Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rysskräcken tummar på medias trovärdighet

Det var Georgien med presidenten Mikheil Saakashvili i spetsen som startade kriget i Sydossetien. Med ett kortvarigt blixtkrig hade han tänkt tvinga Sydossetien tillbaka till Georgien samtidigt som världens ögon var riktade mot Bejing i Kina och de olympiska spelen. Mikheil Saakashvili trodde att hans plan skulle gå snabbt och smidigt att genomföra. Men det fanns ett hinder för hans plan. De ryska fredsbevarande trupperna, som var posterade i Sydossetien helt legitimt på ett mandat från Samväldet av oberoende stater (SOS) för att förhindra konflikter mellan osseter och georgier. Kriget började med en massiv Georgisk artilleri- och flygattack mot staden Tschinvali i Sydossetien och många oskyldiga civila offer krävdes.

Trots att det var Georgierna som startade kriget så är det enligt svenska och många andra västerländska media Georgierna som ska ha våra sympatier och inte Ryssland som de fakto tog sitt SOS-mandat på allvar och sände in ytterligare trupper för att beskydda folket i Sydossetien mot de agressiva georgiska angriparna, även om det säkert finns djupare politiska motiv bakom beslutet så var beslutet viktigt för att beskydda osseterna från ett angrepp som de inte hade kunnat avvärja på egen hand. Vem vet vad som hade hänt om ryssarna inte hade blandat sig i?

Jag tror att båda sidorna i konflikten har gjort sig skyldiga till övergrepp mot civilbefolkningen på ett eller annat sätt och det är helt förkastligt. Men vi får inte glömma att det var Georgien som drog igång det hela, det var de som kastade den första stenen som ledde till ett fullständigt meningslöst krig, ett krig som hade kunnat undvikas om det bara hade funnits en vilja till samtal och en önskan om en diplomatisk lösning. Nu stod personlig stolthet och nationalistiskt tänkande tyvärr ivägen för en fredlig lösning.

Hur kommer det sig att annars så välskolade och sakliga svenska journalister blundar för fakta och istället låter ensidigt falska- eller missvisande rykten och propaganda styra nyhetsflödet utan att de gör den för journalister så viktiga källkontrollen? Vad gäller konflikten i Georgien har kanske journalisternas ensidiga rapportering något med vår nedärvda rysskräck att göra, men i mitt tycke är media allt för snabba på att utmåla ryssarna som "the bad guys"? Denna rysskräck tummar på medias trovärdighet.

Det är en märklig mediavärld vi lever i och det blir allt viktigare att ifrågasätta trovärdigheten i de nyheterna som vi dagligen matas med särskilt som journalisternas källkontroll blir allt sämre.

Läs mer om orsakerna till konflikten här om du är intresserad: http://www.globalis.se/Konflikter/Georgien



Gost Town?

Dagens låt: War (What is it Good For?) - Edwin Star

Klicka på länken  för att lyssna på låten.

//Chasid

Inlagt 2008-08-18 08:34 | Läst 5063 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, styrkan har mandat från det i huvudsakligen ryskstyrda OSS, men det har skett mot Georgiens vilja. Så man kan säga att Ryssland med några lydstater gett sig själva mandat till ockupationen.

Georgien har velat ersätta det som de ser som en ockupationsstyrka med en opartisk, internationell FN-styrka, men Ryssland, som har veto i säkerhetsrådet, har motsatt sig detta.

På så sätt har Ryssland utnyttjat sin starka ställning i regionen och FN till att göra sina egna styrkor till de enda styrkorna med "mandat" (på pappret).

Formellt förvisso helt legitimt, men det är väl inte konstigt att det blir reaktioner på ett sådant beteende?

Det är allt för lätt att se på sådana här konflikter ur ett europeiskt väst-perspektiv. Om EU t.ex. hade gett Tyskland mandat att sätta in trupper mot, låt säga en region i Danmark, så hade det föregåtts av en demokratisk process, och det mandatet hade troligtvis kunnat anses som legitimt.

Den logiken går inte att applicera på en region där det finns en stor stark stat med tveksam demokrati och stark korruption tillsammans med mer eller mindre odemokratiska eller nyblivet halvdemokratiska mindre stater (varav många är beroende av Ryssland, bl.a. genom billig rysk gas), där dessutom den stora starka har veto i FN:s säkerhetsråd och inte tvekar att använda det för att stärka sin egen makt i regionen.
Å nu e de nästan bara Georgien!! ;)
De ekonomiska "realiteterna" styr även över "nyhetsflödet". Man har inte råd att vara med på så många ställen, det andra får vänta!

Å skönt för de neokonservativa att få en tydlig buse igen! ;)

Läste om en del av nyhetsproblematiken i en artikel i DN då unga ivriga reportrar intervjuar Carl Bildt.
Reportrarna är inte tillräckligt pålästa/kunniga för att kunna ställa några bra frågor helt enkelt.
Utan magister Bildt får berätta ostört: "Du förstår, så här är det lilla vän!"
"Lilla vän" sa han nu inte! ;)
Nåja,
det är väl det här vi får leva med i jakten på billiga prylar, och billiga skatter, och billigt allt, att man har inte råd att anställa för dyr kompetens vare sig på nyhetsredaktioner eller i barnomsorgen! ;);)
/B
Ps.
Man kanske kan sponsra nyheterna...!?
Nu kommer ekonominyheterna, som sponsras av banken Bank.
Utrikesnyheterna sponsras av Försvarsmakten.
Läkemedelsnytt sponsras av PalmaMedea... ;) ;)