SE BILDEN: Drömmen om att möta världen med en kamera
Det finns något väldigt vackert med tanken på att ge sig ut i världen med en kamera. Att resa runt, möta främmande människor, andra kulturer och få vara med om spännande upplevelser. Det är en idé som bär på en stark känsla av frihet och äventyr.
I alla fall är det där en inre bild som jag har burit på sedan jag upptäckte mitt fotointresse i tonåren. Ibland kommer drömmen tillbaka med full kraft. Tänk om den gick att förverkliga, tänk om...
Men, det är få förunnat att kunna leva det där livet (som också har ett romantiskt skimmer över sig som delvis är falskt). För de flesta av oss förblir det inte mer än en inre dröm. Fast den går att förverkliga emellanåt i små doser. Och jag tror det är därför jag personligen, och säkert många med mig, har fallit för detta med gatufoto.
För då kan man för en dag, eller för en helg, leva ut sin dröm. Nämligen att greppa kameran och med den i beredskap ge sig ut i verkligheten för att möta allt som finns där. Personligen känner jag mig sällan lika levande och närvarande som jag gör då.
Bilderna i det här inlägget är för övrigt tagna för några veckor sedan på Södermalm i Stockholm. Jag blir alltid lika fascinerad över hur avvikande den stadsdelen känns gentemot många andra platser i Stockholm. Den är väldigt homogen och du möter hela tiden folk som går omkring klädda som på 60, 70- och 80-talen. En del av dessa är övervintrade gamla hippies, andra är unga människor. Ibland känns det som om du har hamnat mitt i ett pågående lajv, eller på en filminspelning.
I alla fall är det så här kring Nytorget och vissa andra delar av Södermalm. Men, det är såklart samtidigt just detta som gör stadsdelen så intressant. Därför tänker jag gatufotografera betydligt mer på Södermalm framöver. Tror det finns goda möjligheter att få till bra och intressanta bilder. De kan också utgöra en god kontrast mot mina bilder från Akalla som jag också tänker jobba vidare med.
Slutligen så håller jag så sakteliga på att tillfriskna från corona. Drog på mig skiten för drygt två och en halv veckor sedan och det har inte varit någon höjdare, kan jag intyga. Så, om du kan undvika eländet, gör det. Känns i alla fall skönt att det börjar släppa och så fort jag blir frisk nog ska jag ge mig ut på nya gatufotoäventyr.
Söder är också min favoritplats. Vi kommer säkert att stöta på varandra Det har ju hänt tidigare.. Sist mötte jag Lars Epstein, som också tyckte söder var den mest intressanta platsen.
Fina bilder Krya på dig.
/ Bengt H.
Det går att känna igen dina bilder, du är väl en av de fotografer på FS som har utvecklat en språklig form.
Bild nummer två fascinerar med trafikskyltens tilläggstavla. Hur tänkte man där, apropos språklig form.
Med önskan om en kortvarig konvalecens.
/Gunnar S
För mig är det i alla fall så att gatufotograferandet på sätt och vis är ett slags surrogat för den där drömmen.
Corona är ingen höjdare, jag hade det i mars/april förra året och kommer vaccinera mig så snart jag kan för att slippa risken att få skiten igen...
Jag tillhör de privilligierades skara som har fått resa runt i världen och fått möta mängder av människor och fått göra reportage i text och bild om dem. Genom åren har jag gjort många nya bekantskaper och jag har varit med om fantastiska livsavgörande händelser som har fått mig att växa som människa. Så snart coronaeländet är över ska jag ut på nya äventyr igen med kameran och anteckningsblocket i högsta hugg.
Krya på dig!
/Mikael
Kan inte annat än att gratulera dig till att du har lyckats förverkliga den drömmen. Och vem vet, kanske är det inte för sent för mig ännu ;-)
Till sist tror jag det spelar mycket mindre roll var man befinner sig än bara det att man faktiskt jobbar och investerar tiden. Fotografer som gräver där de står har ofta åstadkommit fantastiska verk, och jag har många sådana fotoböcker i min hylla.
Håller verkligen med om det där med vikten av avgränsningar. I stort sett allt som jag har gjort fotografiskt och som har blivit bra har haft tydliga avgränsningar.
/B
Hälsningar Jörgen