Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Reportagefotograf lär dig skriva!

I dessa tider med hårda besparingar på landets tidningar vill jag ge rådet till alla som är intresserade av att jobba med reportagefoto att dubblera, dvs både fota och skriva. För det första är det mycket intressantare att titta på foton om det finns en text och för det andra är det mycket lättare att få kontakt med dem man fotograferar om man har en relation med dem och ett bra sätt att bygga upp en relation på är att intervjua dem!

I dagarna har jag precis skrivit färdigt ett spännande reportage som jag gjorde i Lettland i en gråkall dag i december förra året och det reportaget kommer att tillsammans med mina foton att publiceras i ett månadsmagasin i oktober. Jag har förvisso fått en och annan text publicerad tidigare men detta blir första gången som ett av mina reportage publiceras i ett magasin med fint tryck

Det som är extra kul är att uppdragsgivaren är mycket nöjd med både texten och fotona och detta bäddar för möjligheten att få göra ännu fler reportageresor i framtiden :)

Jag kommer att lägga upp en länk till reportaget i min blogg så snart som det har blivit publicerat!

Ett kök/badrum/tvättstuga för fem personer fotat med Hemnets favoritbrännvidd 17 mm för att få extra rymd i de fyra kvadraten © Mikael Good, 2009 (Bilden är klickbar)


En klassisk mätsökarkamera med en 35´a,  några rullar film, en penna och ett anteckningsblock är allt jag behöver på nästa reportageresa :) © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Larry Norman - The Six O'Clock News

//Chasid

Inlagt 2009-09-04 09:48 | Läst 7346 ggr. | Permalink

"Det blir ju det optimala om man kan båda delarna. Det kan också ha många fördelar för reportageresan. ”Try and error”! Göran"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tror att du har helt rätt, om man kan både fota och skriva så är det lättare att få jobb.

Det finns ju bra utbildningar, här inte minst:

http://www.nordensfotoskola.com/

Nordens Fotoskola Biskops Arnö

Grattis till reportaget!
Svar från Chasid 2009-09-04 10:10
Tack så mycket!

Med tanke på hur många fotografer som får sparken från tidningar idag så tror jag att det är viktigt att vara bra på både skrivandet och fotandet!

RMI-Berghs har en riktigt bra 15 veckors distanskurs i journalistik. Det är en bra utbildning för "färdiga" fotografer som behöver fräscha upp den journalistiska biten och inte har ett par år att avvara till studier, nackdelen är att RMI-Berghs kursen kostar 24.875 kronor inkl. moms...
//Chasid
Svar från Chasid 2009-09-04 13:19
Hade jag varit 15-20 år yngre hade jag sökt till bildjournalist utbildningen på Biskops Arnö per pronto :)
//Chasid
Det var ett tag sedan jag gick två år på folkhögskola och läste journalistik. (Kaggeholm 83-85)
Det har blivit en del journalistjobb för mig sedan dess, då jag både plåtat och skrivit. Ändå tycker jag att antingen texten eller bilderna ofta blir lidande när man försöker göra både ock. Att plocka bort fotograferna från tidningarna, som man gör idag, eller tvinga fotografer, som inte har fallenhet för det, att börja skriva är inget som främjar journalistiken. Därmed inte sagt att det finns människor som både skriver bra och fotograferar bra, och därmed kan göra bra reportage. Det beror på vilken typ av jobb det gäller. Om man inte jobbar under tidspress kan det nog vara betydligt lättare.
Svar från Chasid 2009-09-04 10:25
Hej Urban!
Jag skulle inte kunna jobba under den tidspressen som är på dagtidningar. Men jag är full av beundran för de som kan det!

Jag är intresserad av att göra reportage och det finns tyvärr nästan ingen marknad för det i dagstidningarna idag men som tur är finns det ett och annat magazin som är intresserade av reportage om vanliga och intressanta människor som lever långt från det glättiga mediabruset.
//Chasid
Precis! Jag klarar inte heller tidspressen. Min fru däremot är dagstidningsjournalist med lång erfarenhet av hur stressigt det kan vara.
Intressant... Jag jobbade i mer än tio år just med egna rep på frilansbasis. Hela tiden då både bild och text.

Först och främst: Kan man skriva så mångdubblas marknaden! Det betyder inta att man alltid MÅSTE skriva, men uppdragsgivaren vet att man är tillgänglig som skribent om så behövs. Sett ur en uppdragsgivares synvinkel så är valet enkelt!

Nästa punkt: Vissa jobb är enklare att utföra helt själv! Det handlar om kontakten med människorna. Man smyger av en bild då och då under konversationens gång. Framförallt tar man bilderna då de inte stör intervjun...

Käpphästen är tiden... Men det fungerar på många typer av jobb. Och marknaden finns!

//Hasse
Svar från Chasid 2009-09-04 12:54
Håller med dig marknaden mångdubblas om man kan skriva! Det är betydligt billigare att skicka iväg en person än två! Det är främst personporträtt som jag sysslar med och då är det som sagt var lättare att göra hela jobbet själv för att få den där personliga touchen på reportaget!
Ett bra tips som jag fick för många år sedan var att montera kameran på ett stativ och ha en lång själutlösare att trycka på i rätt ögonblick allt för att inte störa intervjun med att ta upp kameran.
//Chasid
Jag kan väl ha synpunkter på att en flygkapten både skall flyga, servera lunch, ta upp beställningar för taxfree och se'n städa ur maskinen... ;)
Men så är tiden nu, och man kan "spara pengar".....

Men för att bli en bra skribent, så krävs tyvärr tid...
Och att bli en bra fotograf, så krävs det också tid...

Men håller helt med dig Mikael, om man skall "vara med på tåget" i dagens läge,
så gäller det att se om sitt hus! :)
/B
Svar från Chasid 2009-09-04 12:58
Det finns ju autopilot i planen :)

Jag är en sådan där fotograf som kan fota, skriva och fixa till den grafiska formen så att den blir tilltalande om så krävs. Men jag undviker att filma, trots att jag är ganska så bra på det så blir det helt enkelt för många apparater att hålla reda på.

För den som är ung och vill hänga med på tåget, då gäller det att gå ex. en bildjournalistik utbildning på Nordens Fotoskola som Lysa tipsar om!
//Chasid
Som Bengan är inne på så tar det tid att lära sig både att skriva och att fota, dessutom tror jag att det ofta är olika personlighetstyper som har fallenhet för de olika uttrycksformerna. Men det är klart det skulle givetvis öppna upp betydligt fler möjligheter om man kunde göra bägge delarna och leverera ett färdigt paket sas. Funderar på hur det skulle funka om man slog sig ihop med tex en skribent som hade ungefär samma värderingar och att man jobbade intensivt tillsammans som ett team? Även det borde kunna funka (åtminstone bättre än vad det ofta funkar i dag då det ofta inte finns ett klart samband mellan bildstil och textstil).
-affe
Svar från Chasid 2009-09-04 14:21
Du har helt klart en poäng i att det är viktigt att jobba med en skribent som delar samma värderingar.
När jag har varit ute som fotograf har jag alltid haft turen att få jobba med skribenter som delat mina värderingar och jobbat mot samma mål som mig och resultatet har i vissa fall blivit nästintill explosivt :)

För min del har den här bloggen varit ett bra sätt för mig att vässa min penna på och jag tror att du skulle kunna bli en riktigt bra skribent Alf, om du lägger den sidan till :)
//Chasid
Svar från Chasid 2009-09-04 16:12
Jag skriver om sista stycket i mitt tidigare svar till dig Affe då det kunde feltolkas, ursäkta min tidigare oklarhet.

För min del har den här bloggen varit ett bra sätt för mig att vässa min penna. Nu skriver du redan riktigt bra Affe men det skulle ändå vara intressant att se vad du kan åstadkomma både i bild och text ute på fältet :)
//Chasid
Det blir ju det optimala om man kan båda delarna.
Det kan också ha många fördelar för reportageresan.
”Try and error”!
Göran