Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tittar du också bort?

Jesus in Disguise

En utsträckt hand, ögon som med vädjande desperation försöker möta din eftermiddagströtta blick utanför snabbköpet. Du väjer instinktivt med blicken för att slippa se verkligheten för en av Europas många romer i vitögat. De romska tiggarna som kommer till Sverige har sökt sig bort från en mycket tuff tillvaro i Bulgarien och Rumänien till en lite bättre tillvaro som tiggare i Sverige. Genom dem har vi fått se en liten glimt av romernas utanförskap i sina hemländer.

Livssituationen är mer eller mindre hopplös för romer i Rumänien. Arbetslösheten ligger på 70-80%. Romerna som har jobb arbetar oftast som daglönare inom jordbruket och de tjänar runt en hundralapp de dagarna som de har jobb. Så länge det inte finns några alternativ för dem på hemmaplan kommer många av dem låna ihop till en bussbiljett med hopp om att få tag på ett arbete i ett annat EU-land. Enligt en färsk EU-rapport lever nästan 90% av romerna från Rumänien under den nationella fattigdomsgränsen. De romer som inte har turen att få tag på ett underbetalt daglönarjobb tvingas som många människor i U-länder att försörja sig på vad de kan hitta på soptippar och skrotupplag. 

På pappret finns ett trygghetssytem som liknar vårt men för att få ta del av det krävs att man ger mutor till myndighetspersoner och sjukvårdspersonal. De flesta romerna har inte råd att betala mutorna som krävs. Barnen föds i hemmen och får inte någon identitet. I och med att de inte har någon identitet får inte föräldrarna de bidrag som de enligt lag har rätt till. De har hamnat utanför systemet trots att deras familj och släkt bott i Rumänien i många generationer. På grund av att många romer saknar korrekta ID-handlingar vet man inte riktigt hur många romer som bor i Rumänien. Mellan tummen och pekfingret brukar man säga att det bor runt 2 000 000 romer i Rumänien.

Många rumänska romer bor illegalt på någon annans mark. Det innebär att de inte har någon korrekt adress och när som helst kan markägare eller myndigheter avhysa dem och riva deras hem. Segregationen mellan romer och rumäner har växt sedan landet blev fritt från kommunismen i början av 1990-talet. Läskunnigheten bland romer i Rumänien är lika låg som i många utvecklingsländer. Det är inte ovanligt att romska barn mobbas eller trakasseras i skolan. Situationen för romerna i Rumänien påminner en hel del om situationen mellan vita och svarta i sydstaterna i USA på 1960-talet, där svarta behandlades som andra klassens medborgare. Likheterna är många och fram till 1856 hölls romer som slavar i provinserna Valakiet och Moldova, de feodala furstendömen som tillsammans med Transsylvanien utgör det moderna Rumänien. Trots att det romska slaveriet avskaffades för flera generationer sedan, finns såren fortfarande kvar.

Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta vill vara med och förändra situationen för Rumäniens romer. Vi vill ge hjälpen på plats och se till så att romer kan försörja sina familjer och slipper åka ifrån sina barn för en osäker tillvaro som tiggare i andra EU-länder. Idag stöttar vi familjer i den mestadels romska byn Horezu Poienarilor. Vi ger ekonomiskt stöd till familjer så att deras barn kan gå i skolan. Vi har även hjälpt familjer med arrende av jordbruksmark, inköp av djur och utrustning så att de har kunnat lämna en osäker tillvaro som daglönearbetare och kunnat starta verksamheter som de kan försörja sina familjer med.

Redan idag kan vi göra en sak för tiggarna som har kommit hit. Vi kan börja med att söka deras blick och ge dem ett leende och ett vänligt ord istället för att bara titta bort. Även om vi inte kan ge en slant till alla så kan vi i varje fall visa dem att vi bryr oss om dem och ser dem.

Jesus in Disguise

Text: Mikael Good: Foto: Mikael Good

Ps: Dela gärna den här artikeln på Twitter, Facebook och Google+
Tack på förhand! 

Inlagt 2014-04-07 12:02 | Läst 15489 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt intressant. Delar gärna.//Göran
Svar från Chasid 2014-04-08 08:09
Tack så mycket Göran!
/Mikael Good
Kanske den viktigaste bloggen i år. Bra att du skriver om romerna. Medger att jag inte skänkt många kronor till någon, men om jag gör det så blir det gärna till dessa utsatta människor. Det brukar återkomma bärplockande romer till den skog jag besöker. Kan inte vara lätt att bo i tält oavsett väder under två månader. Det som gör mig mest bestört är när man berättar om dessa bärplockare och får svar som " fy fan dom gör stora pengar o.s.v. " och skrivs det något så handlar det om ligor.
Sten
Svar från Chasid 2014-04-08 08:10
Tack så mycket Sten!
/Mikael God
Jag skänker en hel del till hemlösa personer. Det bruka bli några tjugor var gång - alltså inte ett par enkronor, som folk ger mest. MEN - jag ger bara till svenska hemlösa. Det är mina pengar, och jag har rätt att välja vad dom går till.
När jag bara ger till svenska hemlösa, kan jag för det första vara rätt säker på att det inte går till organiserat tiggeri. Sedan tycker jag att folk från Europa inte skall åka hit för att tigga - om dom nu måste tigga, skall dom tigga på gatorna i sina egna länder, så att deras myndigheter tvingas (eller tvingas av EU) att göra något åt saken. Andra europeiska länder skall inte tillåtas att exportera sina sociala problem till oss.
Svar från Chasid 2014-04-08 08:20
Självklart har alla rätt att använda sina pengar precis som de vill!
Det här med organiserat tiggeri bland romer stämmer inte riktigt. Det är många reportageteam från ansedda tidningar som DN, Corren och TT som har följt i tiggarnas fotspår och de har inte kunnat rapportera om något organiserat tiggeri. De flesta kommer inte hit för att tigga den kommer hit för att få ett arbete så att de kan tjäna ihop tillräckligt med pengar för att försörja sina familjer. Jag förmodar att du inte har missat DNs artikelserie om romer: http://www.dn.se/sthlm/livsvalen-tiggeri-eller-prostitution/
/Mikael Good
syntax 2014-04-08 08:39
Det kanske är som du säger, men jag kan inte direkt på gatan skilja romska tiggare från andra tiggare nedifrån Europa. Därför föreligger alltid risken att det handlar om organiserat tiggeri där en stor del av pengarna går till en "hallik".
I övrigt hänvisar jag till min argumentering ovan, och konstaterar att svenska uteliggare har fått det katastrofalt mycket svårare att få ihop en slant, i och med denna massinvasion av tiggare från Europa.
Min mening är att svenska hemlösa är i sin fulla rätt att tigga på våra gator, när de har fallit igenom det sociala skyddsnätet - vilket inte borde ha skett. Det handlar om medborgare i vårt land. Romask tiggare nedifrån Europa och andra från det hållet har inte den rätten. Därför ger jag bara till svenska hemlösa - för att ge dem en hjälpande hand i en situation som har försvårats rent extremt tack vare dessa horder av utländska tiggare som inte borde vara här.
Mitt svar på din fråga är alltså att jag ingalunda vänder bort varken blick eller plånbok - men jag väljer vart jag tittar.
Svar från Chasid 2014-04-09 11:19
En bra måttstock för hur ett land mår är hur vi tar hand om de som är marginaliserade i samhället och de senaste 10-15 åren har vi tyvärr blivit allt sämre på att ta hand om de minsta och svagaste i samhället. Tidigare hade de oftast en plats i samhället men allt ska vara så kostnadseffektivt idag att fler och fler som skulle kunna klara sig med lite extra stöd istället kastas rakt ut på gatan. Det är en stor tragedi för samhället och när staten inte gör sitt jobb får vi i civilsamhället rycka in. Hjärta till Hjärta som jag arbetar för arbetar främst med hjälpinsatser i de östra delarna av Europa men vi tar också vårt ansvar på hemmaplan genom att erbjuda arbetsträning och praktik till utsatta människor som inte klarar av ett vanligt arbete. Många av dem som har kommit till oss har vuxit flera storlekar sedan de har fått en meningsfull sysselsättning och möjlighet att ta ansvar. Några av dem som sågs som helt hopplösa fall av AF har faktiskt fått arbete hos oss efter praktik och arbetsträning!
/Mikael Good
Nej, jag tittar inte bort men nog skulle jag vilja. Men det hjälper ju inte att jag blundar, att vi blundar för att människor har det så svårt att de väljer att tigga på gatorna i främmande land. Så jag rotar fram det jag har i fickorna och ger till den som sitter på den kalla asfalten eller spelar på ett ostämt dragspel-ity vore det jag som satt där ville jag gärna att någon såg på mig och gav mig lite pengar. "Endast en sak kan du göra- en annan människa väl."/ Maria
Jag delar gärna.
Svar från Chasid 2014-04-08 08:24
De flesta kommer hit med hopp om jobb. Många rumänska romer som kommer hit har tidigare arbetat som daglönare på fruktodlingar i Italien och Spanien men när den möjligheten försvann i takt med att arbetslösheten steg i de länderna har de istället sökt sig till andra länder för att söka sig en inkomst. Alla tiggare är människor som du och jag och värda att bemötas med värme och respekt.
/MIkael Good
Det är bra att ni som organisation gör en insats på plats i Rumäningen och jag skänker mycket hellre en slant till er än att skänka till dom som sitter på gatorna idag.

Alla som fortsätter att ge pengar till tiggarna på våra gator bidrar till att allt fler kommer hit och tigger, eftersom det fungerar. Det är en cirkel som inte alls hjälper romerna som befolkning och dessutom så börjar svenskarna tröttna på tiggeriet och risken för fler konflikter som i Kista ökar.

Så fortsätt att hjälp dom på plats! Det är helt rätt väg att gå.

mvh Tommy
Svar från Chasid 2014-04-09 10:16
Tack för din kommentar Tommy!
De flesta som kommer hit kommer med hopp om att få tag på ett jobb, de vill helst inte lämna sina hemländer men desperationen för dem hit. Kan man på något sett se till så att de kan fixa arbete och försörjning på hemmaplan så kommer de inte att komma hit.
/Mikael Good
Värdefullt!
- hawk
Svar från Chasid 2014-04-09 10:16
Tack så mycket Håkan!
/Mikael Good
Dina texter har börjat gro, orden du skrivit, bilderna du visat.
Jag ser inte på de som tigger i denna stad på samma sätt, jag vänder inte bort blicken.
Jag läser deras skyltar, ser i deras ögon och önskar verkligen att språket inte ger oss sådan barriär.
Kan jag bidrar jag med en slant, gör jag det- en kr kan ses så meningslöst...men det blir ju ialf något om fler gav någon kr. Eller som du skriver så fint i din blogg...
""Vi kan börja med att söka deras blick och ge dem ett leende och ett vänligt ord istället för att bara titta bort. Även om vi inte kan ge en slant till alla så kan vi i varje fall visa dem att vi bryr oss om dem och ser dem.""


//Johanna
Svar från Chasid 2014-04-09 11:11
Tack för din kommentar Johanna!
Alla tiggare är människor precis som du och jag och de är också värda att bemötas med respekt och precis som dig bidrar jag gärna med en slant och jag brukar också försöka ta mig lite tid att prata med dem så gott det går.
/Mikael Good