Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Glöm inte att göra rent sensorn



När negativscannern kom scannades bilderna rakt in i datorn. Men trots ordentlig rengöring av negativen återstod ofta ett rejält arbete med att plocka bort de små ilskna dammkornen i Photoshop. Nu förtiden är den sortens digital retusch ovanlig, men det händer att man får lägga ordentligt med tid på en bild för att man glömt att rengöra sensorn.


Det är inte ofta som jag fotograferar fåglar men i går hände det. Men till mitt förtret upptäckte jag att bilden på pippifåglarna förstörts av en massa bös på sensorn. I och med att jag mestadels fotograferat med ljusstarka gluggar på full glugg har jag inte märkt av eller störts av böset. Nu hade jag monterat på en 70-200 för att trycka ihop perspektiven lite mer och därigenom blev böset framträdande i bilden.

Det går att plocka bort alla de ilskna dammpartiklarna med hjälp av Photoshop. Men det är ett tidsödande arbete som jag inte vill lägga ned på en bild som egentligen inte har något större värde. På den tiden som jag jobbade med att scanna in negativ och diabilder lade jag mycket tid på att retuschera bort damm och annat bös som lätt hamnade på bilderna trots noggrann rengöring innan scanning.

Igår rengjorde jag sensorn med hjälp av en sensor-svabb och två droppar rengöringsvätska, när det var klart blåste jag bort det sista dammet med hjälp av en blåsbälg. Nu är sensorn ren och fräsch igen och kameran är redo för nya eskapader. Att göra rent sensorn är relativt enkelt om man inte har tummen mitt i handen, men man behöver vara lätt på handen och inte trycka för hårt för att inte skada skyddsglaset, om det går sönder kan det bli en riktigt dyr historia.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-09-30 13:01 | Läst 7089 ggr. | Permalink

"Oj! Det var det skitigaste sensorn jag sett och eftersom det var du så trodde jag initialt att det var din Leica M som var utsatt! Men 70-200 mm vittnar om motsatsen. Damm på sensorn är nåt jag i stort sett inte haft problem med sen mina kameror utrustades med antidamm-mekanismer! Men problematiken kom tillbaka sedan jag själv skaffade mig en Leica M. Leica-butiken i London erbjuder dock gratis rengöring två gånger per år för Leica-ägare så det blir nog dit jag vänder mig om jag inte får bort dammkornen med blåsbälg. Vad är det för kamera som blev så besudlad med damm? En Sony A7 eller A9? Mvh Fredrik"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj! Det var det skitigaste sensorn jag sett och eftersom det var du så trodde jag initialt att det var din Leica M som var utsatt! Men 70-200 mm vittnar om motsatsen. Damm på sensorn är nåt jag i stort sett inte haft problem med sen mina kameror utrustades med antidamm-mekanismer! Men problematiken kom tillbaka sedan jag själv skaffade mig en Leica M. Leica-butiken i London erbjuder dock gratis rengöring två gånger per år för Leica-ägare så det blir nog dit jag vänder mig om jag inte får bort dammkornen med blåsbälg.

Vad är det för kamera som blev så besudlad med damm? En Sony A7 eller A9?

Mvh
Fredrik
Svar från Chasid 2020-09-30 17:23
Tack för din kommentar Fredrik! Jag var själv överraskad över att det var så mycket bös på sensorn. Antidammfunktionen i A9:an brukar plocka bort det värsta, och jag kan inte heller minnas att jag varit oförsiktig vid något objektivbyte, men nu är den i vart fall ren. Min Leica M240 har jag aldrig behövt svabba, det har räckt att blåsa bort dammet med en blåstuta. För många år sedan hade jag en Canon EOS 1Ds och den fick smeknamnet "dammsugaren" för att det alltid var damm på sensorn trots flitig svabbning och dammblåsning.
/Mikael
En gång hade jag stora problem. Troligen var det pollenpartiklar som klistrat sig väldigt hårt fast på sensorn. Jag provade olika metoder och fick sensorn ren. Men efter ett tag uppstod vad jag tror korrosionsproblem. Blev tvungen byta kamera. Jag hade testat med olika rengöringsvätskor inkl avjoniserat vatten. (Inte hinkvis utan med stor försiktighet!)

Sen dess använder jag en speciell produkt i Pentax sortiment. Används även av Leica. En lagom klibbig polyuretankudde som man lyfter bort joxet med och deponerar på ett specialpapper med anpassad häftkraft. Sen dess har jag klarat mig.
Svar från Chasid 2020-10-04 17:02
Tack för din kommentar Måns!
Jag har hittat orsaken till det myckna dammet på sensorn. Det berodde på att jag testkörde ett objektiv som visade sig var rejält dammigt invändigt. Nästa gång kommer jag att göra en grundlig inspektion innan jag sätter ett okänt objektiv på kameran.
/Mikael
Måns H 2020-10-04 19:33
@Mikael. Bra tips!