på en digital analognörd

Balda Baldamatic II

Den ser inte så märkvärdig ut. Den har visserligen en kul, lite bullig form, men annars liknar den mest en alldaglig kamera i största allmänhet. Skenet bedrar dock lite.

Max Baldeweg grundade 1908 Balda Kamera-Werk i Dresden, några år senare ändrat till Balda-Werk Max Baldeweg. Man gjorde till en början bl a slutare och filmpack-kassetter. 1925 kom så de första kamerorna ut på marknaden. Balda var ett mellanprismärke, och man levererade även kameror som såldes under andra namn.

Den första småbildskameran var Baldina, som kom 1935. Den hade åtminstone en liten finess, på så sätt att sökaren hade en ratt under sökaren, för manuell parallax-justering.


Mer om den en annan gång.

Efter kriget kom Balda, liksom flera andra i östzonen, att bli "folkägt", ett s k Volkseigene Betrieb (VEB). Max Baldeweg gav sig av västerut och startade på nytt 1948, nu som Balda-Werk Bünde, i Westfalen. Hans gamla Balda-Werk bytte efter några år namn till Belca-Werk, och blev så småningom även det en del av VEB Pentacon i Dresden.

Mot slutet av 50-talet, och några år in på 60-talet produceras en modellserie kameror under namnet Baldamatic. 1959 kommer så föremålet för det här blogginlägget, Baldamatic II. Den är en förbättring av Baldamatic I, med bl a större sökare. Det kom också en modell III, med utbytbar optik.

Den har mätsökare, och ljusmätare av seleniumtyp, dvs den använder inga batterier. Ljusmätaren visas i sökaren i form av ett följevisarsystem, där en tunn visare är kopplad till mätaren, och en bredare dito är kopplad mekaniskt till både slutare och bländare. Bländarvärdet visas i sökaren, dock inte slutartiden. Ljusmätaren på det här exemplaret verkar visa rimliga värden, åtminstone inom ett bländarsteg. Jag har än så länge bara jämfört med "sunny 16".

Som om detta inte var nog, så har sökaren dessutom en parallaxkompenserad ljusram, kopplad till fokuseringen. Lite oväntat på en kamera i den här klassen.

Ergonomiskt är den "lite eljest", på så sätt att sökaren sitter till höger. Att avtrycket sitter på framsidan må så vara, det var inte ovanligt på efterkrigskameror från Dresden, som t ex Contax S, och senare Praktica. Det här har dock ett mindre bekvämt avtryck. Litet och av pressad plåt sitter det inklämt precis under det lilla hjulet till bländarinställningen. Glömde jag nämna det? Bländaren justeras inte på objektivet. Där sitter bara en skala som rör sig, och det gör den när man använder det lilla svarta hjulet som sitter på framsidan, precis under sökarfönstret.

Frammatning sker med hjälp av det vingmutterliknande vredet till vänster på undersidan. När man viker ut det för att dra fram ser man också räkneverket, som annars är dolt.

 
Armen till höger är återspolningsveven, och den hoppar ut när man slår om den lilla spaken i mitten till återspolning (från T till R).

Nå, vad är det för objektiv då? Color - Isconar låter mistänkt som en triplett. Alldeles riktigt, det är det också. Men vad är ISCO - Göttingen för ett företag?

ISCO (Iosef Schneider Co) var ett dotterbolag till det betydligt mer kända Schneider - Kreuznach, och bildades 1936 på uppdrag av det tyska flygministeriet, för att åt Luftwaffe tillverka militära objektiv till flygspaning. Eftersom man varit en del av krigsindustrin blev företaget efter andra världskriget "demonterat", och bytte då även namn till Optische Werke Göttingen. 1953 kunde man återta namnet Isco, och man började tillverka både kamera- och projektorobjektiv, samt något mer alldagliga, som till t ex kameror som ovan nämnda.

Det skall sägas att kameran också såldes med andra kombinationer av både objektiv och slutare. Det här är den enklare.

Nyligen laddade jag med en rulle.

Nu hoppas jag bara att mätsökaren är någorlunda korrekt också.

Fortsättning följer...

Inlagt 2021-05-05 20:29 | Läst 3315 ggr. | Permalink
Tack för spännande läsning. Jag väntar ivrigt på fortsättningen.
Ha de gott
Jerry
Svar från ojanson 2021-05-05 23:24
Tack Jerry. Jag försöker få mer fart på mitt fotograferande igen. Sedan skall det bli redovisning av resultatet.
Kul Olle. Det var ett tag sedan man såg dig på FS.
Den här Baldan viste jag inte mycket om. Ett exempel på de många fina kameror, numera praktiskt taget okända, som byggdes i Tyskland vid denna tid. Det enda som spontant känns tokigt för mig är när sökaren sitter på "fel" sida. De flesta tittar i sökaren med höger öga - vilket här betyder att man får näsan rakt i bakstycket.
Svar från ojanson 2021-05-05 23:42
Jag har jobbat som en tok senaste halvåret. Då blir det sämre med tid och inspiration.
Jo, den var ny för mig också. Jag har visserligen den ännu oprövade Baldinan sedan tidigare, men så mycket längre sträckte det sig inte.
Skall jag vara ärlig, så var det nog trots allt den lite bulliga formen blicken först fastnade på. Sedan läste jag på, och insåg att den hade ju andra, viktigare kvaliteter.
Sökaren till höger känns verkligen konstigt, precis som du säger. Där har den ett släktskap med sin kusin, eller kanske snarare halvsyskon, Welta Belmira (från början Belca). Den ligger också och väntar. :-)
Hej! Kameran verkar vara bra byggd i metall med fint polerat metall yta.
Hoppas den funkar bra objektivet känner jag igen har själv en Arette I A
med Isconar 1:2,8/45 men beteckningen Color saknas på min.
Svar från ojanson 2021-05-06 00:06
Hej Bo-Lennart.
Jo, den känns ganska välbyggd. Jag har goda förhoppningar.
Kul kamera med flera kluriga features. Ser fram emot bilderna....
Svar från ojanson 2021-05-06 08:53
Ja, den har mer att bjuda än man skulle vänta sig.
Den här gav ju också lustigt nog en föraning av det som det skulle komma mer av efter decennieskiftet. Den blir lite av en katt bland retro-hermelinerna. :-)
Bra och intressant allmänbildning det här! Tack för den Olle!
/B
Svar från ojanson 2021-05-06 08:54
Ingen orsak, Bengan. Nöjet var minst lika mycket på min sida. :-)
Fin kamera och kul med en liten lektion i kamerahistoria.
Jag som är vänsterögd gillar att den här kameran har sökaren på höger sida. På min ena kamera som har touchskärm måste jag stänga av touchfunktionen för annars flyttar jag fokuspunkten med näsan 🤣.
//Anders
Svar från ojanson 2021-05-06 12:07
:-)
Jag är egentligen vänsterögd också, men har vant mig till med att använda höger när jag tittar i sökaren.