Sveriges minsta skyddsrum?
Sverige är det land i världen som har flest skyddsrum per capita. Jag har besökt både stora som små skyddsrum runt om i landet. Men i april var jag inne i det minsta skyddsrummet som jag stött på hittills.
Ett skyddsrum är till för att skydda människor mot bomber och andra typer av stridsmedel i händelse av krig. Under kalla kriget byggdes skyddsrum för 7 miljoner svenskar. Under de drygt 40 åren som kalla kriget pågick spenderade Sverige 80 miljoner kronor på att bygga skyddsrum. De byggdes i källare till bostadshus, skolor, parkeringshus, fabriker med mera. Kalla kriget har satt permanenta spår i den svenska arkitekturen. Många av skyddsrummen som byggdes är övergivna. Men vet vi bara vart och vad vi ska leta efter hittar vi snart spåren efter dem.
När jag besökte ett övergivet gjuteri i början av april hamnade en intressant liten konformad byggnad i mitt blickfång. Jag bestämde mig för att titta närmare på den. När jag gjorde det såg jag att det var ett litet skyddsrum. Det var byggt av pansarplåt och placerat på en betongsockel. Utifrån mina observationer tror jag att skyddsrummet var tänkt att ge splitterskydd åt högst fyra personer.
Gjuteriarbetarna var nog tacksamma över att det inte blev något skarpt läge. Bara tanken av att tvingas sitta i ett litet trångt skyddsrum vid ett bombanfall ger mig rysningar.
(Edit) Jag har precis fått reda på att skyddsrummet på bilden är en av luftskyddsinspektionen godkänd skyddskur för 6-8 personer som såldes för 1.350 kronor av stockholmsföretaget Jos. M. Marcus. Skyddskuren kunde även utrustas med telefon och belysning. När skyddskuren testades klarade den av tryckvågen och splitterverkan från en 75 mm granat som briserade en halvmeter från kuren. Skyddskuren såldes bland annat till statliga verk och inrättningar, industrier och villaägare.
Text och foto: Mikael Good
/Mikael