Khalad Photography Blog
VERKLIGHET OCH TRO - KÄRNKRAFT
***
Det är svårt, jag skulle säga omöjligt, att övertyga troende. Det gäller såväl religion som andra områden. Här rymmer begreppet troende redan från början att man är oemottaglig för fakta, eftersom fakta väger lätt mot den egna tron. I en tid då fake news breder ut sig känner jag det ändå viktigt att så ofta det går bemöta faktafel. Precis som här nyss visades i en annan blogg är rädslan för kärnkraft i första hand kopplad till kärnvapen, och om detta är det enda man vet om kärnenergin gör man gärna den kopplingen.
*
Första bilden är tagen på flygplatsen i Mumbai, Indien, sent på eftermiddagen i januari 2006. Mumbai, tidigare Bombay, är en av världens största städer. När man ser bilden kanske man förstår att i Indien dog 1,66 millioner människor 2019 i sjukdomar som är kopplade till luftföroreningar, en ökning från 1,64 millioner året innan. Det skrivs inte särskilt mkt om detta, inte i Sverige och definitivt inte i bloggen här,.
*
*
Om man är intresserad av hur det egentligen förhåller sig med olika energislags farlighet kan man lämpligen titta på bilden nedan. Här har man såklart summerat alla dödsfall såväl från byggandet av anläggningarna, drift av anläggningarna, olyckor som skett i gruvor och själva energianläggningarna och effekten av de föroreningar energislagen producerar. Erfarenheten av storskalig kärnkraft är mer än 50 år, och som framgår är den säkrare än något annat energislag- vindkraft, solkraft och vattenkraft inkluderad. By far farligast är dom fossila energikällorna
*
*
Dessutom är kärnkraften, precis som vattenkraften, stabilt förutsägbar, och kräver inga andra energislag för att stabilisera näten. Lönsamheten har heller inte varit ett problem så länge man inte medvetet försöker fasa ut den med hjälp av speciella skatter och subventioner till andra energislag, läs vindkraft. Bra lösningar för avfallshantering är redan framtagna men har bromsats av troende kärnkraftsmotståndare som inte accepterar vetenskapliga undersökningar. Det konstiga är att dessa inte sagt ett knyst om hur vindkraftstorn och vindkraftsblad skall tas om hand efter användning, trots att dom kommer få oanad omfattning. Vindkraft, till skillnad mot kärnkraft, möter nu ett starkt motstånd i de flesta kommuner medan kärnkraftsmotståndet snabbt sjunkit när man inser priset man får betala för andra kraftslag i form av både miljöproblem och periodvis mycket höga elpriser. Kanske blir det dock så att vindkraften aldrig får den omfattning många trott eftersom den grundmässigt är svår att få lönsamhet på. När det väl blåser går vartenda vindkraftverk, förutom vattenkraft och kärnkraft som rullar på jämt, och sänker elpriserna rejält och ger låga intäkter. När det så inte blåser står vindkraftverken stilla och ger inga intäkter alls, en ekvation som är svår att få lönsamhet på utan bidrag.
***
ÖREBRO IDAG
***
Örebro, Norrköping och Linköping är dom lite större städer i Mellansverige jag besöker regelbundet. Norrköping är den närmaste, dit tar det en halvtimme från Finspång, till Örebro och Linköping ca en timme. Eftersom Norrköping är närmast är jag oftast där - för att köpa gott bröd, fika med Måns eller besöka Elgiganten mm. Linköping har regionens universitetssjukhus och som numera är den vanligaste orsaken till besöken där (tidigare jobbade jag i Malmslätt som ingår i Lkpgs kommun). Örebro har en bra hudläkare och såna växer inte på träd Där blir det minst ett besök om året för att bränna (eg kyla) bort hudförändringar - som så många andra har jag godartad hudcancer. Alla tre städerna växer så det knakar, inte minst Örebro. Här kommer ett gäng bilder med korta texter från dagens besök, alla tagna med gammelsonyn A99 med Minoltanormalen 50/1,4
*
Ett av de stora ganska nya husen alldeles snett bakom karolinska gymnasiet
*
Själv skulle jag in i det stora komplexet här, fast ingången är på andra sidan, Slottsgatan 8
*
Precis där jag svänger runt hörnet verkar vara en ny restaurang, Chicce, som av gatusamtal jag hörde invigdes idag
*
Utefter Slottsgatan hade dom vackra träden redan sin finaste snöskrud plus ett stort gäng små lampor, riktigt fint
*
Cyklar gör man trots snön
*
En bild från väntrummet hos HudDoktorn
*
Slottsgatan upp mot norr
*
Här går jag Husarens gränd och försöker få några intressanta vinklar på det stora nya huset, inte helt enkelt med normaloptik på
*
*
Dom äldre byggnaderna tillhörande Karolinska ("karro") är nog vackrare både till färg och stil tycker jag
*
Även om det kommer mkt nytt finns ju en del gammalt i centrum
*
Olaigatan går utmed slottet utanför till vänster i bild här
*
Örebro slott "med anor från 1300-talet"
*
Slottsentrén
*
Vacker stenbro leder in mot huvudingången med Olaigatan bakom
*
Olaigatan
*
Skolbyggnaden från 1832. Jag har många gånger hört pappa berätta om sitt karro där han gick från 1915-1916 tills han tog studenten 1922
*
***
ÅR 1955
***
Året är 1955. Churchill har avgått och i USA sjunger Bill Haley Rock around the clock och Elvis har gjort sin första konsertturne. Motboken har försvunnit och de första charterresorna till Mallorca görs. J35 Draken provflögs och Brylcreme lanseras i Sverige. Värmeböljan i Sverige kulminerar 15 juli då 33 C uppmäts i Stockholm, och sommaren är den varmaste sedan 1914. Pinnglassen slår igenom.
Hemma hos oss på Carlavägen 31 i Ludvika är det höst och innanfönstren är nedburna, isatta och igenklistrade med papperstape för att minska draget. Lillebror Dag (11) lyssnar på radio och jag som nyss fyllt 15 testar min första egna småbildskamera, en Robot IIa. Den tog 55 st 24x24-bilder på vanlig 135 småbildsfilm, här har jag lagt ihop två bilder i LR så man ser en stor del av vardagsrummet och finrummet i bakgrunden. Det är en gammal lägenhet, nästan 3,5 m i takhöjd, vedspis i köket och kokseldad panna i källaren. Andra bilden visar Dag i badrummet. Svårt att låta bli att jämföra med bostadsstandarden som barnbarnen nu växer upp i. Guskelov, världen går framåt.
*
*
*
***
SNÖVITT
***
Både snö och isar har kommit de senaste två dygnen. Bilder från Doversund/Ekön.
*
*
*
*
*
*
***
URSÄKTA TJATET....
***
Ni kommer säkert ihåg bloggen om salix och acetylsalicylsyra häromdagen. Jag svängde förbi i går igen och tog ytterligare några bilder. För mig är det uppenbart att det är videkissar som redan börjat släppa sina frön. Jag skrev blommar förra gången men menade just dom här kissarna. Det handlar inte om att få rätt utan mer förvåning att se kissarna så här års. Dom brukar väl inte fröa förrän på våren, eller säg vårvintern? Ska man gissa på en andra blomning/frösättning?
Två bilder, vardera ocroppat resp croppat.
*
*
*
*
*
***