Analog krasch...
...Det händer allt som oftast att man läser om personer som råkat ut för hårddiskrascher och som i ett nafs förlorat fler års bildmaterial. Då hörs ofta en och annan kommentar om att hade du bara haft negativ eller positiv så hade det varit lungt.
För ett par dagar sedan fick jag en beställning på en bild från Amalfi, jag sökte upp den inscannade bilden på en av mina hårddiskar men upptäckte att jag gjort ett misstag under inscanningen. Men jag har ju ett diaorginal tänkte jag och letade genast upp bilden för att göra en omskanning. Till min stora förtvivlan upptäckte jag att den bilden tillika om de flesta diabilder som jag har tagit de senaste fem åren har blivit utsatta för ett slags svampangrepp och de flesta bilderna är tyvärr bortom alla räddning...
Det är en hel del viktiga bilder som blivit förstörda, reportagebilder från Kina, bilder från bröllopsresan till Italien, bilder från Turkiet. Bilderna har förvarats torrt och mörkt allt enligt regelboken, äldre bilder som förvarats på samma sätt och ställe har klarat sig utmärkt. Jag tror att svampangreppett beror på ett dåligt labbarbete, men det är tyvärr inget som jag kan bevisa och labbet är nedlagt sedan 1,5 år tillbaka...
Som tur är har jag scannat in merparten av bilderna med en riktigt bra diascanner. Jag har de digitala diakopiorna sparade på dubbla hårddiskar samt på CD och DVD. Hade det varit för 10 år sedan som detta hade hänt så hade det varit en total katastrof, nu är det bara en katastrof och trots labbets slarv så kommer bilderna att leva vidare i många år till i digital form, de viktigaste har jag även printat ut på fotopapper som har minst 50 års hållbarhet!
Att hårddiskar kraschar så att många års bilder försvinner händer allt för ofta, men analoga krascher är desto ovanligare, man vill ju gärna tro att analogt material som förvaras på rätt sätt ska överleva riktigt länge... Det är väl som så att vill man fota med diafilm idag så får man nog se till att framkalla filmen själv för att slippa allt labbslarv.
För att förekomma kommentaren "Använd Kodacrome så slipper du alla problem!", så gör jag redan nu tillägget: Kodacrome använder sig av en direkt miljöfarlig framkallningsmetod, det är den främsta orsaken till att jag inte använder Kodacrome längre! Jag slutade använda Kodacrome för fem-sex år sedan pga miljöaspekten och allt för stort slarv vid framkallningen, repor och fixfläckar är inget som jag vill ha på mina bilder...
Hamnen i Amalfi. En av alla mina diabilder som blivit förstörd pga dålig framkallning.
Dagens skiva: Fleetwood Mac In Chicago 1969
//Chasid
//Chasid
Låter mera som att det är slarv på labb och att det är kemi kvar på dia som har startat igång nerbrytningen av dina bilder. Borde vara straffbart. Tycker att du ska namnge labbet så andra kunder från det labbet blir varnade och hinner kolla upp detta innan det är för sent.
Har aldrig framkallat E-6 eller C-41 men man spara rätt mycket pengar på att använda kemin mera än den är avsedd för och genom att minska vatten mängden på sköljningen och det är inget som kunden märker fören det är för sent.
Har en hel del förstörda bröllops bilder från min Farmors föräldrar (omkring 1920) och där ser man tydligt att man har fuskat med fixeringen och sköljningen.
Annars så är pappers kopior från 70 talet en klassiker.......
Det enda Dia som jag har som är mycket dåligt skick är Ektachrome från sent 50 tal som är nästan helt urblekt gult men jag är riktigt nöjd över att jag har lyckats få fram färgerna trots allt efter scanning.
Även om Kodachrome processen är känd för att vara mycket giftig så är det mest intressanta hur sluten denna process är och hur mycket som kommer ut.
På Lp12 hemma så spelar jag Norah Jones Feels Like Home. Njuter av att ha uppgraderat tonarmen från Akito till Ekos..
Labbet som slarvade är nedlagt så det finns inte någon risk att någon råkar ut för problemet med dålig framkallning.
Lp12 med Ekos tonarm låter som en finfin kombo! Själv har jag en gammal ombyggd Kenwood den har fortfarande orginaltonarmen men jag har monterat på en Grado Gold Platinum, den pickupen sprider verkligen tredimensionellt välljud tillsammans med mina rörförstärkare och CPI-högtalare!
//Chasid
//Chasid
Wish you where here på Thorens TD160
/ E
//Chasid
Fredrik:
Det finns svamp som trivs i alla miljöer. Finns tex en mögelsvamp som nischat in sig på fotogentankars insida (tror det var fotogen, kan ha varit diesel också. (Förra eller förrförra numret av illustrerad vetenskap)). En viss mögelsvamp älskar dessutom virkestorkar och kan förstöra en hel torkning, trots värmen och den torra luften.
//Chasid
Mvh
Johan E
//Chasid