"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

De slösade bort 3 trillioner dollar

Det har kostat USA drygt 3 trillioner dollar att få tag på och avrätta Osama Bin Laden enligt en uträkning som gjorts av journalisterna Tim Fernholz och Jim Tankersley för tidningen the National Journal.

3 trillioner dollar är ungefär 19000 miljarder kronor, pengar som har slösats bort på meningslösa krig med mängder av oskyldiga offer som följd. Hade pengarna istället investerats i fattigdomsbekämpning hade FN:s milleniemål uppfyllts med råge och USA:s anseende hade stärkts betänkligt runt om i världen. Barack Obama har hämtat mycket inspiration från en av sina stora hjältar dr Martin Luther King. Men han skulle ha lyssnat lite mer på sin förebild:

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that" -Martin Luther King Jr.

Scat Cat
Scat Cat (c) Mikael Good, 2007

Dagens låt: The Great American Novel - Larry Norman

//Chasid

Postat 2011-05-07 17:46 | Läst 3573 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Välkommen till Mark Hogancamp´s fantasivärld Marwencol

Efter ett otäckt överfall där han blev svårt misshandlad av ett tonårsgäng, hamnade Mark Hogancamp i djup koma. Han vaknade upp ur koman efter en tid, men plågades av djupa fysiska och psykiska trauman. Han hade tappat sitt minne och det enda som han hade kvar som kunde visa honom vem han var hans dagböcker och en samling med fotografier som han hade tagit.

För att återskapa sitt liv och sitt minne skapade Hogancamp den ultimata fantasivärlden på sin bakgård; Marwencol som är en belgisk stad under andra världskriget i skala 1:6. Staden Marwencol har fyllts med Barbie och Actionman dockor som byggts om till att föreställa Hogancamp, hans vänner och familj. I Marwencol har Hogancamp skapat en vacker, romantisk, actionfylld och ibland farlig fantasivärld för sina dockor.

Jag har tyvärr inte fått något tillstånd att visa Mark Hogancamps bilder i min blogg. Om du vill besöka Marwencol kan du göra det i senaste numret av LIFE Force Magazine: http://www.lifeforcemagazine.com/index_17.htm

I kväll sänder K-special ett program om Mark Hogancamp, du kan se det i
SVT 2 kl: 20.00 eller i SVT-Play efter sändningen, missa det inte: http://svt.se/2.149955/1.2407021/marwencol

Kemisk promenad!
Kemisk promenad © Mikael Good, 1991

Dagens låt: Blitzkrieg Bop - The Ramones

//Chasid

Postat 2011-05-06 10:24 | Läst 5295 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Framgången styr inte mitt liv

De senaste åren har jag varit en rätt så flitig utställare och mina bilder och texter har publicerats i flera olika medier. Trots att jag har fått en hel del ryggdunkningar från namnkunniga fotografer från olika länder kämpar jag vidare med samma mål i sikte som tidigare. För mig är det viktigt att ha ett mål och en mening med mitt fotograferande. Framgången styr inte mitt liv och jag har medvetet tagit ett steg tillbaka så att människorna som jag porträtterar ska hamna i rampljuset. Genom att jag även gör intervjuer och inte bara gömmer mig bakom kameran har jag i mitt eget tycke lyckats få ännu mer kontakt och därmed mer närvarokänsla i mina bilder.


Gammelmormor och hennes dotterson, Jiling © Mikael Good, 2004

Det är lite tråkigt att fotografers status fortfarande är relativt låg och jag får oftast ett betydligt bättre bemötande när jag presenterar mig som journalist. Även om jag själv tycker att jag har en bit kvar att gå som skribent har jag redan fått förmånen att göra en del reportage som har fått stort gensvar av läsarna. Det första av mina reportage som publicerades i en dagstidning hamnade på ettan och det för journalister så begärliga mittuppslaget. Arvodet som jag fick från tidningen gick till familjen som jag skrev om.


Children in a nursery class in Joping © Mikael Good, 2004

Jag har mötts av en del avundsjuka från andra spirande dokumentärfotografer och pressfotografer som sitter fast i vardagslunken på sina redaktioner då jag i deras ögon lever deras dröm. Den avundsjukan förstår jag mig faktiskt inte på... Jobbet som socialreporter är tungt rent psykiskt och lönen är låg med svenska mått mätt och framtidsutsikterna är mycket osäkra... Jag hade hoppats på att jag skulle få fler jobb detta halvåret men tyvärr har två reportageresor runnit ut i sanden... De hade gett mig jobb i minst en månad och nu måste jag söka mig andra vägar för att trygga försörjningen och slippa allt administrativt krångel med a-kassan. Under det förra året jobbade jag en hel del som informatör/kommunikatör och det var ett arbete som jag stormtrivdes med och den banan fortsätter jag gärna på.


Föräldralösa barn, Jiling © Mikael Good, 2004

Har du behov av en engagerad socialreporter, fotojournalist eller en informatör/kommunikatör för jobb både inom som utom landet är du varmt välkommen att kontakta mig på [email protected]

Jag vill använda mina gåvor på en sådant sätt att de kommer andra människor till gagn och jag vill genom mitt arbete vara med och se till att FN:s milleniemål uppfylls.
"Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det  har ni gjort mot mig"//Jesus

Arbetsprover finns här:
www.marchlifeforcemagazine.co.uk/photo-essays.htm
www.591photography.com/2011/04/591-exhibition-mikael-good-meetings-in.html
www.591photography.com/2010/10/591-exhibition-mikael-good-greetings.html
www.chasid.fotosidan.se

Dagens låt: Canton Jones - Kingdom Business
//Chasid

Postat 2011-05-05 10:38 | Läst 5321 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Låt inte bitterheten slå rot i ditt liv

De senaste åren har jag blivit utsatt för en hel del svek, lögner och förtal. Även om det är tufft och svårt att hantera sådana situationer har jag valt att gå kärlekens väg och har förlåtit dem som har gjort mig illa. Tidigare i mitt liv lät jag bitterheten slå rot och det förvandlade mig sakta men säkert till en ensam, bitter och hatisk människa. Jag mötte hat med hat och förakt med förakt och dränkte mina sorger med alkohol. Mitt liv förändrades radikalt i augusti 1999 när jag tog emot Jesus som min personliga Frälsare och Herre. Även om livet fortfarande kan vara mycket tufft och hårt vet jag att jag aldrig är ensam och alltid har någon som står upp för mig. Tidigare så föraktade jag andra människor och såg ned på dem, jag var inte sen att sparka på de minsta och svagaste och kallade dem föraktfullt för parasiter. I dag slösar jag inte bort mitt liv och mina pengar på alkohol utan investerar dem i mina barn istället!

Ni som följer min blogg vet att jag är en annan människa i dag och de som känner mig sedan tidigare har sett förvandlingen från ond till god. Jag försöker att stå upp på barrikaderna för de minsta och de svagaste människorna i världen och jag kämpar för att de ska få berätta sin historia för en större publik.Tyvärr saknar jag ett jobb och jag sitter mot min vilja fjättrad i arbetslöshetens bojor. Det är mycket frusterande för mig som är full av idéer och som vill arbeta och göra rätt för mig, särskilt med tanke på att jag nyligen blev av med ett jobb på ett rent orättfärdigt sätt... Men jag har som sagt var valt kärlekens väg och har förlåtit alla dem som gjort mig illa.

Jag avslutar dagens inlägg med en ikon som jag målade 2001.

Yeshua Messias (c) Mikael Good 2001

Dagens låt:  Ina The Ghettio - Papa San

//Chasid

Postat 2011-05-02 10:27 | Läst 4199 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera