på en digital analognörd

I fritt fall

De senaste två veckorna har jag varit i Bremen. Syftet har varit att göra några del-tester i tyngdlöshet.

Tyngdlöshet kan ju i praktiken åstadkommas på olika sätt:

  • Man kan t ex följa med en raket upp, och lägga sig i omloppsbana runt jorden. För det behövs en hastighet av närmare 8 km/s. Det är dyrt. Mycket dyrt. Få får den möjligheten.
  • Man kan skjuta upp en (sub-orbital) sondraket med experiment i en hög parabel, och få 5 - 15 minuters tyngdlöshet innan nyttolasten kommer ned igen, och landar i fallskärm. Många forskare har fått den möjligheten, och företag har tacksamt ställt upp och utvecklat och utfört. :-)
  • Man kan också utföra parabel-flygningar med flygplan. Från Bordeaux kan man t ex få en flygtur där man gör 30 (+1) parabler om cirka 20 sekunders tyngdlöshet.
  • Man kan åka till ZARM i Bremen, och där få ett 4.7 sekunders fritt fall i ett torn efter att man har pumpat vakuum. 110 meter för den som vill kontrollräkna. Använder man även katapulten får man den dubbla tiden.
  • ZARM har också det mindre "GraviTower", som förenklat beskrivet är en servostyrd hiss. Där fås 12 meters kontrollerat "fritt fall" (=1,7 sekunder). Nackdelen är förstås den kortare tiden, men fördelen är att man slipper den långa väntetiden när man pumpar vakuum. Man kan t ex göra flera korta tester innan man flyttar in i det stora tornet. 
  • Man kan prova, och få en dryg sekund av nästan tyngdlöshet, genom att hoppa från ladugårdstaket, och landa i t ex gödselstacken (om sådan finnes). Det är i bästa fall mycket otrevligt (efteråt), eller direkt livsfarligt.

Vi lastade en Ford Transit med vår utrustning, och styrde mot Göteborg för vidare nattlig färd söderut.

Vi lade ut 18:45.

När vi dagen efter svängde av Autobahn behövde vi inte fundera på vart vi skulle.

Framme!

ZARM (Zentrum für angewandte Raumfahrt­technologie und Mikro­gravitation), eller "Center of Applied Space Technology and Microgravity" är ett institut under fakultetet för produktionsteknik, vid universitetet i Bremen. Det har funnits sedan 1985, och "drop-tornet" är väl det mest kända och använda, även om de även har andra anläggningar, för t ex vakuum-tester, vibrations-tester eller en stor centrifug.

Det 146 meter höga tornet har ett något smalare stålrör invändigt, som erbjuder 110 meters fallhöjd. Eftersom man pumpar vakuum (10 Pa, eller 10-1 mbar) innan släppet erhålls nära nog perfekt tyngdlöshet, s k mikrogravitation, under 4.7 sekunder, tills kapseln landar i en åtta meter hög behållare fylld med kulor av styrenskum. Som i en Sacco-säck. :-)
Då utsätts experimentet istället för mellan 30 - 40 g!

  

Vårt experiment står på hyllan i mitten. Den övriga utrustningen tillhör ZARM, och sköter både kraftförsörjning och kommunikation under fallet.
När allt är klart för släpp träs kapseln på, och allt hissas upp. Därefter stängs porten, och man börjar pumpa vakuum i tornet.
Pumpandet tar cirka en och en halv timme, så man hinner med max tre släpp om dagen.

Upptill på kapseln finns ett par rep med en krok. Kroken fastnar i en uppspänd lina när den dyker ned i behållaren. Efter släppet kan den då ganska enkelt fiskas upp.

 

De har en sida med några informativa filmer.

Första släppet gjordes på fredagen, och under helgen kunde vi även ägna oss åt lite annat. Konstföreningen i Bremen fyller 200 år i år, och "Kunsthalle Bremen" visade därför en tillfällig utställning kallad "Geburtstagsgäste, Monet bis van Gogh". "Födelsedagsgästerna" var förutom nyss nämnda, även sådana som t ex Cézanne, Toulouse-Lautrec och Renoir, och de speglade den period när konsthallen stack ut hakan. Impressionismen var inte populär i Tyskland runt förra sekelskiftet, men den dåvarande museichefen Gustav Pauli stod på sig och köpte in flera verk av dem.

Söndagen åkte vi ut till Bremerhaven, och gick runt på Deutsches Schifffahrtsmuseum.

Där finns bl a en ubåt från 2:a världskriget (U 2540), som dock sänktes av den egna besättningen, i Östersjön vid krigsslutet. 1957 bärgades den, renoverades och användes sedan för utbildning och prov, tills den slutligen togs ur tjänst 1982. Idag är den museum, och öppningar har tagits upp i skrovet, både som in och utgång, och för att bättre visa delar av innanmätet.

   

I aktern fanns även ett lite avskilt utrymme, för stilla kontemplation.

Två sådana, för en besättning på 58 stycken.

Där finns också Tysklands egna "Wasa-skepp". En medeltida kogg, hittad i Weser-floden 1962. Dendrokronolgiskt daterad till år 1380.

   
Den blå modellen var också till för att känna på, med tanke på synskadade. Intill den fina modellen fanns också en modell av Wasa-skeppet. Det verkar ha varit en hel del kontakter mellan organisationerna. Dels hittades ju skeppen ungefär samtidigt. Dels användes samma impregnerings-metod (polyetylenglykol) av koggen.

Efteråt åkte vi tillbaka till ZARM för att förbereda för måndagens tester.

Testerna under den andra veckan fortsatte bra. Såpass bra att de sex planerade släppen blev klara ett par dagar tidigare. 

Inlagt 2023-10-26 23:00 | Läst 1555 ggr. | Permalink
Ovanliga och intressanta bilder, väl värda att klicka sig igenomoch fundera på!

Vad hinner ni kolla på 4,7 sekunder som man inte hinner kolla på den sekund ett tiometersfall tar? Gör vakuumet stor skillnad jämfört med en strömlinjeformad kapsekl i luft?
Svar från ojanson 2023-10-27 20:20
Tack! Kul att det kittlar nyfikenheten.
Vi testade fyllning resp tömning av några experiment-celler. Optimerade tider och hastigheter inför senare flygning med raket. Visst är 4.7 sekunder kort, men 1 sekund är ännu kortare.
Kapseln hinner upp i 167 km/h, så det spelar nog en icke oväsentlig roll trots allt.
Svar från ojanson 2023-10-28 11:18
Hej igen.
Jag lade till lite om det mindre "GraviTower" i listan.
Intressant läsning, konstmuseet verkar sevärt, du var inte på oktoberfesten där? Jag var i Bremen en del då OHB håller till där och en gång passade resan in med oktoberfesten, det var en upplevelse. Sprang en del i fotoaffärer också
Svar från ojanson 2023-10-27 20:33
Tack! Museet var mycket sevärt.
Vi gick runt i centrum efteråt och där var mycket folk och livat, men jag undrar om det var just "oktober-fest". Det brukar väl vara i skarven sept-okt?
Jo, jag lade märke till OHB. Jag blir nyfiken. Var är det du har jobbat?
pdahlen 2023-10-27 21:00
Jobbat på Saab Space/RUAG i Göteborg i 42 år. Den är senare i Bremen, sista delen av oktober , kanske flyttas en en del från München? De bygger upp ett helt nöjesfält, men särskilt öltälten är imponerande

https://www.freimarkt.de/en/
Svar från ojanson 2023-10-28 11:01
Ja, jag funderade just på Saab/RUAG, men din profil sade Skåne. Då vet jag. 🙂
"Ischa Freimaak" har kanske blivit en kombination av den ursprungliga marknaden och oktober-fest. Vi såg en del av processionen inne i centrum.
pdahlen 2023-10-28 12:08
Flyttade från Kungsbacka till Skåne när jag gick i pension, så det finns en förklaring till det också 😊
Mycket spännande! Både experiment och utflykter. Gillar särskilt ratten med valmöjligheterna "unten" - "oben".
Svar från ojanson 2023-10-27 20:42
Tackar!
Jo, det var intressant att se ubåten inifrån, men det är nog inget ställe där jag skulle vilja vara i skarpt läge. 🙂
Jag gissar att det är mer spännande med parabolflygningar men det är förmodligen mycket dyrare. Och då får man väl inte samma möjligheter att utforska omgivningarna.
Svar från ojanson 2023-10-27 21:00
Det är givetvis kul att flyga med, speciellt att själv få uppleva tyngdlöshet, men båda har sina positiva sidor.
Vad gäller andra aktiviteter så blev det nog faktiskt lite mer sånt i Bordeaux, för där var det stängt på kvällar och helger. Här hade vi tillgång till lokalerna även andra tider.
Idag kom novembernumret av Scientific American. Det innehåller en artikel "The Right Stuff" om Materials made in Space. Mycket info om mikrogravitation. Allt blir annorlunda då varken luft ellet t ex metaller väger något alls.
Svar från ojanson 2023-10-28 22:31
Jo, anledningen till att vi gör experiment I tyngdlöshet (eller sk "mikrogravitation") är just att de svagare krafterna, som ju finns där hela tiden, ibland döljs av gravitationen. Genom att eliminera den kan man få större förståelse för hur saker hänger ihop.