Tjuvar har siktat in sig på fågelskådare och fotografer med dyrbar utrustning
Tyvärr är det numera belagt med en viss risk att skriva om och dela bilder på sin kamerautrustning. Under hösten har flera fågelskådare råkat ut för inbrott i bilar och hus och utrustning för många miljoner har stulits. Risken är nu stor att stölderna kan komma att spilla över på andra grupper med dyrbara hobbies.
Sydsvenskan har rapporterat om att fågelskådare blivit bestulna på dyrbara kikare samt kameror och objektiv på Falsterbonäset. Förutom inbrott i bilar och husbilar, har de även börjat spåra fågelskådare via fordonsregistret och har sedan gjort inbrott i deras hus i Skåne och Blekinge för att stjäla utrustningen. Men det är inte bara södra Sverige som drabbats. I Falun blev en bortrest fågelskådare nyligen utsatt för inbrott, och han blev av med två tubkikare, ett ljusstarkt teleobjektiv samt en ost!
Det är tillfället som gör tjuven brukar man säga, men i det här fallet jobbar tjuvarna metodiskt, de har koll på fågellarms appar som fågelskådarna använder sig av för att meddela varandra när ovanliga fåglar dyker upp, och på så sätt kan de ta sig dit för att välja ut lämpliga offer. Tjuvarna har även span på platser där fågelskådare brukar samlas. De kollar vem och vad som lämnar bilarna, och gör en snabb okulär inspektion för att se om det finns något kvar att stjäla. Tar någon med sig dyrbar utrustning till skådarplatsen, noterar de registreringsnumret på bilen, kollar upp adressen via fordonsregistret och åker sedan dit för att stjäla utrustningen när personen är bortrest, eller sover för natten.
Fågelskådare och fotografer har ofta dyrbar utrustning som inte är skyddad med effektiva larm och säkerhetsutrustning. Detta har tyvärr gjort dem till en eftertraktad grupp för tjuvarna. Hemlarm avskräcker tyvärr inte erfarna inbrottstjuvar, de vet att de hinner in och ut ur huset innan säkerhetsföretaget ens hunnit reagera. Det bästa sättet att hålla tjuvarna borta är framförallt genom att låta bli att visa upp sina kameror och kikare på nätet, plocka bort skådar- eller fotodekaler från sina bilar och hålla uppsikt efter misstänkta bilar och personer på skådarplatserna. Det kan även vara värt att låsa in dyrgriparna i ett svårforcerat vapen- eller kassaskåp när de inte används.
Det är svårt för tjuvarna att avyttra stöldgodset i Sverige. Marknaden är inte är så stor för exklusiva kikare och objektiv, och det stora flertalet av köparna vill ha kvitton eller annan dokumentation. Men det är tyvärr relativt lätt att föra stöldgodset ut ur landet genom att skicka det via Posten, DHL eller Schenker. Tullens stickprover av paket från Sverige är närmast obefintlig, vilket gör det enkelt för tjuvarna att skicka stöldgodset till hälare som är verksamma i länder där de inte är så noga med kvitton och dokumentation.
Text: Mikael Good. Foto: Pixabay
Eftersom det uppenbart är organiserat blir mitt förslag att lägga ut en lockbete-situation. Sedan väntar man, försedd med baseballträn, tillsammans med några polare.
När jag för länge sedan gjorde värnplikten, var det vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Vi hade problem på vår parkering med folk som slangade bensin. Vi lade oss i försåt och spöade skiten ur dem. Adekvata åtgärder blir alltid hörsammade för framtiden... :-)
Polisen kom och buntade ihop dem – och flinade brett: ”Bra pojkar, vi får inte göra det... ”
Det låter lite väl drastiskt, särskilt med tanke på att tjuvarna kan vara beväpnade med kniv eller ännu värre med handeldvapen. Förr funkade det att göra på det viset som du beskrev från din värnplikt, idag är risken stor att polisen även skulle straffa dem som tagit lagen i egna händer.
/Mikael
B)
/Mikael
Våra makthavare tycks inte bry sig..skickar hellre pengar till vansinniga projekt utomlands.
/Mikael
Annars är det för j*vligt, och kan bara hålla med Syntax!
/Mikael