Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

De glömda barnen i Ryssland del 2: JAYER - dödens hus

Mitt i ett bostadsområde i utkanten av den ryska mångmiljonstaden S:t Petersburg finns en byggnad som kallas för Jayer. Det känns som om hela området ligger insvept i en tung grå vadmalsfilt av hopplöshet som sakta men säkert kväver människorna som bor där. I denna miljön arbetar ett uppsökande team från Doctors Of The World hårt för att sprida lite ljus och medmänsklighet bland unga vuxna på glid.

Jag har kommit till Jayer för att träffa ett uppsökande team från Doctors of the World (DOW). Teamet består av Bessarion, psykolog, Katja, socialarbetare och Sasja, specialpedagog. De är alla unga och de drivs av en uppriktig vilja att försöka förändra ungdomars liv och försöka få in dem på rätt spår. Teamet rör sig i de olika miljöerna som gatuungdomarna finns i. Men de är noga med att inte tränga sig på utan ger råd, uppmuntran och tar sig tid att prata med de ungdomar som de träffar. De erbjuder plats i härbärgen, där de har tillgång till mat, dusch, toalett och riktiga sängar. Teamet arbetar främst när ungdomarna är ute och rör på sig, på kvällar, nätter och helger. Min ryska är tyvärr inte den bästa men jag förstår ändå att Katja skojar lite med Sasja som fortfarande ser lite nyvaken ut trots att klockan hunnit bli 16.00. Både Bessarion och Sasja pratar engelska men Katja kan inte prata något annat än ryska. 

Teamet har precis delat ut några snickers till två hemlösa 18-åriga killar. De hemlösa killarna hälsar artigt på mig men de är inte intresserade av att svara på frågor eller ställa upp på bild utan att få betalt för det. Killarna tänder varsin cigarett och står småpratande kvar medan teamet och jag tar oss innanför avspärrningarna och går mot entrén till Jayer. Byggnaden var egentligen tänkt att bli ett litet sjukhus för människorna i området, en central plats där människor skulle få vård, omsorg, stöd och uppmuntran att komma tillbaka till livet. Sjukhuset började byggas 1989 och tanken var att det skulle invigas ett par år senare. Men när Sovjetunionen föll samman avstannade bygget och sjukhuset blev som så många andra byggnader från den tiden, aldrig färdigställt. Byggnaden plundrades snabbt på allt användbart, kvar blev det kalla gråa betongskelettet. På 1990-talet flyttade hemlösa in i byggnaden och på 2000-talet blev den tillhåll för illegala rave-partyn, det var också i den vevan som byggnaden fick smeknamnet Jayer som står med stora bokstäver på byggandens tak. Jayer är gatuslang för en kvinna som är beredd att ställa upp på alla tänkbara och otänkbara sexuella tjänster. I Jayer är de moraliska reglerna och lagarna satta ur spel och i princip allt kan hända.

Vi kommer fram till ingången till "dödens hus". Sajsa och Bessarion går lite före mig och Katja för att kolla om kusten är klar. Det här är en mycket farlig plats att vistas på, speciellt för mig. Sasja och Bessarion kommer tillbaka, men Sasja hejdar sig mitt i steget, han böjer sig ned och säger med bekymrad min: 

- Tidigare höll heroinisterna bara till i ett par rum på våning två, nu injicerar de till och med här vid ingången. Se upp var du sätter ned fötterna så att du inte råkar trampa på en nål, de flesta av missbrukarna har HIV. 
Det är fortfarande lite off-season på Jayer men idag den 10 mars ska verksamheten, om man nu kan kalla den för det, dra igång efter ett mycket långt vinteruppehåll och om några veckor när våren har äntligen har kommit på allvar kommer Jayer att fyllas med förväntansfulla ungdomar som dras dit in sin jakt efter spänning och upplevelser.

Medan vi går omkring inne i Jayer säger Bessarion att killarna som vi träffade tidigare sa att det ska vara en stor fest i byggnaden i kväll. Om ett par timmar kommer technomusiken att dåna mellan väggarna i den stora festsalen som ligger mitt i byggnaden. På vår väg genom huset stannar vi till i en del mindre rum där uteliggare brukar bo på under våren, sommaren och hösten. Nu på vintern är det för kallt för de hemlösa att bo i den oisolerade byggnaden. Sasja som pratar lite knackig engelska fångar min uppmärksamhet och pekar på ett rum och säger:

- I det här rummet bodde det sju uteliggare mellan 24 och 70 år. När vi besökte dem i slutet av sommaren hade de till och med kopplat in en TV. 

Plötsligt hör vi ljudet av snabba steg från våningen nedanför, Bessarion och Sasja kilar snabbt ned för trapporna. De kommer tillbaka efter en stund och säger att det bor tre personer i ett rum på den andra våningen. Men de valde att dra sig undan då de trodde att det var polisen som kom. Bessarion är mycket förvånad över att det bor människor i byggnaden nu på vintern, uteliggarna brukar söka sig in mot centrum när vintern kommer och sätter sina kalla klor i byggnaden.



Varje rum bär på sin egen lilla historia och varje rum verkar ha en egen funktion som ska fyllas. I ett par rum på våning två håller heroinisterna allt som oftast till och det ligger fullt med använda kanyler och nålar på golvet. När jag går lite närmare för att ta några bilder blir jag bryskt tillsagd att inte gå allt för nära. Vi går istället runt rummen och hamnar i ett rum där unga kvinnor säljer sex för att finansiera sitt heroinmissbruk. Trots att de allra flesta av dem är HIV-positiva vill många av torskarna inte använda kondom. Torskarna kommer från de många byggarbetsplatserna i närområdet. Det råder stor bostadsbrist i S:t Petersburg det byggs mängder av nya lägenheter. Många av byggnadsarbetarna kommer från andra delar landet och från en del gamla sovjetiska delrepubliker där arbetslösheten är hög. De har kommit till S:t Petersburg för att tjäna pengar som de kan ta med hem till sin familj, pengar är inte det enda som en del av dem kommer ha med sig tillbaka.



Efter att ha vandrat en stund genom bråte och nedfallen puts kommer vi fram till ett rum där det nyligen har brunnit, med sorg i rösten säger Bessarion: 

- Här dog en ung man i somras. De som bodde här hade täckt över fönstren med byggplast och filtar och de hade en hembygd kamin som gav dem värme, men den hembyggda kaminen fattade eld och rummet eldfylldes på ett ögonblick. Den unge mannen fångades i sin sovsäck och kunde inte komma ut. De andra fem ungdomarna som också bodde här hann dock ut i tid.
Bessarion, Sasja och Katja har lärt känna dem som rör sig i och kring dödens hus och det märks att de är engagerade i sina vänners situation och gör vad de kan för att hjälpa dem. De blir mycket berörda när någon av deras vänner råkar illa ut. Det ligger en del brända skolböcker på golvet, skolböcker som avslöjar att en av tjejerna som bodde i rummet var under 18 år. Jag frågar vad de gör om de stöter på någon som är minderårig. 

- Om vi stöter på någon som är minderårig försöker vi få med dem till ett kommunalt center och vi rapporterar givetvis vidare till de sociala myndigheterna, barn ska inte leva under sådana här förhållanden, säger Bessarion och gör en svepande rörelse över rummet med handen.

Under hela mitt besök känner jag mig övervakad. Men trots att Jayer är en mycket farlig och ogästvänlig plats känner jag mig aldrig orolig. Teamet är både välkända och respekterade av alla dem som rör sig i och runt byggnaden och det har förmodligen redan spridit sig att en utländsk reporter är på besök, tack vare att jag är med temet från DOW accepteras min närvaro. Vi går ned för trappan och fram till rummen där uteliggarna bor. Rummen är fyllda med allsköns bråte och blöta kläder hänger på tork. Stanken i rummen är obeskrivlig. När Sasja ser mitt plågade ansiktsuttryck säger han med ett leende:
- Det här är doften av uteliggare. Jag kan trösta dig med att jag aldrig heller vänjer mig vid den.

På avstånd hör vi glada och förväntansfulla röster från ungdomar som håller på att samlas vid ingången till dödens hus. Om en dryg timma ska festen börja och därför rör vi oss mot utgången för att hinna ut innan den börjar. Teamet kommer att finnas på plats och umgås med ungdomarna. Eftersom jag inte vill störa deras arbete och för att de inte kan garantera min säkerhet när festen väl börjat, beslutar vi oss för att ta farväl av varandra. När vi kommer till entrén träffar vi åter på de två hemlösa killarna, de har berusat sig på något och de är betydligt mer pratglada än tidigare.

Fem andra ungdomar har anslutit sig till killarna. De är i full färd med att skicka en plastflaska som troligen innehåller GHB mellan sig. De nyanlända ser ut som vilka välvårdade ryska ungdomar som helst. Tjejen i sällskapet är uppklädd och välsminkad, hon ser ut som om hon just ska kliva in på en trendig nattklubb i centrala S:t Petersburg. Men den kalla och sjabbiga byggnaden som hon nu står utanför är allt annat än det ultimata partypalatset. GHB kommer att flöda och risken att hon ska pröva på och fastna i ett heroinmissbruk är överhängande. Men som för så många andra ungdomar runt om i världen så lockar det okända och förbjudna. I sin jakt efter upplevelser och kickar kommer en del ungdomar som kommer från välartade familjer att ta sina första stapplande steg in i missbruk och misär i kväll. Tjejen och killarna är nya ansikten för teamet och de tar genast kontakt med dem och delar ut lite material och kontaktuppgifter.



Teamet från DOW tror att högst hundra ungdomar kommer att dyka upp senare under kvällen men under högsäsongen på sommaren kan flera hundra ungdomar söka sig till en illegal fest på Jayer. Även om situationen för många ungdomar i Ryssland ser mörk och dyster ut finns det ändå hopp för framtiden. Så länge som det finns unga män och kvinnor som Bessarion, Sasja och Katja som verkligen vill vara med och göra skillnad finns det hopp. Man kan givetvis tycka att deras arbete bara är en liten droppe i ett stort hav, men som någon vis person sagt, havet är uppbyggt av många små droppar.



Om du vill vara med och stötta socialt utsatta barn i åldrarna 7-18 år i S:t Petersburg, Ryssland kan du göra det via World Childhood Foundation som grundats av Drottning Silvia. Childhood har tidigare samarbetat med Doctors of the World i S:t Petersburg: http://www.childhood.se/pages.asp?r_id=47121



Klicka på den följande länken om du vill se bilderna på din läsplatta eller i din mobil: http://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157633493146234/

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Inlagt 2013-05-15 07:59 | Läst 10594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
2013-05-15 09:06   Redax
Det här är bland det bästa som jag har läst av dig grabben!! Även om texten är i längsta laget kunde jag ändå inte släppa den. Vilken närvaro du har i text och foton!! Hade jag ekonomiska resurser till det skulle jag anställa dig direkt!! Det är inget annat än en skam att du inte har ett arbete!!
/Redax
Mikael Good 2013-05-15 12:59
Tack för din kommentar och dina uppmuntrande ord Redax :)
Du behöver inte ha ekonomiska resurser för att anställa mig idag har jag rätt till särskilt anställningsstöd, har du bara en vettig syssla att erbjuda mig så behöver du inte betala ett öre för mina tjänster! :)
/Mikael Good
Välskriven text och engagerande ämne. Det är lättare att beskriva något man inte själv bevittnar i text än i bild. Det här hade gått och sälja till många tidningar om du varit med under festen och snackat med lite fler ungdomar. Du kanske kan komma tillbaka?
Mikael Good 2013-05-15 13:03
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag skulle gärna stannat kvar och dokumenterat festen men när teamet som dagligen rör sig i riktigt tuffa miljöer sa att det var allt för farligt för mig att stanna kvar valde jag att lyssna. Problemet var att ungdomarna ville ha betalt för att snacka och jag har som policy att inte betala för intervjuer. Men jag har tipsat en rysk kollega från S:t Petersburg om Jayer och det är mycket möjligt att han kommer att göra ett rep i sommar.
/Mikael Good
Mikael Good 2013-05-15 13:40
Från början var tanken att jag skulle följt med ett uppsökande team från den sociala myndigheten i S:t Petersburg. Men när de inte kunde få tag på någon poliseskort valde de att dra sig ur. Som tur var dök DOW upp i sista sekund och möjliggjorde mitt besök på Jayer.
/Mikael Good
froderberg 2013-05-15 13:58
Låter som att det skulle blir svårt att få ungdomarnas förtroende om man ska gå in med poliseskort. Lösningen är kanske att spendera väldigt lång tid med hjälparbetarna för att sakta men säkert bygga upp ett förtroende. Detta är antagligen bland de svåraste projekt man kan ge sig på, och därför också tidsödande. Det finns två svenska fotografer, Kent Klich och Esias Baitel, som jobbat på liknande sätt.
Svar från Chasid 2013-05-15 14:10
Teamet från DOW tyckte att vi kunde jobba utan poliseskort och jag var bara glad att slippa att jobba med poliser i hasorna :) Jag skulle kunna tänka mig att jobba som Kent Klich och Esias Baitel. Faktum är att jag är ganska bra på att bygga upp förtroende bland ungdomar på glid men då är det bra att kunna språket och min ryska är tyvärr inte så bra... Men som jag skrev tidigare har jag tipsat en rysk kollega från trakten om Jayer, han är i vart fall mycket intresserad och jag tror definitivt att han är rätt man att ro hem ett långsiktigt projekt.
/Mikael Good
Oerhört gripande!
Mikael Good 2013-05-15 13:04
Tack för din kommentar Petter :)
/Mikael Good
Bra text, men är det inget bildreportage - har alla gått hem.LO
Mikael Good 2013-05-15 13:09
Tack för din kommentar Lars Olov :)
Precis som jag skrev till Magnus så vill jag inte betala för att fotografera eller intervjua någon och därför finns det inte några bilder på utsatta ungdomar. Men ett bildreportage behöver nödvändigtvis inte innehålla en massa bilder på människor. Ett av de starkaste bildreportagen som jag sett på senare år, var ett reportage om trafficking och det innehöll bara bilder på byggnader som kryddats med starka bildtexter.
/Mikael Good
Ett oerhört viktigt och bra reportage.
Hälsningar
Jon Anders
Svar från Chasid 2013-05-15 18:30
Tack för din kommentar Jon Anders :)
Nästa del av de glömda barnen i Ryssland kommer eventuellt redan nästa vecka.
/Mikael Good
Välskrivet och gripande om ett viktigt ämne!
Riktigt bra jobbat!
Svar från Chasid 2013-05-16 08:35
Tack för din kommentar och uppmuntrande ord Daniel :)
Får jag inte något jobb efter en sådan här ansträngning finns det nog inga jobb att få! :)
/Mikael Good