Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Historisk vandring i medeltidens Huskvarna

Min dotter läser om medeltiden i skolan. Hon är mycket intresserad av tidsepoken och därför tog jag med henne på en historisk vandring till det medeltida fästet Rumlaborg som ligger utmed Huskvarnaån.



Under medeltiden var Huskvarnaåns utlopp i Vättern en mycket strategisk plats. De första befästningarna i området anlades förmodligen redan under tidig medeltid. På biskopsgården Humlarums ägor anlades en borg under slutet av 1200-talet. Borgen som ursprungligen hette Humblaborg byggdes ut ordentligt under kung Albrekt av Mecklenburgs (1364–1389) regeringstid då det ursprungliga träfortet försågs med ett stenhus som omgavs av en träpallisad och en vallgrav. I den vevan byttes även namnet till Rumlaborg.



Fogden för Rumlaborgs län fick sitt säte på borgen efter ombyggnaden. Under Kalmarunionen (1397-1523) var fogden oftast dansk eller tysk. Man kan förmoda att dåtidens kungligheter besökte borgen under sina resor genom landet. På 1400- och 1500-talen stod en rad bataljer vid borgen och den brändes ned och återuppbyggdes vid ett antal tillfällen.



Efter Gustav Vasas maktillträde förlorade borgen sin betydelse och istället började det gamla francikanerklostret i Jönköping att byggas om till slott 1544. På order av kung Karl IX revs stenhuset år 1611 och borgen byggdes om till en öppen skans. På 1840-talet jämnades borgområdet som då låg på Rosendala herrgårds ägor ut och förvandlades till en engelsk park med lusthus. På 1930-talet restaurerades ruinen och en arkeologisk utgrävning av en del av området genomfördes. Fynden finns att beskåda på Huskvarna museum.



Det är spännande att ha en såpass viktig historisk plats som Rumlaborg på gångavstånd. Jag passade på att ge min dotter en levande historielektion om en spännande tid i Sveriges historia på ruinerna av den gamla borgen och en av dess skansar. Men jag tycker att det är mycket märkligt att Jönköpings kommun inte gör mer av en såpass viktig och historisk plats. Det känns som om kommunen lämnat Rumlaborg lite vind för våg istället för att försöka göra den historiskt viktiga platsen till ett turistmål av rang.



Jag kommer att återkomma med en längre artikel om Rumlaborg. Men först måste jag gräva lite djupare i historien!



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2017-05-06 17:26 | Läst 6582 ggr. | Permalink

"Spännande tycker jag! Tänk så mycket historia som finns i vårat land som man inte har en aning om.. Tack för info! Hälsn!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Spännande tycker jag! Tänk så mycket historia som finns i vårat land som man inte har en aning om.. Tack för info!
Hälsn!
Svar från Chasid 2017-05-07 10:31
Tack för din kommentar Jan!
En tidsepok som jag är mycket nyfiken på är tiden strax före och under folkvandringstiden som inföll i samband med det Västromerska rikets fall. Trots att lämningarna från den här tiden i form av fornborgar och bosättningar är stort är ändå det som hände under tidsepoken relativt okänt för oss.
/Mikael