Dokumentärfoto kommer alltid att engagera
Marknaden för dokumentärfoto är liten, många tidningar har frilansstopp och plockar inte in material utifrån. Den dokumentära bilden har tappat sin betydelse i många dagstidningar och bilderna används allt mera som utsmyckning på sidorna. Om det var svårt för dokumentärfotografer förr så är det ännu svårare idag… Men man ska aldrig ge upp, dokumentärfoto kommer alltid att engagera och när marknaden för dokumentärfoto viker så får man helt enkelt söka sig nya vägar!
De senaste två åren har sju av mina reportage publicerats i olika tidningar och publikationer med en ganska så bred läsekrets, jag har haft fem utställningar med dokumentärfoto som setts av mellan 5000-10000 personer samt en välbesökt utställning på 591 Photography Blog och ändå är jag inget PR-geni som kämpar med näbbar och klor för att få fram mitt material, hade jag varit det så hade nog resultatet blivit ännu bättre! Som ni säkert redan vet så arbetar jag enligt konceptet att ta utställningen till folket, ett koncept som har varit mycket lyckat och gjort att mina dokumentärfoton har setts av en ganska så bred grupp människor som annars inte hade gått på en fotoutställning!
Yang Ging och Shung Ming, Damu © Mikael Good, 2004
Jag har inte tjänat så mycket pengar på mina bilder men förra året hade jag under olika perioder sammanlagt sex månaders projektanställning som skribent och fotojournalist. En av nycklarna för dokumentärfotografer kan vara att lära sig att skriva eller att ta anteckningar som någon annan kan skriva ihop. Att både fota och skriva har öppnat dörrar för mig och det kommer garanterat att öppna dörrarna för flera dokumentärfotografer! Framförallt så upplever jag att min relation med dem jag intervjuar blir djupare vilket även avspeglar sig i mina bilder! En annan nyckel är att inte försöka kopiera någon annans personliga stil utan att utveckla sin egen stil även om det kan ta 10 000 timmar att hitta den! En tredje nyckel är att inte själv söka ära och berömmelse. Det är viktigare för mig att människan i bilden kommer fram än att jag ska vinna ära och berömmelse i olika tävlingar. Tävlingar kan dock vara bra om de hjälper till att sätta fokus på ett ämne som glömts bort av media!
Skolflicka i De Yaqu © Mikael Good, 2004
Som så många andra dokumentärfotografer så saknar jag en bred arena för dokumentärfoto i Sverige. Internationellt kan den arenan faktiskt vara på gång och när den har startats upp och fått luft under vingarna så kommer säkert många dokumentärfotografer att slåss om utrymmet, vilket kan komma att leda till att vi får ta del av en hel del bra samtida internationella dokumentärfotografers reportage. Jag återkommer med mer information om den nya dokumentärfotoarenan i min blogg vid ett senare tillfälle.
Nyfikna bybor i Damu © Mikael Good, 2004
Precis när jag hade skrivit färdigt det här inlägget så fick jag besked om att jag har fått en månads projektanställning :) Än en gång så vill jag stryka under vikten av att kunna skriva. Hade jag “bara” varit fotograf så hade jag inte fått jobbet! I mars kommer två av mina reportage att publiceras internationellt och med tanke på läsekretsen så kan det innebära ett smärre internationellt genombrott för mig som dokumentärfotograf men som jag sagt innan så strävar jag inte efter egen ära och berömmelse, det viktigaste för mig är att människorna i mina bilders situation blir känd och kan jag få vara med och förändra deras livssituation med mina texter och bilder så är jag nöjd med det!
Kvinnan på taket, Damu © Mikael Good, 2004
Alla bilderna i inlägget togs under en reportageresa som jag gjorde till Qinghai provinsen i Kina i december 2004. Jag kommer att publicera en del text- och bildreportage i sin helhet från resan i min blogg under våren.
Dagens låt: Lord Have Mercy If You Please - Blind Willie McTell
//Chasid
//Chasid
/Johan
//Chasid
//Chasid
//Chasid
//Chasid
Det artar sig till ett spännande år för dig. Önskar lycka och framgång! Och att du låter oss vara med lite på resan...
//Chasid
//Chasid
/ Bertil Ohlsson
//Chasid
/Veronica
//Chasid