SE BILDEN
SE BILDEN: Planket gjorde mig avundsjuk
Jag vet inte riktigt varför det har gått troll i det hela. För ända sedan fotoutställningen Planket i Stockholm återuppstod 2016 har jag velat vara med och ställa ut. Men, av någon anledning har jag varje år missat att skicka in en anmälan. Min enda bortförklaring är att vid exakt den tidpunkt på året när anmälan ska skickas in, brukar mitt liv vara ockuperat av tusenmiljoner andra saker som rör både jobb och privatliv. Något som i sin tur har gjort att Planket hamnat långt ner på priolistan.
När jag tänker på detta blir jag avundsjuk på människor som enbart har foto som huvudsyssla och övergripande fokus i tillvaron. Tänk vilken ofattbar lyx att bara behöva bry sig om och vara riktigt bra på en enda sak här i livet. Att inte ha något annat än foto att tänka på till vardags. Ja, jag blir helt ärligt avundsjuk.
Samtidigt inser jag såklart att det är en naiv syn på saken. Att det helt enkelt är jag som romantiserar och projicerar mina egna önskedrömmar på hur det är. Alla livsval har sina för- och nackdelar och inget jobb är så enkelt som att du enbart behöver vara bra på en enda sak.
Hursomhelst, på bilden högst upp tar Knut Koivisto ett porträtt av Joakim Strömholm. Fotot som han visar upp är taget 1982 och föreställer en av medlemmarna i punkbandet Grisen Skriker. Och det är just sådant här som är så kul med Planket. Att få se alla dessa bilder och att får träffa alla dessa fotografer. Även om du inte sysslar med foto på heltid.
Det finns en speciell stil hos vissa av den äldre skolans fotografer som är ganska kul att se. Jag brukar kalla dem för Strömholm-generationen. De klär sig gärna i fotovästar, fiskehattar, runda kulturglasögon och promenadvänliga skor. De kan också ha rakade huvuden, utanpåhängande skjortor och jeans.
Det var närmre 30 grader varmt på lördagen när jag besökte Planket. Vissa hade haft tur (eller om det var smart planering) och ställde ut på den delen av planket som låg i skugga under hela dagen. Tillsammans med en rejäl stol att sitta på, liksom medhavd mat och dryck, såg en del ut att ha det riktigt trivsamt.
Många erbjöd försäljning av sina bilder. Fast jag tror i ärlighetens namn att få bilder såldes.
Min kompis Jimmy Dovholt är en mycket skötsam herre. Därför källsorterade han givetvis sitt skräp innan han lämnade utställningen. Något som gjorde att han senare förtjänade förfriskningar på några av Södermalms hippaste (eller inte) sjapp.
SE BILDEN: Solsemester - livet i koncentrat
Första kvällen satt jag på balkongen och betraktade grannarna. Mitt emot bodde ett medelålders par. Mannen var lång, mörk och hade en stor mustasch. Kvinnan var blek och pratade mycket. Efter några dagar började de kännas bekanta för mig.
Men så en kväll hade en ung man och en ung kvinna tagit deras plats. Det kändes lustigt nog ovant med två nya ansikten. Trots att jag inte hade växlat ett enda ord med de tidigare grannarna hade en vana skapats i mitt huvud under bara några få dagar. En vana som sa att det var deras rum, deras balkong.
Medan det unga paret dukade upp till middag kom tanken. Att bo på semesterhotell under en vecka eller två är som livet i koncentrerad form. Du anländer, du är där, du försvinner. Efteråt tar andra snabbt din plats och efter ett kort tag är du bortglömd. Så, det gäller att passa på - att göra det allra bästa av din tid.
Ja, det är sådant här man kan reflektera över under en lat solsemester vid Medelhavet.
SE BILDEN: Om gatufoto och mitt Orten-projekt i snigelfart
I senaste numret av Fotosidan Magasin intervjuas Magnus Fröderberg och jag om gatufoto. Vi fick också äran att bedöma ett antal inskickade bilder från Fotosidans medlemmar. Det var roligt att snacka om gatufoto och kul att se bilderna. Jag tycker också att reportern Peter Wiklund lyckades sila fram det bästa ur våra långa och kanske inte helt stringenta resonemang. Imponerande.
Även om gatufoto är det jag brinner allra mest för, så tycker jag också det är riktigt kul med dokumentärfoto och porträtt. För att få utlopp för detta håller jag bland annat på med ett projekt om förorten Akalla, där jag bor (vilket trogna läsare redan känner till). Det är visserligen ett projekt som går i snigelfart, det får jag medge. Men, förhoppningsvis kan det över tid bli något intressant av det hela (här kan ni se hur långt jag har kommit).
När jag arbetar med projektet jobbar jag på ett liknande sätt som när jag gatufotograferar. Det vill säga genom att ta långa promenader med kameran skjutklar i handen. Det som skiljer sig åt är att jag mycket oftare frågar om lov. Plus att jag även arrangerar uppställda porträtt.
I den här bloggposten kan ni se ett par bilder som jag knäppte nu i helgen. Under en promenad stötte jag nämligen på ett gäng mongoliska brottare som övade inför den mongoliska nationaldagen om ett par veckor. Då är det tydligen tradition att hålla brottningstvävlingar, fick jag veta.
Det är sådant här som är så jäkla kul med den här typen av projekt. Du får en chans att prata med folk, lära dig något nytt. Fast jag ska inte sticka under stol med att det också är det svåraste. För det är inte alltid helt lätt att närma sig främmande människor på det här sättet. Ganska ofta får jag nämligen ett nej som svar.
Samtidigt, om det är för enkelt blir det sällan bra (kan jag tycka). Då är det lätt att man slarvar och inte tar fotograferandet på lika stort allvar. Så ett visst motstånd och lite nervositet kan rent av vara en fördel i sammanhanget. Då skärper i alla fall jag till mig.
Nördfakta: Bilderna är tagna med Fujifilm X-T4 och Fujinon 18mm/f 1,4. En utmärkt snabb och träffsäker kombo för den här sortens motiv. Dessutom har gluggen skön bokeh.
SE BILDEN: Filmintervju med Malin Jochumsen - gatufotografen som föredrar vintern
För ett tag sedan publicerade jag en kort teaser/bakom kulisserna-video med Malin Jochumsen. Den vinterälskande gatufotografen. Videon var en liten försmak av Magnus Fröderbergs och min gemensamma intervjufilm som vi höll på med då. Nu är filmen klar och ni kan avnjuta den här under.
Filmen om Malin ingår i ett projekt som Magnus och jag håller på med där vi bland annat gör ett antal filmintervjuer med vad vi tycker är intressanta svenska gatufotografer. I filmerna får dom berätta om sig själva och om sitt fotograferande. Det kommer alltså fler sådana här filmer framöver.
Vi har även andra spännande planer på gång som också ingår i projektet. Så, håll utkik här på Fotosidan och i sociala kanaler om du är intresserad av gatufotografins ädla konst.
Fler av Malin Jochumsens bilder kan du se på hennes portfoliosida och på Instagram:
Portfolio
https://mjochumsen.fotosidan.se
Instagram
https://www.instagram.com/malinjochumsen
På Fotosidan Poddradio finns också en längre intervju med Malin.
SE BILDEN: Den vinterälskande gatufotografen (film)
Magnus Fröderberg och jag håller just nu på med ett spännande projekt om gatufoto. Som en del av det ska vi bland annat spela in ett antal filmintervjuer med vad vi tycker är intressanta svenska gatufotografer, där dom får berätta om sig själva och sitt fotograferande.
För ett par helger sedan träffade vi den första fotografen som ni kan se på bilden här ovan. Och ni som håller koll på gatufotosfären ser säkert att det är Malin Jochumsen som det handlar om. En gatufotograf, som till skillnad från undertecknad, allra helst är aktiv under vinterhalvåret.
Det var kul att träffa Malin och snacka gatufoto. Här under kan ni se en liten teaser, eller typ en bakom kulisserna-film. Vill ni sedan se hela intervjufilmen med Malin, så rekommenderar jag er att hålla utkik här på Fotosidan och i sociala kanaler.