Mina bilder och tankar för dagen

Södermalm - från fattigdom till trend

Jag har bott nästan hela mitt vuxna liv på Södermalm i Stockholm. Läser i Dagens Nyheter att min stadsdel numera är en av de trendigaste stadsdelarna i Europa. Under de senaste femton åren har t ex beståndet av hyresrätter halverats och omvandlats till bostadsrätter. Numera är det därför ett lattefik i nästan varje gathörn och det var länge sedan man såg "ej Södermalm" i bytesannonserna.

Jag minns min första egna lägenhet på Yttersta Tvärgränd vid Zinkensdamm, ett rivningskontrakt på 18 kvadrat. Kallhyran var 128 kronor i kvartalet. Utedass på gården var den enda bekvämligheten förutom en kallvattenkran och jag brukade tjyvkoppla elmätaren för att slippa uppvärmningskostnaden. I kåken bodde elever från Konstakademien, amerikanska Vietnam-vägrare, en och annan gammal Söderalkis och ett flummigt proggband. Jag stormtrivdes och minns med värme alla galna fester och upptåg. 

Efter att ha läst DN-artikeln kommer jag också ihåg det lilla källarlabbet där jag satt på nätterna och gjorde mina första lärospån under den rödgula mörkrumslampans sken. Det låg på en bakgata vid Mariatorget. Minns att jag brukade avsluta nätterna med en tidig morgonkaffe på ett närbeläget ölkafé som öppnade vid femtiden på mornarna. Det var där jag tog bilden på den gamle mannen med protesen. Själva kaféet är sedan länge ombyggt till en hipp kvarterskrog och mannen i fråga finns garanterat inte längre kvar i livet. Han brukade tala om hur han förlorat handen i ett sågverk i Norrland i sin ungdom. På en närliggande gård brukade också en äldre gårdsmusikant väcka de boende med dragspelsmusik. Hellre än bra som jag minns det.

Jag ser bland de gamla negativarken att jag tog en hel del bilder de där tidiga mornarna. Kanske skulle jag ställa samman dem till en mindre utställning .... om inte annat för att påminna om Södermalms historia och om de människor som en gång bodde och levde här. Innan det blev trendigt.

./.

Mera av mina bilder: www.fyrafotografer.se

Inlagt 2019-04-11 11:07 | Läst 1247 ggr. | Permalink
Tycker jag låter alldeles som en bra idé med så fina bilder du hitintills visat.mvh ronny :)
Svar från per-erik åström 2019-04-11 11:32
Tack Ronny!
Ses/per-erik
Bild 1 - wow vilken mästerlig bild! Helt klart värt en guldstjärna! 🌟
Svar från per-erik åström 2019-04-11 12:25
Oj, det var värst. Tack.
Med vänlig hälsning/per-erik
En sån utställning är något att se fram emot.
Svar från per-erik åström 2019-04-11 18:53
Vi får se... tack Gunnar.
/per-erik
Känner igen hur det var då - bodde i Gbg och vistades mycket i gamla Haga, Annedal etc. Även där har det skett en gentrifiering av samma slag du beskriver på Söder.
Vill gärna se en utställning av bilder från ett tidigare Södermalm!
//GöranR
Svar från per-erik åström 2019-04-11 18:55
Haga, Annedal... samma gentrifiering.
Ses/per-erik
Fina bilder. Utställning bra idé. Kanske bok?

Numera bor en avsevärd del av den svenska arkitektkåren på Söder.

Jag bodde själv på Urvädersgränd några år och trivdes bra. Då var det balans. Elis Livs i bottenvåningen, blandade hyresgäster och underbara Anna, Elis fru, i portvaktslägenheten. Nu är allt omgjort till bostadsrätter.
Svar från per-erik åström 2019-04-12 01:03
Tack. Jag ska göra en ordentlig inventering....
Med vänlig hälsning/per-erik
Hej Per-Erik. Jag växte upp i Aspudden. Där var det inte heller poppis att bo, på femtiotalen. Nu är i stort sett alla hus omvandlade till bostadsrätter, och Aspudden är väldigt trendigt och atraktivt
Jag tog inga bilder då på femtiotalet.Allt kändes så naturligt och inte konstigt trots fattigdom och misär.
Har många gånger tänkt, tänk om man hade plåtat då.

Fina bilder och intressant text Per-Erik
Jag tycker det är en utmärkt idé, och skulle gärna se den utställningen.
/Bengt H
Svar från per-erik åström 2019-04-13 08:50
Tack ska du Bengt.
Med vänlig hälsning/per-erik
Fina bilder, ja fattigdomen försvann inte tyvärr, den flyttade till nya adresser! Hälsn, LO
Svar från per-erik åström 2019-04-13 08:41
Så är det LO.
Med vänlig hälsning/per-erik
Det skulle bli en intressant utställning är jag säker på. Bara under de dryga 30 år jag bott här har det skett en gigantisk förändring. Minns med värme de gamla damerna som hade en sybehörsaffär i "våran fastighet" där krogen Judith & Bertil ligger numera, snett över gatan var det ett plåtslageri och befolkningen var ett tvärsnitt av befolkningen i Sverige ungefär. :)
/Affe
Ps. Suveräna bilder!
Svar från per-erik åström 2019-04-13 08:50
Minns du ”Texas”, den gamle mannen som hackade isen på trottoarerna utefter Långholmsgatan? Han var f d Spanienfrivillig och gammal sjöman, hjälpte gamla damer över gatan osv. Han och många andra gav Hornstull ett alldeles särskilt liv. Det är sorgligt att se hur allt har förändrats. Mångfald blev enfald.
Ses/per-erik
alf109 2019-04-13 16:19
Kommer mer ihåg Texas till namn än person, men som du säger det var helt annorlunda förr och speciellt att man hälsade på varandra när man möttes på gatan. Förr var det också många som bodde här för att de ville bo här och trivdes med folk och miljö. Begreppet bostadskarriär var inte uppfunnet. :)
/Affe