagtid. Inte så praktiskt. Nu hade jag tur, och en granne var hemma och var ute och tvättade bilen. Nästa gång får leveransen bli till jobbet.

Min enkla menisklins verkar, om man kollar sidor på nätet,  som regel ge tämligen softade bilder. De gör mig inget.
Om bara inte Efke också lägger ned tillverkningen, kanske jag kan fira 100-årsjubileum med färsk film i min kamera om fem år!

Då uppfyller jag Retrokamera -poolens regler med råge!


Visst gör den väl skäl för namnet?

Om det finns fler läsare av det här som har en 127-kamera; skaffa film, och ut och skjut!
Då kan vi hålla intresset vid liv, och förhoppningsvis återigen få en svensk återförsäljare.

Går du sedan dessutom med i poolen , är det bara kul!

Tidigare blogginlägg i serien  "Nördiga kameror" kan du läsa här , här , och t o m här .

************

Edit.

Efter det här inlägget har jag använt den också. :-)

Postat 2009-04-02 01:30 | Läst 7822 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Med film som inte finns.

Jaha. Då har man blivit poolvärd. Thomas Meldert och jag delar värdskapet för Retrokamera -poolen. Vi har pratat om det en tid, och som Thomas skriver i sin blogg beror det på en yrkesskada...

Jag tänkte fylla på med en rulle i min Six-20 Kodak A.

Problemet är bara det att den, som namnet antyder, är gjord för 620-film. 620 slutade tillverkas 1995, men det är precis samma film som 120. Det är bara spolarna som skiljer. 620 har tunnare. Kodak ville väl kunna göra kamerahus som var lite mer slimmade i ändarna, och tog fram 620 1932.
Ev kan man klara sig med att bara klippa ned gavlarna lite på 120-spolarna. Räcker inte det får man spola om filmen. Det förutsätter att man har en, eller helst två, tomma 620-spolar liggande. Sedan är det bara att släcka ljuset, rulla över filmen på något valfritt, och sen spola tillbaka på 620-spolen. Det hela kan ses här.

Det enda lilla krånglet är att man, vid tillbakaspolningen, får lyfta försiktigt på tejpen i filmens början och sätta tillbaka. Annars blir det ett veck.

Allt var snart gjort och nu är kameran laddad igen.

Vi får se hur bilderna blir. Objektivupphängningen är inte perfekt, så bälgen drar objektivet lite snett om man inte sätter fingret emot.

Du som har en gammal kamera (före 1960), ladda med film och anslut till Retrokamera -poolen du också!

Postat 2009-03-01 01:58 | Läst 4272 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera