Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Medkänsla är grunden för bra bilder



För mig är medkänsla viktigare än själva berättelsen och det har hänt många gånger att jag har avstått från att ta en bild av respekt för mina medmänniskor. Även om bilderna säkerligen hade kunnat föra mig upp i det fotografiska rampljuset för en liten stund valde jag att istället sänka kameran.

Jag hade aldrig kunnat få med mig bilden som pryder det här inlägget om jag hade stövlat fram som en flodhäst i ett vardagsrum. Nyligen lyssnade jag igenom intervjun eller rättare sagt samtalet som jag hade med den unga ensamstående tvåbarnsmamman på familjecentret Grace i St. Petersburg, Ryssland. Inledningsvis var hon väldigt blyg och försagd men ju längre tid som samtalet pågick desto mer öppnade hon sig och till sist försvann de där sista små resterna av blygsel. När den rätta närvarokänslan infann sig passade jag på att ta bilden som illustrerar den här artikeln. 

Sedan jag bestämde mig för att både skriva och fota har närvaron ökat markant in mina bilder. Genom skrivandet bygger jag relationer med dem som jag intervjuar, relationer som gör att jag i nio fall utav tio får med mig precis de bilderna som jag vill ha till artikeln. Jag är väl medveten om att det som är rätt för mig kan vara helt fel för någon annan. Min intervju- och fotostil fungerar perfekt för mig medan andra reportrar har valt andra vägar för att nå sitt mål. Men jag tror att det viktigt att du försöker hitta din egen stil och uttryck om du inte redan har gjort det.

"Humanity is the foundation of any image. Then comes the journalism aspect, and then the photography." - Edmond Terakopian 

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Inlagt 2013-03-31 08:59 | Läst 8838 ggr. | Permalink

"Tack för din kommentar Bert :) Jag försöker inte övertyga mig själv, jag vet att det funkar bra för mig att dubblera. Ett tips till pressfotografer som vill behålla jobbet är att lära sig att ta anteckningar som någon skribent sedan kan sätta ihop till en story. Vad gäller rena pressfotografer så tror jag tyvärr att de precis som grafiker är ett utdöende yrke på dagstidningarna. Men fotograf som yrke kommer definitivt att leva vidare långt in i framtiden, även om det är många personer som konkurrerar om de få jobben som finns inom porträtt-, reklam-, natur-, sport- och arktitekturfoto med mera. /Mikael Good"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det bär säkert rätt och du hittat din stil. Det känns som om du vill övertyga dig själv att det är så. Bilder och text har inte alltid samma" levererare" Bara för några år sedan och förekommer fortfarande att textleveransen kommer från någon som du inte ens har kontakt med. Medan bilden kommer i efterhand eller samtidigt av en fotograf som har egna tankar om det som finns på bilden eller av situationen. Så det du försöker åstadkomma är ju bra för dig och dina arbeten Det är ju bra men det är inte vanligt på dagstidningar ännu men det kommer mer och mer fotografer är utdöende och reportern fotar och skriver allt Om det blir bra nja det vet jag inte Ha en bra dag/bert
Tack för din kommentar Bert :)
Jag försöker inte övertyga mig själv, jag vet att det funkar bra för mig att dubblera. Ett tips till pressfotografer som vill behålla jobbet är att lära sig att ta anteckningar som någon skribent sedan kan sätta ihop till en story. Vad gäller rena pressfotografer så tror jag tyvärr att de precis som grafiker är ett utdöende yrke på dagstidningarna. Men fotograf som yrke kommer definitivt att leva vidare långt in i framtiden, även om det är många personer som konkurrerar om de få jobben som finns inom porträtt-, reklam-, natur-, sport- och arktitekturfoto med mera.
/Mikael Good