SE BILDEN: Är du en framgångsrik fotograf? Då har du mest haft tur
Hur mycket kan vi som individer egentligen påverka framgångarna i våra liv? Det är en fråga som har intresserat åtskilliga genom historien. Just nu läser jag en intressant bok som tar upp ämnet. Den heter "Outliers" och är skriven av Malcolm Gladwell.
Ordet "outliers" betyder ungefär "utöver det vanliga". Alltså någon eller något som höjer sig över mängden. I boken handlar det framförallt om människor som har lyckats bli framstående på olika sätt. Allt från forskare och industrimagnater till idrottare och musiker.
Det författaren genom att hänvisa till forskning, studier och egna undersökningar kommer fram till är att alla som lyckas exceptionellt väl i livet gör det tack vare framförallt två faktorer: turen och andra människors stöd och hjälp. Ingen som når riktigt långt gör det på egen hand. Ingen.
På sätt och viss går dessa slutsatser tvärs emot vår tids "sanningar". Inte minst den populära uppfattningen om att du är "din egen lyckas smed" och att den som anstränger sig och tror på sig själv kan lyckas med precis vad som helst i livet. På ytan kan det kanske verka så, men om man likt författaren gräver på djupet framstår den inställningen som lovligt naiv och okunnig.
För hur mycket vi än kämpar är vi nämligen fast i ett större sammanhang som vi inte kan påverka. Det handlar såklart om vilka våra föräldrar är, i vilket land vi är födda, om vi är fattiga eller rika, och så vidare. Men ännu intressantare är att det också handlar om betydligt större skeenden i världen. Alltså vilken tid vi lever i, det politiska läget, globala händelser, med mera.
Ta exempelvis den världsberömda dokumentärfotografen Henri Cartier-Bresson. Född i en rik familj med enorma möjligheter att redan i början av 1900-talet kunna fotografera praktiskt taget hur mycket han ville. Han var verksam under fotografins storhetstid och innan teve slog igenom. Liksom under en period i historien när världen genomgick enorma och dramatiska förändringar. Det hade kanske räckt med att en av dessa parametrar saknats och vi hade aldrig hört talas om Henri Cartier-Bresson.
Boken ger en intressant inblick i vilka mekanismer som styr en människas öde och att framgång inte minst beror på en rejäl dos med ren och skär tur. En bister lärdom blir också att en människa kan göra precis allting "rätt" och ändå misslyckas livet igenom. En tröst i sammanhanget är möjligen då att den som misslyckas inte behöver ta på sig hela skulden själv. Det är okej att säga: "jag gjorde mitt allra bästa men hade helt enkelt otur".
Hälsn!
Sen, det där med att man hypar upp och ikoniserar, det spelar stor roll. Det finns en konstmarknad som har ekonomiskt intresse av att trissa upp sånt här. Vissa av de som idag betraktas som stora, deras bilder skulle jag över huvud taget inte låta komma in i mitt hus, även om jag fick dom gratis. De skulle jag i så fall lämna in till försäljning på störten. Vilka som blir stora, det bestäms inte så sällan av denna enkom penningintresserade "elit" som styr det som kulturetablissemanget ska föra fram som gångbart och bra. "Kulturfolket" flyter inte så sällan med strömmen som döda fiskar, och låter någon annan bestämma vad man ska tycka är bra.
Tack för dina kommentarer!
Apropå bild gillar jag din bild. Horisonten lutar en liten aning åt vänster, men det uppfattar man inte eftersom bänken lutar en aning mer åt höger. Balans och spänning i förening. Halvskuggan ger närvarokänsla, man skulle vilja sitta där!
Förstår att det går hem hos många, avundsjuka är nog en av de vanligaste mänskliga egenskaperna
Jag tror att verkligheten är bra mkt mer komplicerad. Självklart kommer du hitta många fler framgångsrika och berömda ekonomer från utvecklade länder än från Afghanistan och Botswana, liksom vetenskapsmän och författare osv osv. Men det gäller inte i alla gebit, idrottsmän - och kvinnor kommer idag i allt högre grad från fattiga områden och länder. Men i grund är det säkert så inom väldigt många områden att bra förutsättningar - pengar, föräldrar, hälsa mm ökar chansen för framgång högst avsevärt.Men därifrån till att säga att det är hela förklaringen är en avgrund.
Hälsningar/ Björn T
Det Malcolm Gladwell kommer fram till kan säkert uppfattas som provokativt. Speciellt i en tid när vi så gärna vill lägga allt på individen, oavsett om det handlar om att lyckas eller om att misslyckas. Men forskningen visar tydligt att omständigheterna är de som främst avgör ditt livsöde. Gladwell skriver bland annat ungefär att "det är inte vem du är som avgör ifall du lyckas, utan varifrån du kommer".
Tror du exempelvis att Barack Obama verkligen hade varit president i USA om han inte hade haft stöd och hjälp av säkert tiotusentals medarbetare?Tror du han hade blivit president i USA på 1960-talet när rasismen mot svarta var monumental? Tror du att han hade blivit president utan att ha gått i privata skolor under uppväxten och utbildat sig till advokat på Harvard och där fått avgörande färdigheter? Det tror inte jag. Han har främst hamnat där han är tack vare omständigheterna i hans liv.
Att vara ambitiös, driftig och att anstränga sig är såklart ingen nackdel. Men det är ingen garanti för framgång,. Inte heller intelligens. Man kan störa sig på ett sådant faktum, men det förändrar inte verkligheten.Var du kommer ifrån och omständigheterna runtikring dig smäller alltid högre än vem du är.
Jag upprepar att jag håller med om att såklart har bakgrund betydelse, men det har ambition, talang och framåtanda också/ Björn T
En intressant och tänkvärd bok, men den förringar absolut inte betydelsen av den egna arbetsinsatsen och det egna risktagandet.
Jag har däremot googlat lite på författaren efterhand och konstaterar att det finns ganska olika uppfattningar om det han skriver. Han är själv inte vetenskapsman eller forskare, han är journalist och har skrivit särskilt om forskning. Många inom just den akademiska världen tycker att han är intressant men menar att han refererar bara till sån forskning som stöder hans teser medan han ignorerar resultat som pekar i annan riktning.Många tycker också att han drar allt för långtgående resultat från de studier han refererar till. Ändå är jag helt med på att - jag skulle säga såklart - bakgrund, föräldrar, miljö och allt detta har stor betydelse och ökar markant chansen att lyckas! / Björn T
Så finns det en annan aspekt på hur resultaten beskrivs. Om man i efterhand, dvs när personerna man studerar redan blivit berömda/framgångsrika, gör en analys och tittar på faktorer som haft betydelse för deras utveckling tycker åtminstone jag att det är nästan självklart att om man letar efter just alla positiva faktorer så kommer man hitta såna. Har jag förstått rätt redovisar han inte vilka neg faktorer som funnits med, eller hur många andra personer det uppskattningsvis kan finnas som också haft många positiva faktorer i livet men inte lyckats på motsvarande sätt.
För mig räcker nu den här diskussionen. Jag vet vad jag tror och låter andra ha sin tro. Han är säkert en driven författare som har hittat ett sätt att vinkla eller överdriva vetenskapliga fakta som tilltalar en bred publik - hans böcker har stora upplagor men tycks inte riktigt övertyga forskarvärlden
Kul diskussion och intressant ämne Joakim! Skön bild har du också, det har jag glömt att säga!
/ Björn T
Å det finns sannolikt spännande och intressanta fotografer som aldrig kommer att upptäckas, trots internet och allt annat, för dom passar inte riktig in i den rådande trenden! Det enda dom har att hoppas på, det e att dom upptäcks efteråt! Ni vet vad jag menar med efteråt! ;)
För då kan det finnas chans att tjäna pengar för någon som hittar bilderna på en loppis! :)
/B