Duger en kamera med en smått antik CCD-sensor idag?
Den tekniska utvecklingen på sensorer går rasande snabbt, och idag har vi sensorer som vi knappt kunde drömma om för femton-tjugo år sedan. Men föråldrad teknik kan fortfarande leverera och en 6 megapixelkamera med CCD-sensor är fortfarande fullt användbar till vissa typer av jobb.
Fotosidan bloggaren Bengt Björkbom har i ett blogginlägg varit inne på att man klarar sig långt med 12 megapixlar. Jag kan inte annat än att hålla med. De senaste åren har jag levererat bilder till redaktioner som har som lägsta krav 16 megapixlar och småbildsformat. För att nå kraven skalade jag upp bilder från min 10 megapixel Leica M8 till 16 och låtsades som det regnade. Jag har sedan mötts av kommentarer som "det är mellanformatskvalitet på bilderna" och "det är något speciellt med bilder som tagits med Leica" från bildköparna.
Även om CMOS-sensorer på pappret är bättre på alla punkter än CCD-sensorer har den senare en speciell mojo (känsla). Det blir liksom lite mer stuns i bilderna, och en Kodachrome likande känsla över färgerna som jag gillar. Och när jag kör bilderna i svartvitt som jag föredrar blir det ordentligt tryck i kontrasterna och inte alls så gråmjäkigt som det lätt kan bli med CMOS. Det beror säkert på att moderna CMOS-sensorer kan plocka ut mer information ur hög- och lågdagrar, men ibland kan det bli för mycket av det goda.
Det verkar vara fler än jag som har förstått tjusningen med CCD. Leicas CCD-kameror med APS-H och småbildsformat ökar i pris. Priset på Leica är generellt sett högt, särskilt med tanke på att samlare driver upp priserna. Men det finns även andra kameror av andra märken som har CCD-sensorer i halvformat som går att ramla över för riktigt rimliga pengar. En av de kamerorna är Nikon D70. Idag kan du hitta en sådan för några hundralappar på begagnatbörserna. Samma 6 megapixel CCD-sensor som sitter i D70 hittar du även i mätsökarkamerorna Epson R-D1 och R-D1s, men de är betydligt mer eftertraktade och kostar upp emot 10 000 kronor begagnat.
Jag har använt en Nikon D70 och ett 18-70mm till bilderna i inlägget. Som du ser duger en kamera med 6 megapixel-CCD fortfarande långt. Givetvis har det hänt en hel del med kameror på 17 år. Men det är ändå intressant att det vid vissa tillfällen skulle gå att jobba med en såpass gammal digitalkamera med en smått antik CCD-sensor idag. Bilderna tog jag i Kina 2004, många av dem har tidigare publicerats i olika medier. Bilderna var även med i utställningen "Meetings In The Middle of China" som var den första fotoutställningen på ett IKEA-varuhus i Sverige. Jag printade bilderna i 30x40 cm men det skulle gått utmärkt att dra dem till 40x50cm utan att de skulle blivit pixliga.
Text och foto: Mikael Good
Sex megapixel: En parallell (fast tvärtom) är då TRI-X kom. Sen decennier och åter decennier hade filmerna blivit allt bättre i bemärkelsen finkorniga och mjukvacker gråskala. Då kom en film med korn som cornflakesflingor. Den klarade sämre ljus (utan stativ) och gav bilderna en ruffare karaktär. En revolution som många hoppade på. Jag började fota ndet med sån film fast Ilfords billigare variant.
Jag har kvar min fickkompakt Fuji Finepix F 10 med 6,3 MP som tyvärr fått damm på sensorn, annars skulle jag ha den igång än. Vaddå pixlar? Den tog en bild som jag lät printa upp i 65 centimeters bredd och rama in. Det blev så bra att den blev lika åtråvärd som restposter av covid-19vaccin nu.
/Mikael
Visst duger 6 Mp för många ändamål. Min "sweetspot" vad gällande upplösning är 24 Mp och jag hoppas att Leica alltid kommer att erbjuda M-kameror med den upplösningen. Den som lever får se.
Vad beträffar CCD vs CMOS så kan man nog fixa till det som man vill ha det i LR. Att M9 (och kanske tidigare kameror) ger bilder som modernare kameror inte kan verkar inte stämma. Det är nog snarare så att det som många förknippar med M9:ans CCD är hur Leica-folket valde att skapa jpeg-motorn i de kamerorna. Kolla följande artikel med efterföljande delar: https://www.reddotforum.com/content/2015/02/the-great-debate-ccd-vs-cmos-part-1/
Mvh
Fredrik
/Mikael