Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Glöm inte bort att dokumentera din hembygd



Det är inte ovanligt att dokumentärfotografer glömmer bort att dokumentera sin hembygd. Detta trots att de bilderna skulle kunna bli några av de viktigaste som de tar i sitt liv. Men lika självklart som jag dokumenterar minoritetsgrupper runt om i världen lika självklart är det för mig att dokumentera min hembygd.



Gång efter annan hör man om hur fotografer eller deras anhöriga donerar bilder som visar livet i staden eller samhället under en viss tidsepok. För museer och hembygdsföreningar är det en bildskatt som hjälper dem i deras arbete att bevara minnet av svunna epoker. Sedan jag flyttade till Huskvarna har jag dokumenterar staden och dess invånare. Jag har valt att inte backa för lite besvärligare bilder utan vill berätta om staden utan att romantisera det som sker. Oftast sker arbetet lågintensivt men ibland när det händer något extra lägger jag ned lite mer krut. Tanken är att bilderna en dag ska resultera i en bok och en utställning och sedan ska bilderna tillfalla hembygdsföreningen.



Sune Jonsson är landets mest kända dokumentärfotograf och hans bilder från sin hembygd är en unik bildskatt över ett svunnet Sverige. Hans beskrivning av dokumentärfoto lyder som följer:
– Är en konstform som beskriver omvärlden utifrån en personlig vision, som grundar sig på djup kunskap och stark inlevelse, man kan tom hävda att kunskap måste vara basen för all dokumentär fotografisk metodik!



Jag är påläst om Huskvarna och dess omgivningar och lyssnar gärna på dem som vet mer. Utan den kunskapen skulle det vara svårt att göra det jag gör, och det är något som jag väver in när jag berättar om människor och miljöer som jag möter i staden. De flesta som har ordentlig koll på stadens historia har kommit upp i åren, och ibland stannar jag till utanför Hembygdsföreningens lokal i Smedbyn och tar ett snack med "gubbarna". I och med att jag är från Borås kallas jag för "saxaren" som är huskvarnadialekt för boråsare!



Som dokumentärfotograf är det viktigt att visa respekt. I och med att jag rör mig mycket i staden och dess omgivningar har jag genom åren fått kontakt med en del människor som lever i utsatthet. Oftast vill de inte vara med på bild, men vid ett antal tillfällen har jag fått en unik ingång i deras liv och har fått berätta om dem i både text och bild. I och med att det kan vara känsligt att dela de bilderna här väljer jag att spara dem till en kommande bok.



Glöm inte bort att dokumentera din hembygd, men gör det på ett rakt, enkelt sätt utan överdrifter på ett eller annat sätt.






Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-03-06 09:10 | Läst 6258 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så sant, så rätt skrivit och så intressant, fint dokumenterat. Du har fotograferat på ett sätt som man som betraktare, direkt känner är äkta.
// Conny
Svar från Chasid 2021-03-06 11:28
Tack för din uppmuntrande kommentar Conny!
/Mikael
Det är i och för sig alldeles sant, intresset är olika. Men sant är också att dom som gör det sällan får någon uppmärksamhet här på FS . Den som omedelbart kommer för mig är Gun-Inger Arvidsson här på FS. Hon har fått pris i Hässleholm just för sitt långsiktiga dokumentärfoto av Hässleholm. Hälsningar/ Björn
Svar från Chasid 2021-03-06 11:31
Tack för din kommentar Björn! Även om vi som dokumenterar vår hembygd kanske inte får så mycket uppmärksamhet på FS så får vi det i andra grupper. Som du skriver har Gun-Inger fått pris i Hässleholm och det finns fler exempel på dokumentärfotografer som uppmärksammats för sin gärning. I Huskvarna har vi jazzmusikern och fotografen Conny Rich som utnämndes till årets Huskvarnabo 2010, han har lämnat en enorm bildskatt efter sig.
/Mikael
Hej . Fina dokumentära bilder. Jag blir avundsjuk.Jag skulle vilja ha en äkta hembygd.
Min hembygd är Stockholm. Jag har dokumenterat stockholm i stort sätt dagligen i drygt tjugofem år, men Stockholm tycks inte räknas som en hembygd. Kanske om det så småningom blir en bok, med sammanhängande bilder. Stockholm är en hembygd och minst lika intressant som andra hembygder ute i landet. Så de sa! Nu fick ni så ni teg :.-) :-)
Bengt H.
Svar från Chasid 2021-03-06 11:27
Tack för din kommengar Bengt! Stockholm är också en hembygd och förutom dig har bland annat Gunnar Smoliansky, Micke Berg och Krister Klereus dokumenterat staden på ett förtjänstfullt sätt.
/Mikael
Hej igen. Men en fråga, som jag verkligen skulle kunna dokumentera Jag känner till en hembyggd, där bönder blvit förbannande på varandra och aldrig mer talade med varandra.Där brevbäraren gick runt bland kvinnorna , där inaveln ställde till det så barn blev missbildade, så de mer kloka skyddade sig, vågade inte skaffa egna barn( på grund av missbildning inavel, så kallade byfånar), och valde att adoptera barn. Fylla slagsmål, på lördagsdansen. redlösa som kördes hem med skottkärra. Snålhet girighet skitsnack. Jag har aldrig sett någon sådan dokumentation från någon hembygd.. Hur kommer det sig???
/ Bengt
Svar från Chasid 2021-03-06 17:24
Det finns dokumentation från liknande områden runt om i världen, men jag har inte riktigt koll på om någon svensk fotograf har dokumenterat ett sådant område.
/MIkael
bassa 2021-03-06 19:13
Nu var inte det här något område utan en till synes fin trevlig by, där folk växte upp ganska isolerade, tills ett regemente fanns på plats någon mil därifrån, och bröt isoleringen.
/ Bengt H
Det byggs mycket nu i samhället där jag bor och det blir flervåningshus, vilket det bara funnits några enstaka förut. Befolkningsmängden har ökat och kommer att öka ännu mer. Vi får se vad det leder till. Jag burkar i alla fall gå ut med kameran och ta några dokumentära bilder på byggena och omgivningen, för att sedan gå dit igen några månader senare. Jag tror inte att jag ens visat några här för det är inte alls min grej. Men det kanske kommer några bilder i framtiden. Du har helt rätt i det du skriver men jag ser inte motiven så som du gör.
Hälsningar Lena
bassa 2021-03-06 14:51
Hej Lena bra att du dokumenterar. Många av småstäderna har genom åren förvandlas till ett Domus stora köpcenter och annat.. Och sanningen är nog att det finns och fanns problem även i småstäder och hembyggd.Men det är väl egentligen bara Strindberg, och Astrid Lindgren som har påvisat,. bertättat om hästmarknader slagsmål, och annat.
Ha en fin helg.
Bengt H
Svar från Chasid 2021-03-06 18:57
Tack för din kommentar Lena! Det vore faktiskt kul att se de bilderna och vad gäller framtiden så brukar det dokumentära öka i värde ju mer tiden går. Under de 17 år som jag dokumenterat Huskvarna har mycket hänt. Byggnader har försvunnit och nya har byggts, många människor som jag brukade byta ett par ord med finns inte längre. Men minnet av dem lever kvar i mina bilder.
/MIkael
Tänkvärt och intressant. Jag känner igen flera av platserna då jag har en bror bosatt i Huskvarna. Eftersom jag främst har naturen som mitt fotografiska källa att ösa ur glömmer jag många gånger bort platsen jag bor och lever på. Det händer mycket här nu som det egentligen vore synd att inte uppmärksamma. Rätt vad det är så har åren gått och ingen tänker riktigt på hur det såg ut för några år sedan. Stadens landskap ändras inte i smyg. Det ändras när vi står och ser på. Ta den sista bilden. Den visar inte bara hur det vardagliga handlande måste ske även om snön yr. Den visar också två brevlådor, som bara för några tiotal år sedan hade sett helt annorlunda. Papperskorgen på husväggen likaså, om det ens fanns en.

Hälsningar Jörgen
Svar från Chasid 2021-03-06 19:05
Tack för din kommentar Jörgen! I dag besökte jag kvarteren där jag tillbringade mina första år. Skogen och bäcken som jag brukade leka i som barn har ersatts av ett stort villaområde och på berget har det byggs många lägenheter. Matbutiker och kiosker har försvunnit och antingen rivits eller byggts om till lägenheter. Brevlådorna på den nedersta bilden har tagits bort, ICA-butiken har flyttat in i nya lokaler och ersatts av Lidl. På parkeringplatsen i bakgrunden byggs en ny bussterminal. Det är bara sju år sedan jag tog bilden och på de åren har stora förändringar skett.
/Mikael
Fina bilder från ett vaket öga och intressanta tankar.

MVH Janne
Svar från Chasid 2021-03-07 09:54
Tack för din kommentar Janne!
/Mikael
Bra du tog upp det här för jag har skrivit det på massor ställen. Jag började fotografera 1973 mest dokumentärt därav har jag givit ut två böcker om vår lilla stad. En i svartvitt och en i färg.
Dokumenterat järnvägar med två bokutgivningar. Viktigast hela vårt eget liv med barn, barnbarn och nu barnbarnsbarn. Nu överlåter jag en del till andra.
Alla dina bilder är mycket intressanta och värdefulla vilket du vet själv. Dina reportage du gjort
finns kanske i böcker eller?
Ha det gott på alla sätt.
///Gun-Inger
Svar från Chasid 2021-03-07 10:00
Tack för din kommentar Gun-Inger! Du har gjort en viktigt gärning som kommer att leva kvar i generationer och dina bilder kommer att vara en ovärderlig skatt att ösa ur för hembygdsföreningen i framtiden.Jag har varit med i en bok tillsammans med några välkända fotografer, och många av mina reportagebilderna och texter har publicerats men än så länge har jag inte gjort någon egen bok vilket det kommer att bli ändring på i år.
/Mikael