Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

År 536 – ett av mänsklighetens mörkaste år.



År 536 kvävdes världen i en grå dimma efter ett enormt vulkanutbrott, förmodligen på Island. Solen hängde som en skugga av sitt forna jag på himlen. I Konstantinopel skrev Prokopios om ljuset som slocknade, om dagarna som aldrig blev riktigt ljusa och nätterna som slöt sig tätare än förut. Över åkrarna låg frosten kvar, kornen ruttnade i jorden, boskapen dog vid sina tomma krubbor.

Hungern kom först som en viskning, sedan som ett skrik. Människor slutade tala om nästa skörd, de talade om världens slut. De vandrade genom städerna med tomma blickar, sökte tröst i kyrkornas skuggor, knäföll inför ikoner och ljuslågor. Men röken från rökelsen kunde inte dölja stanken av död. Pesten hade följt svälten som en trogen vän och slagit sig ner bland de levande. Gatorna fylldes av lik, prästerna mässade om domens dag, och riket som en gång tycktes evigt skalv under bördan av sin egen undergång.

Men någonstans i mörkret fanns ännu en glöd. En tro som klamrade sig fast i spillrorna, en väntan på ljuset, en hunger efter något annat än bröd. Kanske var det just i förfallet som hoppet föddes, just i natten som Messias återkomst kändes som mest nära.

Låten 536 av bandet Necrodedron fångar denna katastrof, och målar en brutal tavla av förlorat ljus och förlorat hopp. Men där finns också något mer, en envis längtan, en väntan på frälsning. Marken må vara ofruktbar, men tron växer. Genom askan, genom plågan, genom den bittra smaken av nederlag hörs ekot av en tro och ett hopp som vägrar dö.​

Necrodedron är ett svenskt death-doom projekt. Som hämtat inspiration från svensk death-doom (både väst- och östkust), hardcorepunk, doom metal, metal-punk och inslag av death- och black metal. Jag  står för sång, textförfattande och musikaliska arrangemang. Sngernas lyriska teman hämtar jag från historiska händelser samt Bibelns apokalyptiska böcker, främst Daniels bok och Uppenbarelseboken.



Musik, text och bild: Mikael Good

Inlagt 2025-03-30 14:56 | Läst 341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och spännade ämne Klimatkatastrofen! Jag bloggade om det hela 2022! För en trettio år sedan visste man inget om det här, utan arkeologer och andra forskare kunde bara se underliga spår efter en konstig avfolkning på ett hundratal år i Norden! Nu har den moderna tekniken med borrkärnor i is och pollenanalyser, årsringsanalyser bekräftat klamitkatastrofen, inte bara i Norden utan på hela norra halvklotet! Och nu börjar man även förstå att beskrivningn av Fimbulvintern var en verklig händelse! Som egentligen inte handlar om någon vinter utan sommaren utan tillräckligt solljus och värme!Som man även beskriver på Rökstenen, i Beowulfeposet och även i Kalevalaeposet! Här är mannaminnet inte kort! Längre ner i min blogg finns en länk, -mer att läsa mer i ämnet!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-5866-rokstenen-och-klimatkatastrofen-ar.htm
Svar från Chasid 2025-04-02 09:05
Tack för din kommentar, Bengt!
Det är intressant att händelserna år 536 förbisågs i historien i många år, trots att de dokumenterades av samtida källor som den bysantinske historikern Prokopios. Jag valde den bysantinska versionen som grund för texten till sången "536" för att uppnå en så verklighetstrogen skildring som möjligt. Andra källor blandar ofta händelsen med legender och myter.

Beowulfeposet är mycket intressant. Även om det inte finns några bevis för att Beowulf var en historisk person, kan vissa karaktärer, platser och händelser i dikten verifieras historiskt. Tanken är att jag även ska göra en sång om Beowulf framgent.
/Mikael
536 var ett oår.

Tittat, o lyssnat på låten!

Pinfärska partiella solförmörkelsen fint återgiven.
Svar från Chasid 2025-04-02 09:06
Tack för din kommentar Måns!
Jag hade turen att det dök upp ett moln i precis rätt tid, annars hade det inte blivit en bild.
/Mikael