Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VÅTMARK MED RÖRDROM

***
För tredje kvällen sitter jag och tittar ut över våtmarken. Tystnaden är påtaglig, bara då och då avbruten rördrommen. Den har flyttat sig till höger och betydligt längre bort, ljudet är svagare. Ändå känner jag precis igen rösten - först tar den liksom sats, det finns en antydan till ljud, kanske drar den bara efter andan, sen kommer den första låga bastonen, oftast följt av en till, däremot mer sällan tre. Så är det tyst igen, fem minuter, kanske tio minuter. Precis när jag börjar undra om den har lämnat kommer nästa. Har läst att bönderna förr trodde det var gastar som ropade, det har jag lätt för att förstå.  

*

Eftersom den flyttat sig längre bort, uppskattningsvis flera hundra meter, har den säkert tagit till vingarna. Det skulle alltså kunna gå att få syn på den. Några tärnor skränar förbi och bakom mig hör jag storlommen ropa utifrån sjön. Över mig flyger korpen mot skogen därborta. Ute på våtmarken är det alldeles stilla. Dagens meditation är över och jag reser mig upp och går.


*

***

Inlagt 2019-06-03 00:27 | Läst 2863 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du har talang att uttrycka dig stämningsfullt i ord.
- hawk
Svar från Khalad 2019-06-03 23:55
Tack för det Håkan!/ Björn T
Så länge ljudet finns kvar finns även mystiken och spänningen. Frågan är vilket som är bäst, att se ägaren eller inte..
Fick mig att tänka på "marteboljuset"..har sett det men det vete tusan om jag vill veta vad det är, då försvinner det mystiska..
En passande bild i fint kvällsljus med värme i tonen..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-06-03 23:57
Visst är det så, tack Gunte. Marteboljuset har jag inte ens hört talas om, vad är det? Hälsningar/ Björn T
Fint förmedlad naturupplevelse. En annan fågel som också har ett märkligt läte är enkelbeckasinen. Den kallas ju också för himlageten.
Svar från Khalad 2019-06-03 23:58
Tack Torbjörn! Den har jag bara hört talas om, har ingen aning om hur den låter. Själv gillar jag också storspovens drillar, fast där känner jag glädje, inte mystik och gastar!/ Björn T
2019-06-03 10:36   Brigitte Mral
Ett citat från ett program om rördrommen i P1:

Erik Rosenberg har i sin klassiska bok ”Oset och Kvismaren” på ett oefterhärmligt sätt skildrat ett möte med en spelande rördrom:

”Smisk smisk” - som lätta slag av ett spö på vatten - ”hu hu hut-u-domp” - svaga stånkanden, som hastigt gingo över i ett dovt slag som på en ihålig trädstock - ”hu-boooh” - liknande det förra, men mera utdraget, råmande, som när det slår råkar i isen en vårvinternatt eller när åskan mullrar...
Svar från Khalad 2019-06-04 00:01
Hej Brigitte, han har nog hört mer av rördrommen än jag......Men jag är mer än nöjd med att höra och känna igen den! Tack för trevligt inlägg!/ Björn T
Härligt beskrivet av det 'finaste' med en Rördrom, deras läte.. Ett exempel på en fågel där lätet är det mest spännande (även om den är kul att se också).. en annan sån fågel där lätet är det häftigaste är ju en Näktergal.. som jag ännu inte har hört i år..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-06-04 00:03
Hej Jan, det känd roligt att få höra den, den hör ju tilldom ovanligare ac våra fåglar. Efter att ha googlat har jag läst att vid senaste inventeringen (2000) fanns ca 650 hannar, så nånstans mellan 1000 och 2000 verkar vara en rimlig uppskattning/ Björn T