Mina bilder och tankar för dagen

Mordet i dimman

Vad är sant och inte när tidens dimma vägrar lämna landskapet och för alltid håller konturerna suddiga? Vem gick osedd förbi, undvek skickligt den radar som skulle löst mordet för länge sedan? Kan man höra tystnaden skrika sanningen?

Jag har läst flera av alla de böcker som skrivits om Palme-mordet.

Böcker som sammantaget handlar det om den mest omfattande och samtidigt mest misslyckade polisutredningen i svensk historia.

Två teorier dominerar; mordet är finalen på någon form av politisk komplott. Eller är mordet utfört av en ensam galning.

Tusen detaljer i utredningen har varit offentliga, men en s k fantombild blev det aldrig. Det handlar om den bild som polisen skapade  utifrån   Mårten Palmes iakttagelser av en viss person vid biografen Grand och just den bilden är utgångspunkten i Jon Jordås bok ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”.

Den handlar om en person - Christer A -som gick under utredningens radar i alla år tills han sköt sig den dag som polisen knackade på hans dörr 2008.

OM, säger OM, det mesta i Jon Jordås bok stämmer så är personen Christer A troligtvis den person som sköt Olof Palme.

OM, säger OM, personen Christer A INTE skulle vara mördaren är boken likväl en ovanligt välskriven bok som tål att läsas för sin egen skull.

För mig är den övertygande läsning oavsett.

Samtidigt djupt tragisk eftersom utredningen av händelsen den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm är nedlagd.

Och mordet därmed för alltid olöst.

Dimman ligger alltjämt kvar.

Inlagt 2024-08-27 07:18 | Läst 276 ggr. | Permalink
Det är ett hemskt trauma. Jag känner det fortfarande efter alla år som en tagg i sinnet - att dom som mördade landets statsminister kan gå fria.
Svar från per-erik åström 2024-08-27 10:55
Ja, det är ett trauma. Och ett oläkt nationellt sår
Du skriver; "att dom som mördade..."
Efter att ha läst boken är jag beredd att köpa antagandet att mördaren, trots allt, var en ensam mördare styrd av sin egen galenskap.
Eftersom jag alltid tänkt att det måste ha funnits ett politiskt motiv bakom mordet och att Christer Petterson-spåret hade så stora brister, så tog det mig emot att börja tänka i nya banor.

Det är hur som helst en läsvärd bok jag rekommenderar. Om inte annat för att den är en svidande vidräkning med själva utredningen.

/per-erik
syntax 2024-08-27 13:05
Hoppas att det var så. För mig är det lättare att smälta, än att det skulle ha varit en politisk konspiration.