Glöm inte bort att dokumentera din hembygd
Det är inte ovanligt att dokumentärfotografer glömmer bort att dokumentera sin hembygd. Detta trots att de bilderna skulle kunna bli några av de viktigaste som de tar i sitt liv. Men lika självklart som jag dokumenterar minoritetsgrupper runt om i världen lika självklart är det för mig att dokumentera min hembygd.
Gång efter annan hör man om hur fotografer eller deras anhöriga donerar bilder som visar livet i staden eller samhället under en viss tidsepok. För museer och hembygdsföreningar är det en bildskatt som hjälper dem i deras arbete att bevara minnet av svunna epoker. Sedan jag flyttade till Huskvarna har jag dokumenterar staden och dess invånare. Jag har valt att inte backa för lite besvärligare bilder utan vill berätta om staden utan att romantisera det som sker. Oftast sker arbetet lågintensivt men ibland när det händer något extra lägger jag ned lite mer krut. Tanken är att bilderna en dag ska resultera i en bok och en utställning och sedan ska bilderna tillfalla hembygdsföreningen.
Sune Jonsson är landets mest kända dokumentärfotograf och hans bilder från sin hembygd är en unik bildskatt över ett svunnet Sverige. Hans beskrivning av dokumentärfoto lyder som följer:
– Är en konstform som beskriver omvärlden utifrån en personlig vision, som grundar sig på djup kunskap och stark inlevelse, man kan tom hävda att kunskap måste vara basen för all dokumentär fotografisk metodik!
Jag är påläst om Huskvarna och dess omgivningar och lyssnar gärna på dem som vet mer. Utan den kunskapen skulle det vara svårt att göra det jag gör, och det är något som jag väver in när jag berättar om människor och miljöer som jag möter i staden. De flesta som har ordentlig koll på stadens historia har kommit upp i åren, och ibland stannar jag till utanför Hembygdsföreningens lokal i Smedbyn och tar ett snack med "gubbarna". I och med att jag är från Borås kallas jag för "saxaren" som är huskvarnadialekt för boråsare!
Som dokumentärfotograf är det viktigt att visa respekt. I och med att jag rör mig mycket i staden och dess omgivningar har jag genom åren fått kontakt med en del människor som lever i utsatthet. Oftast vill de inte vara med på bild, men vid ett antal tillfällen har jag fått en unik ingång i deras liv och har fått berätta om dem i både text och bild. I och med att det kan vara känsligt att dela de bilderna här väljer jag att spara dem till en kommande bok.
Glöm inte bort att dokumentera din hembygd, men gör det på ett rakt, enkelt sätt utan överdrifter på ett eller annat sätt.
Text och foto: Mikael Good
// Conny
/Mikael
/Mikael
Min hembygd är Stockholm. Jag har dokumenterat stockholm i stort sätt dagligen i drygt tjugofem år, men Stockholm tycks inte räknas som en hembygd. Kanske om det så småningom blir en bok, med sammanhängande bilder. Stockholm är en hembygd och minst lika intressant som andra hembygder ute i landet. Så de sa! Nu fick ni så ni teg :.-) :-)
Bengt H.
/Mikael
/ Bengt
/MIkael
/ Bengt H
Hälsningar Lena
Ha en fin helg.
Bengt H
/MIkael
Hälsningar Jörgen
/Mikael
MVH Janne
/Mikael
Dokumenterat järnvägar med två bokutgivningar. Viktigast hela vårt eget liv med barn, barnbarn och nu barnbarnsbarn. Nu överlåter jag en del till andra.
Alla dina bilder är mycket intressanta och värdefulla vilket du vet själv. Dina reportage du gjort
finns kanske i böcker eller?
Ha det gott på alla sätt.
///Gun-Inger
/Mikael